Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Maradona. Foto: Miguel Fernández Flores/Creative Commons

Maradonas liv är som ett klassiskt drama

Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Krönika
27 november 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Krönika
27 november 2020

Legendens liv innehöll allt.

Det kan tyckas konstigt att skriva om en fotbollsspelares liv på en sajt om film och serier, men Maradonas liv hade mycket väl kunnat vara en film. Hans liv bestod av allt som en bra film ska innehålla.

Att dedikera en krönika till en fotbollsspelare på en filmsajt känns lite märkligt, det måste jag medge. Men efter att världens kanske största fotbollsspelare avlidit kan jag inte annat än att skriva ett par rader. Och i just detta fallet kändes kopplingen till film rätt tydlig. Även om du tycker att fotboll är det tråkigaste som finns, så var faktiskt denne argentinares liv mycket som en Oscarskompatibel dramafilm.

MER LÄSNING:

Recension – Diego Maradona (2019)

Ingredienser för ett starkt anslag

Kopplingarna till filmens värld började redan vid Diego Maradonas födelse. En pojke föddes utanför storstadens välstädade gator och växte upp i ett fattigt hem där han hittade fotbollen i tidig ålder. Utan dyra fotbollsskor eller fina gräsmattor började denna Diego sparka på bollen och kunde inte sluta. Den blev hela hans liv och bästa vän. 

När han fyllde tio år upptäckte en scout honom. Vi kan föreställa oss hur han stod sådär halvmystiskt vid ena hörnet av fotbollsplanen och tittade imponerat på den lilla bolltrollaren. Antingen det eller så gick han nyfiket förbi och tvärstannade när han i ögonvrån fick se grabben dominera på planen. Vidare fick Maradona snabbt en plats i ett riktigt fotbollslag, där lagkamraterna var flera år äldre. Trots det var han bland de bästa i laget. Efter det gick han bara från klarhet till klarhet och imponerade på alla han möter. Ingen på planen kunde stoppa honom. 

Det gick så bra att Maradona redan innan sin sextonårsdag gjorde sin professionella debut. Han hoppade från klubb till klubb i Sydamerika innan han tog flyget till Europa. Trots sin unga ålder sågs han både i Sydamerika och Europa som en superstjärna och härifrån gick det bara uppåt. Du kan säkert se bilderna framför dig. 

Motgångar och problem

Men som du säkert vet var Maradonas liv inte bara guld och gröna skogar. Efter vad som brukar anses vara Maradonas absoluta topp, VM-guldet i Mexico, där han gjorde flera odödliga mål, så började problemen komma. Redan ett par år innan turneringen hade han börjat knarka. Ett missbruk som efter karriären skulle bli allt mer påtagligt och välkänt. 

Inte nog med drogerna så fick legenden flera andra problem och motgångar efter spelarkarriären. Han drabbades av ekonomiska besvär och diverse hälsoproblem. Det var nu sjukhusbesök och drogskandaler som fick Maradona i tidningarna. Något som i ett filmiskt berättande kan ses som den stora vägen mot botten, eller bakfenan, om du är bekant med valen som dramaturgisk modell. 

Avslutningen på filmen om Maradona

För trots alla problem och motgångar i olika former så kämpade Maradona hårt för att nå nya framgångar. Han tränade diverse klubbar i Argentina, Mexico och Dubai och sågs som en gud överallt. Var han än gick var mediebevakningen massiv. Samtidigt sjöng till och med motståndarnas supportrar i Argentina hyllningsånger till honom.

Likaså kom serier på streamingtjänster och långfilmer på bio om hans liv. Hyllningarna ville helt enkelt inte ta slut. Men det gjorde alltså till slut Maradonas liv på jorden. Direkt efter hans död fylldes sociala medier, TV-sändningar och nättidningar av hyllningar. Folk samlades på gator och torg där hans spel berörde som allra mest. Bland annat i Neapel och Buenos Aires där hans ansikte syns överallt på husfasader. Människor över hela världen har sörjt och hyllat honom. Just nu är det landssorg i hans hemland. Ett fint eftermäle som i slutet på en dramafilm hade fått biobesökarna att gråta.

En stor legend har lämnat oss och gör det med ett enormt hål i fotbollsvärlden. Om han är tidernas bästa någonsin kan man mycket väl debattera. Men oavsett har vi fått se en fenomenal bollmagiker och ett liv som hade det mesta. Gracias por todo, Diego Armando Maradona.

För fler krönikor --> Scrolla vidare.

 

NÄSTA ARTIKEL