Kommer vi få svar i nya Gilmore Girls?

Kommer vi få svar i nya Gilmore Girls?

Filmtopp Admin
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 09:07 | Publicerad 21 februari 2016 kl. 18:02
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"The Last Season"

Gilmore Girls kommer tillbaka! Förväntningarna är höga och frågorna är många. Kommer Netflix att kunna göra den älskade serien rättvisa?

Kommer vi få svar i nya Gilmore Girls?
Foto: Warner Bros. Television

En av mina all time-favoritserier kommer tillbaka! I förra veckan skrev Variety att en ny säsong av Gilmore Girls är planerad i samarbete med Netflix. Arbetstiteln för projektet är ”The Last Season”. Seriens skapare Amy Sherman-Palladino, som på grund av konflikter med produktionsbolaget inte medverkade i sjunde och sista säsongen, återvänder för att avsluta serien som hon alltid föreställt sig.

Ett premiärdatum är ännu inte satt, men jag har självklart redan börjat peppa. Om du ännu inte sett denna fantastiska serie finns den tillgänglig på Netflix. Jag har självklart massa funderingar inför de nya avsnitten, vilka jag tänker dela med mig av.

***SPOILERVARNING****

1. Vad är Gilmore Girls utan Sookie?

Kommer vi få svar i nya Gilmore Girls?
Foto: Warner Bros. Television

Vilka skådespelare från originaluppsättningen som kommer medverka är ännu inte helt klart. Jag var själv mest nyfiken på om Melissa McCarthy skulle återvända i rollen som Sookie, hududkaraktären Lorelais bästa vän och seriens huvudsakliga comic relief. Efter serien har McCarthy haft flest framgångar av alla medverkande skådespelare. Inte minst med en Oscarsnominering i kategorin Bästa kvinnliga biroll för hennes roll i fantastiskt roliga Bridesmaids från 2011.

Mina förhoppningar på en comeback krossades dock sorgligt nog när McCarthy i dagarna skrev på twitter att ”Sadly no one asked me or Sookie to come back to Stars Hollow.” Vem ska Lorelai nu hänga med? Sookie var hennes enda riktigt nära vän i serien. Detta beslut från producenternas sida är oförståeligt från mitt håll, och jag väntar spänt på en vettig förklaring till hennes frånvaro.

2. Edward Herrmanns död

 

Under slutet av 2014 slogs "Gilmore Girls"-fansen av nyheten att Edward Herrmann tyvärr avlidit. I serien spelade Herrmann Lorelais pappa. En ibland påfrestande, men alltid charmig karaktär. Tillsammans med Kelly Bishop, som spelade Emily Gilmore, bildade han en perfekt föräldrarduo.

Hur manusförfattarna väljer att hantera Herrmanns död återstår att se, men jag hoppas att det blir på ett värdigt sätt.

3. Vem är Mr. Kim?

Kommer vi få svar i nya Gilmore Girls?
Foto: Warner Bros. Televsion

Mr. Kim är som "Gilmore Girls" egna Glenn Coco, vi tittare har liksom aldrig fått veta vem han är. Rorys bästa vän Lane, som spelas av Keiko Agena, växer i serien upp i ett kristet hem med en sträng mor som inte låter henne göra något roligt alls. Hon får inte lyssna på rock, ha en pojkvän, eller ens äga ett läppglans.

Under alla sju säsonger hänvisas det till ”Mr. Kim” (Lanes pappa) men han syns aldrig i bild! Mrs. Kim däremot, är en frekvent förekommande gestalt och vi får flera gånger höra att de fortfarande är gifta. Men hur frånvarande kan en pappa egentligen vara? Hur kommer det sig att vi aldrig fick se denna karaktär trots att han uppenbarligen existerar?

4. Är Rory kompis med Barack Obama?

Kommer vi få svar i nya Gilmore Girls?
Foto: Warner Bros. Television

Serien avslutas med att Rory tar journalistexamen från Yale och till slut hittar ett jobb där hon får följa den unge lovande demokraten Barack Obamas arbete. För att vara en serie som är känd för sina kulturella referenser där det inte sällan diskuteras gamla klassiska filmer och musiker var Gilmore Girls här något faktiskt på spåren. Detta är alltså direkt efter Obama bestämt sig för att ställa upp i presidentvalet 2008.

Nio år har gått sedan det sista säsongen släpptes och Rory har hunnit bli över 30. Att följa Obama kändes som den perfekta starten på hennes karriär, men vad har det fått för följder? Har hon lyckats få en intervju med honom? Kanske till och med flera? Är hon nu kompis med Obama? Vilken dröm det skulle vara ändå om Gilmore Girls lyckas få med Obama i en scen eller två...

5. Hur gick det för Lorelai och Luke?

Kommer vi få svar i nya Gilmore Girls?
Foto: Warner Bros. Television

Under hela seriens gång fick vi följa Lorelai och hennes relation med dinerägaren Luke Danes. De gick från vänner till förlovade till vänner igen. Serien avslutades med en klassisk scen där de till slut kysser varandra igen efter en tid isär.

Jag har så många frågor! Blev de tillsammans igen? Kommer det att funka bättre den här gången?

Du som sett serien vet hur svårt Lorelai haft det med förhållanden tidigare, och att det nästan alltid har skavt på ett eller annat sätt. Trots det är jag en av många som håller tummarna för Lorelai och Luke.

Ronja Nilsson

NÄSTA ARTIKEL