Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Krönika: Ge oss ”riktiga” nyinspelningar istället för parodier

Krönika: Ge oss ”riktiga” nyinspelningar istället för parodier

Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Krönika
01 september 2018
Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Krönika
01 september 2018

"Personligen vill jag hellre se en TV-serie mer trogen originalet."

21 Jump Street, från 2012, är baserad på TV-serien med samma namn. TV-serien hade en rätt seriös ton medan filmen är väldigt flamsig. Det kanske är en rolig film, men det känns som att vi går miste om en trogen nyinspelning av den gamla serien.

Krönika: Ge oss ”riktiga” nyinspelningar istället för parodier
Huvudrollsinnehavarna i TV-serien 21 Jump Street (1987-1991).Foto: 20th Television.

"21 Jump Street" var TV-serien som gjorde Johnny Depp till ett namn. Detta var innan han gjorde Donnie Brasco, Gilbert Grape och Edward Scissorhands och långt innan han blev kapten Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean. Serien handlade om en grupp unga poliser som ser tillräckligt unga ut för att kunna gå undercover i high school. De löser brott i form av mord, narkotikabrott, våldtäktsfall och en hel del annat. För det mesta hade serien en rätt seriös ton.

Krönika: Ge oss ”riktiga” nyinspelningar istället för parodier
Foto: Columbia Pictures och Metro-Goldwyn-Mayer.

Därför blev jag lite förvånad när jag såg filmversionen Jonah Hill producerade, som kom ut 2012, i vilken han även spelade en av huvudrollerna. För filmen var mer en parodi på TV-serien. De två poliserna som går undercover är ett par klantskallar som är alldeles för gamla för att spela gymnasieelever. Deras chef är inte bara en gravallvarlig äldre herre, utan Ice-Cube när han är som argast. För att inte tala om skurkarna, som är, minst sagt, överdrivna.

"Baywatch", från 2017, fortsatte trenden. Filmen förlöjligade TV-serien med samma namn, som en gång i tiden var världens mest populära TV-program. Våra badvakter är nu lite dumma, fåniga och helt ute och cyklar när de utreder brott, trots att deras uppgift består av att rädda folk från att dö på stranden och i havet. Med Baywatch gjorde dock ändringen av tonen inte så mycket. För TV-serien var alltid lite halvdum; det är uppfriskande att de belyser hur dum den faktiskt var. Och de har ju med det absolut viktigaste från TV-serien; objektifieringen av både manliga och kvinnliga kroppar. Jag säger inte att jag tycker objektifiering är bra. Men om vi pratar om att vara trogen sitt källmaterial, så fick de med det viktigaste i alla fall.

Krönika: Ge oss ”riktiga” nyinspelningar istället för parodier
De snygga livräddarna i Baywatch springer fortfarande på stranden. Foto: Paramount Pictures.

Den stora frågan är, så klart, varför de valt att göra filmerna på det här sättet. Är det kanske för att det är ett säkert sätt att kapitalisera på en titel utan att faktiskt ta några risker? Baywatch var en fånig serie, som vann popularitet genom att visa halvnakna vackra människor som sprang på en strand. Detta var ett välkänt faktum, som det drevs ganska friskt med i bland annat Vänner. Men Baywatch hade en någorlunda seriös ton. Det handlade ofta om liv och död. De var ju livräddare, trots allt. Men det blir kanske svårt att, som filmmakare, försöka göra en seriös film av en TV-serie med ett rykte som Baywatch hade. Då är det lättare att bara göra en parodi på hela kalaset.

Frågan är om denna trend kommer fortsätta, om Hollywood kommer fortsätta göra, vad som inte kan beskrivas som något annat än, parodier av gamla TV-serier. Jag hoppas inte det.

För även om jag tycker att filmversionen av "21 Jump Street" är en rätt rolig rulle, kan jag inte låta bli att beklaga mig över det faktum att den också innebär att vi inte kommer få se en ny version som är trogen originalserien. I dessa tider, när vi fått relativt trogna nyversioner av MacGyver, Hawaii Five-O och snart även Magnum P.I., hade det varit kul att även se en ny version av 21 Jump Street. För jag tycker att originalet hade en del att erbjuda.

Visst, det blev moralkakigt många gånger. Men det var moralkakor som faktiskt smakade helt okej. TV-serien 21 Jump Street var många gånger rätt spännande och tog bland annat upp aspekter som missbruk, grupptryck, utanförskap och trasiga familjerelationer. Allt fick dessutom ett lite annat perspektiv. Det kan vara svårt för vuxna att sätta sig in hur ungdomarnas värld fungerar. Med 21 Jump Street fick vi ett inifrånperspektiv genom poliserna, som upplevdes som ungdomar av omgivningen. Som många andra TV-serier som gick på 80-talet sammanfattades 21 Jump Street rätt bra av sin medryckande vinjett:

Det format som "21 Jump Street" hade, med unga poliser som utreder brott i high school, skulle funka minst lika bra idag. Särskilt om TV-serien uppdaterades till ett modernt berättande, där vi fick ta del av längre och mer komplicerade utredningar som sträckte sig över kortare säsonger.

Men det känns osannolikt att vi kommer få en sådan TV-serie. För Jonah Hill och Channing Tatum vill fortsätta göra sina korkade filmer om två klantiga poliser som är alldeles för gamla för att övertyga någon om att de är en dag under trettio. Och då skulle det bli svårt att ha en TV-serie med samma namn samtidigt.

Personligen vill jag hellre se en TV-serie mer trogen originalet.

Vad tycker ni?

 

NÄSTA ARTIKEL