Nu på bio

Det senaste på biofronten!

SKAM

Ladda upp inför SKAM säsong 3 - Andrea Sveinsdottir

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Krönika
25 december 2016
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Krönika
25 december 2016

Den norska krönikören Andrea Sveinsdottir berättar vad som väntar oss i Sverige med den tredje säsongen av ungdomsserien SKAM.

skam-sasong-tre
Andrea Sveinsdottir ger syn om säsong tre av SKAM. Foto: NRK

 

Det var genom den andra säsongen av Skam, som  ungdomsserien fick sitt stora genombrott. Handlingen bottnade i ett klassiska kärleksdrama mellan Noora och William, något som "alla" snackade om här i Norge. Serien fick även stor uppmärksamhet internationellt och danskarna menade att Norge äntligen hade något som gjorde oss till ett trendigt land. Nu har hela Norden drabbats av SKAM-feber och serien har även slagit igenom i USA, där det dessutom skall produceras en alldeles egen amerikansk version.

Efter nyår skall den tredje säsongen få premiär i Sverige och det är en säsong som kretsar kring två centrala och viktiga teman: psykisk ohälsa och homosexualitet. Det är områden som kan vara svåra att prata om för ungdomar, eftersom det är  förknippat med tabu. Rädslan för att inte passa in och stå utanför gruppen är för påtaglig och istället håller man tyst. I SKAM är träffsäkerheten slående när det kommer till att gestalta ungdomars perspektiv, likaså är det i säsong tre.

Handlingen kretsar kring en komplicerad relation mellan två unga män, den ena heter Isak och han är säsongens huvudperson. Redan i sista avsnittet av säsong två fick vi en hint om att det var hans tur att stå i centrum, eftersom Isak i säsongens slutscen stirrar in i kameran med ett lurigt leende. Tidigt in i SKAM säsong 3 blir det tydligt att Isak är osäker på sin sexuella läggning, men ett möte med en av SKAMs häftigaste karaktärer, Even, kommer att göra hans tvivel mindre. Det finns bara ett problem. Even har en fantastisk och vacker flickvän som heter Sonja.

even
Even och i Isak. Foto: NRK

När SKAM säsong 3 visades i Norge var tidningar, sociala medier, nöjessajter fulla av kommentarer och artiklar som hyllade Isaks vandring med att komma ut med sin homosexualitet. Framför allt hur porträtterandet kan hjälpa andra unga människor, som befinner sig i samma situation. En som fick god hjälp av serien är Jonathan Graathaug (19 år), som skrev ett mycket uppmärksamhet inlägg på Aftonposten (en av Norges största morgontidningar) om hur just SKAM hjälpte honom att stå upp för sin sexualitet. Att det äntligen fanns någon att identifiera sig med.

Det andra temat om psykisk ohälsa fick sin debatt i medier mer i slutet av säsongen. SKAM fick både ris och ros för sin framställning. Framförallt hur det kan vara att leva med en person som är bipolär och hur det påverkar omgivningen.

Jag hoppas och tror att samma diskussioner kommer att uppstå i Sverige SKAM säsong 3 börjar sändas. Det är en viktig säsong som låter betraktaren stifta bekantskap med frågeställningar som för många kan bli en väckarklocka. För varje episod engagerar, men på ett annat sett än vad dramat mellan Noora och Wiliiam gjorde. I ett av avsnittet grät halva Norges befolkning till Nils Bechs version av O Helga Natt och personligen får jag tårar i ögonen bara jag tänker på ögonblicket. Det har i vissa kretsar blivit beskrivet som något av det vackraste som någons gjorts i norsk film och snart kommer Sverige att få uppleva det.

LÄS MER: Nu är det bekräftat – det bli en fjärde säsong av SKAM!

Avslutningsvis vet vi inte heller vilka tema som kommer att stå i centrum i säsong 4 (Ja! Det kommer en ny säsong till våren) eller vem som blir huvudpersonen. I Norge hoppas många på snyggingen Chris eller charmören Even, men vem det faktiskt blir får vi först veta om några långa månader.

Säsong tre börjar att visas på SVT Play fredagen den 6 januari.

Andrea Sveinsdottir

NÄSTA ARTIKEL