Krönika: Game of Thrones – Vinna eller dö

Krönika: Game of Thrones – Vinna eller dö

Andreas Ziegler
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 09 april 2019 kl. 20:04
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

OBSERVERA – SPOILERS FÖR TIDIGARE SÄSONGER

Förväntningarna inför sista säsongen av Game of Thrones är enorma. Förhoppningsvis kommer vi få svar på alla frågor. Den största frågan är dock fortfarande vilka som kommer vinna och vilka som kommer dö.

Jon Snow, Sansa Stark och Arya Stark med statyer av sig själva.
Foto: HBO

Denna krönika innehåller spoilers för tidigare säsonger. Spekulationer inför den kommande säsongen är dock bara just det; spekulationer. Jag har försökt hålla mig spoilerfri inför den kommande säsongen och har läst väldigt lite om vad som komma skall.

Vår tids stora snackis

Min mamma bodde i USA på slutet av 70-talet och början av 80-talet. Det var under denna tid som Dallas började sändas. Det var den första riktigt stora såpoperan att sändas på bästa sändningstid på torsdag kväll. På fredag pratade alla om det senaste avsnittet om maktspelet i Dallas. Game of Thrones är den moderna motsvarigheten till Dallas. Det som gjort att serien stått ut så mycket sedan premiären 2011 är att ingen karaktär verkar gå säker. Det har hänt mer än en gång att ”hjälten” dött medan de mest ondsinta stiger till makten.

När det nu äntligen är dags för den sista säsongen är det många frågor som behöver besvaras. Den mest brinnande frågan är dock fortfarande densamma. Det är den fråga som utgör seriens kärna och uttrycktes både i boken, serien och till och med i själva titeln. Jag tänker på ett citat av Cersei Lannister (Lena Headey) från första säsongen:

– When you play the game of thrones you win or you die. There is no middle ground.

När det nu är dags för sista säsongen är detta alltså frågan vi ställer oss; vilka kommer vinna och vilka kommer dö?

Stark vs Lannister

Seasn Bean som Ned Stark i Game of Thrones
Avrättningen av Ned Stark inledde den dödliga konflikten mellan husen Stark och Lannister. Foto: HBO.

"Game of Thrones" är en serie där de svaga kan bli starka, hjältar dör och där de mest ondsinta ofta segrar. Det har dock varit ganska genomgående att huset Stark består av ädla individer medan huset Lannister består av hänsynslösa individer. Hittills har Lannister vunnit seger efter seger medan familjen Stark har decimerats och fått klösa sig hela vägen tillbaka från förintelsens rand.

Vi är många som väntat på att huset Stark ska få sin upprättelse. De senaste säsongerna har de börjat återhämta sig. Syskonen har återförenats och de har återtagit Winterfell. De har redan utkrävt sin hämnd mot Littlefinger (Aidan Gillen). En sak återstår dock och det är den ultimata hämnden mot huset Lannister, vars överhuvud nu är Cersei Lannister. Frågan är bara vem från huset Stark som kommer utkräva hämnden. Jag tror inte det blir Bran (Isaac Hempstead Wright), som numera knappt är Bran längre. Jag tror inte heller det blir Jon Snow (Kit Harington). Han drivs av pliktkänsla snarare än hämndbegär. Arya (Maisie Williams) har däremot drivits av hämnd ända sedan första säsongen när Ned Stark (Sean Bean) avrättades. Ingen har dock fått utstå mer än Sansa (Sophie Turner). Hon var länge den svagaste av Stark-syskonen. Hon har dock serverat sin hämnd föredömligt kall när hon avrättade både Ramsey Bolton (Iwan Rheon) och Littlefinger. Jag misstänker att vi kommer få se en variation på Littlefingers avrättning, det vill säga att Sansa ger ordern, som utförs av någon annan, kanske Arya.

Lannister vs Lannister vs Lannister

Huset Lannister är långtifrån enat. Någon form av uppgörelse kommer troligtvis äga rum mellan de tre syskonen. Trots att Jaime Lannister (Nikoaj Coster-Waldau) är den som personligen dödat flest, i egenskap av riddare, är han det syskon som drivs mest av kärlek. Han har älskat båda sina syskon. Hans relation till Cersei är, så klart, sjuk, då de var älskare under många år, vilket resulterade i tre barn. Jaime var också den enda i huset Lannister som älskade Tyrion (Peter Dinklage), som var utstött för att han är kortvuxen.

Cersei har alltid haft en omättlig hunger efter makt. Hennes hänsynslöshet är orsaken till att Joffrey (Jack Gleeson) och Myrcella (Aimee Richardson) mördades och att Tommen (Dean-Charles Chapman) tog livet av sig. Hon har sörjt sina barn genom att stålsätta sin ambition ännu mer. För tillfället står Jaime fortfarande vid hennes sida. Frågan är hur länge han kommer fortsätta göra det.

Tyrion är den enda i huset Lannister som verkar ha något ordentligt grepp om vad som är rätt och fel. Han har varit utstött hela sitt liv och har aldrig fått någon respekt eller kärlek från någon annan än Jaime. Han har nått framgång genom att utveckla sitt intellekt. När han mördade sin far, Tywin (Charles Dance) förlorade han även Jaimes kärlek. Det skulle dock inte förvåna mig om de två bröderna försonas när Jaime äntligen inser att Cersei behöver stoppas.

The Hound vs The Mountain

The Hound och The Mountain möts i säsong 7 av Game of Thrones
Bröderna Clegane. Foto: HBO.

