Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Kan män skriva bra kvinnliga karaktärer – och tvärtom?

Kan män skriva bra kvinnliga karaktärer – och tvärtom?

Thilda Rimsäter | Krönika
21 oktober 2016
Thilda Rimsäter | Krönika
21 oktober 2016

"Som person är jag en man; som manusförfattare måste jag vara alla."

Det här med att skriva mångdimensionella karaktärer är inte alltid så lätt, men det borde väl inte vara en omöjlig utmaning att skriva kvinnliga karaktärer som gör mer än att titta på när männen får stå i rampljuset?

James Gunn, manusförfattaren till "Guardians of the Galaxy" och kommande Guardians of the Galaxy Vol. 2, skrev den 11 oktober, på den internationella flickdagen ett långt inlägg på Facebook. Anledningen är att kvinnor ofta har blivit knuffade åt sidan för att ge plats åt män, samt att kvinnor ofta blivit bortglömda eller ansetts mindre viktiga i sammanhang som religion, politik och utbildning, men även när det kommer till att skapa historier.

Han utlovar starka kvinnliga karaktärer i den kommande Guardians of the Galaxy Vol. 2, vilket vi fick ett smakprov på i första filmen. Han pratar också om hur svårt det är att skriva bra karaktärer, både manliga och kvinnliga, och hur ofta kvinnliga rollers enda karaktärsdrag är stereotypt "kvinnlig". Lösningen på detta är inte att göra kvinnor starka, det är bara att överkompensera, enligt Gunn.

Han tar upp några riktigt bra manliga karaktärer med allt ifrån Michael Corleone till Marty McFly, Han Solo och Jokern. Ingen av karaktärerna är perfekta eller endimensionella, utan heroiska, skurkaktiga och har bristfälliga, vilket reflekterar helheten av världen runtomkring oss. Detta syns inte i samma utsträckning bland kvinnliga roller.

Mitt favoritcitat i hela texten är "att som person är jag en man; som manusförfattare måste jag vara alla.". Mic drop-moment.

Han gör sitt bästa som manlig manusförfattare – med varierande grad av framgång – att ta kvinnliga karaktärer och historier till frontlinjen. Oavsett om de är protagonister som Ana i Dawn of the Dead (2004), Starla i Slither (2006), komiska lättnader som Deadly Girl, Nightbird och Power Chick i The Specials (2000) eller galna rampljustjuvar som Libby i SUPER (2010). Han kan inte heller vänta tills vi får se Guardians of the Galaxy Vol. 2 med Gamora, Nebula och Mantis i action, "där vi inte bara klarar Bechdel-testet, utan också kör över det och backar över det igen och igen med en artonhjuling-lastbil, och där deras och männens historier inte beror på någon annans, utan är sammanvävda på ett sätt som styrker och optimerar dem alla."

gog_thumb-1417041549133_1280w

Min tidigare lärare, manusförfattaren Rick Drew som bland annat har skrivit för MacGyver (1985-1992), har själv råkat ut för kvinnliga skådespelare som är förvånade över att en man kan skriva bra kvinnliga karaktärer.

Det är tråkigt när folk tror att bara för att man är av ett visst kön kan man inte skriva som det andra, eller allt däremellan. Karaktärsdrag är inte baserade på kön, utan fungerar ovillkorligt. Alla kan vara starka, känsliga, intelligenta och så vidare. Jag hoppas alla gör så gott de kan med att skriva multidimensionella karaktärer, för det är ju så vi är i det verkliga livet.

Alla personer har fler sidor än en, även den mest likgiltiga personen kan ibland vara känslig. Alla har lite av allt, vissa drag är bara mer framträdande.

Det är härligt att höra att manusförfattare som James Gunn gör sitt bästa för att se till att alla karaktärer är så fullständiga som möjligt, utan att överkompensera.

NÄSTA ARTIKEL