Sandor Clegane (Rory McCann), även kallad The Hound, började som en tjänare till Joffrey. Hans roll var bokstavligt talat som en jakthund, vilket gav honom hans smeknamn/öknamn. Han ger sken av att vara en hänsynslös cyniker. Men han har också skyddat Arya, anslutit sig till Beric Dondarrions (Richard Dormer) rebeller och hjälpt Jon Snow under ett uppdrag på andra sidan The Wall. Under åren har han utvecklats till en sorts antihjälte med andra ord.

Hans bror, Gregor Clegane (Hafþór Júlíus Björnsson), mer känd som the Mountain, är definitionen av en hejduk. Han är stor, stark, elak och brutal. Han är lite som Bond-skurken Hajen på steroider. The Mountain är en skrämmande närvaro. Hans värsta brott har dock skett off screen. Som när han deltog i massakern på huset Targaryen. Han har även plågat sin bror under hela sitt liv, bland annat genom att bränna hans ansikte. The Mountain dog till följd av förgiftning efter sin duell med Oberyn Martell (Pedro Pascal). Tack vare Qyburn (Anton Lesser) kunde han återuppstå som en slags zombie, vilket så klart bara gör honom värre.

När de två bröderna återförenades i sjunde säsongen levererade The Hound en halvkryptisk replik:

– You know who’s coming for you. You’ve always known.

Personligen hoppas jag det år så enkelt som att The Hound en dag kommer konfrontera sin bror och sätta stopp för the Mountain en gång för alla. Om så är fallet har vi något väldigt speciellt att se fram emot. The Mountain är stark, brutal och har räckvidd, men The Hound är en formidabel slagskämpe. Så det kan bli jämnt.

Kungadömet vs The White Walkers

Armén av White Walkers i Game of Thrones.
Foto: HBO.

En sak jag vet om den nya säsongen är att den kommer innehålla ett stort slag, det största någonsin i "Game of Thrones" historia. Detta är egentligen inte en spoiler, då serien gjort sig känd för sina slag vid det här laget. Min personliga favorit hittills är Battle of the Bastards i säsong sex. Det är våldsamt, fartfyllt, slutar mycket tillfredsställande och är framför allt otroligt effektivt berättat. Till skillnad från hur slag är filmade i många andra filmer och serier, är det väldigt lätt att följa vad som händer. Det är ordnat kaos i sin bästa form.

I sista säsongen kommer det stora slaget med största sannolikhet stå mellan kungadömet Westeros och The White Walkers, det vill säga de is-zombies som varit en hotfull närvaro genom alla säsonger och nu äntligen invaderar kungadömet.

Det är inte så mycket att orda om. Kungadömet kommer segra. Men jag misstänker att det kommer stå segrarna dyrt. Ett antal av våra hjältar kommer troligtvis stryka med. Frågan är bara vilka det kommer vara. En personlig favoritkaraktär är den enkla, ädla och lojala Davos Seaworth (Liam Cunningham). Han är en sån där karaktär som jag kan tänka mig offras så här i sista stund. Men Game of Thrones är oförutsägbart. Så det kan mycket väl hända att Jon Snow dör (igen!) som en sista uppoffring.

Järntronen: Alla mot alla

Jon Snow på Järntronen i Game of Thrones.
Kommer Jon Snow sitta på Järntronen i slutet av Game of Thrones? Foto: HBO.

Det är bara en person som kan sitta på Järntronen. Serien heter Game of Thrones i plural för att det finns flera olika tronar i de sju kungadömena. I slutändan är det dock bara en tron som räknas; Järntronen.

Vi har länge fått följa Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Hon såldes in i ett äktenskap, men lyckades vända det till sin fördel. Därefter har hon frigjort slavar, varit på erövringståg och uppfostrat tre drakar. Detta är, så klart, imponerande bedrifter. Men jag tycker inte att det gör att hon förtjänar att sitta på Järntronen. Hon tycker att hon förtjänar det, eftersom hon är en Targaryen. Visst var det som hände hennes familj fruktansvärt. Nästan hela huset slaktades mer eller mindre av Robert Baratheon (Mark Addy) och dennes armé. Men det var också ett hus som tog makten med hjälp av eldsprutande drakar, utövade inavel för att försäkra sig om ”renblodiga arvingar” och vars sista regent, Aerys II Targaryen, blev galen och paranoid och torterade och mördade människor. Det kanske var på sin plats att någon annan tog över tronen från en sådan familj?

Jon Snow står tekniskt sett före Daenerys i tronföljden. Hans far var Rhaegar Targaryen, som var kronprins när han dog. Jons mor var Lyanna Stark. Då de två var gifta när de fick Jon, är Jon alltså inte en oäkting, utan en legitim arvinge. Faktum är att hans namn egentligen är Aegon Targaryen. Jon är lojal, plikttrogen och principfast. Frågan är dock om han har det politiska sinne som krävs för att regera. Med kusiner som magikern Bran, den sluge Sansa och den brutale Arya skulle han dock kunna bli en stark regent. Jag hoppas vi finner honom sittande på tronen i sista avsnittet. Och jag hoppas han inte gifter sig med sin faster och fortsätter hela inavel-traditionen som hans släkt sysslat med i några hundra år.

De slutliga uppgörelserna

Då detta är sista säsongen av "Game of Thrones" kommer säsongen garanterat bjuda på många saftiga uppgörelser. Jag hoppas att Cersei inte bara dör, utan förlorar stenhårt. Hon har varit den mest hänsynslösa av alla karaktärer och spridit lidande och död omkring sig. Det räcker inte med en snabb död, tycker jag.

Sedan skulle det vara kul att se en ordentlig tvekamp mellan Clegane-bröderna.

Vilka uppgörelser ser ni mest fram mot?

Kommentera gärna!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL