Hur mycket sanning är det i teorierna om Harry Potter-filmerna?

Hur mycket sanning är det i teorierna om Harry Potter-filmerna?

Uppdaterad 09 januari 2020 kl. 17:01 | Publicerad 23 november 2016 kl. 13:11
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vissa teorier är troligare än andra

Få filmer, böcker eller serier har lika många teorier som Harry Potter. Det är allt ifrån att Draco Malfoy skulle vara en varulv, till att Albus Dumbledore är en tidsresande Ron Weasley.

Harry Potter
Harry Potter

En teori angående dödsrelikerna kretsar kring att Voldemort är brodern som dog för makt och att Harry Potter fick osynlighetsmanteln och välkomnade döden som en gammal vän. Men även att Severus Snape dog för förlorad kärlek och att Professor Dumbledore är alla, eftersom han under tonåren törstade efter makt. Han förlorade sin älskade syster och välkomnade döden som en gammal vän. De två senare är svåra att få ihop samtidigt, men argumenten bakom teorierna är övertygande.

Dumbledore och Ron har likheter som att de båda är rödhåriga, gillar godis och choklad, har skadat sitt vänstra ben, och har stora händer. Detta skulle förklara varför Dumbledore alltid tycks veta vad som händer, för han redan upplevt det.

Kring samma teori lyfter folk även fram schackspelet som är med i den första filmen, där Ron styr en knekt. Schackspelet är en metafor för hela seriens tema, ont mot gott. Eftersom Ron "är" knekt, måste Dumbledore vara kung. Och vad sjöng de för sång för att reta Ron...?

"Weasley cannot save a thing,

He cannot block a single ring,

That's why Slytherins all sing:

WEASLEY IS OUR KING!

Weasley was born in a bin,

He always lets the Quaffle in,

Weasley will make sure we win

WEASLEY IS OUR KING"

... som innebär att Ron då skulle vara både knekt och kung, han själv och Dumbledore. Dumbledore måste låta tiden gå och därför kan han inte stoppa Voldemorts återkomst eller sina vänners dödsfall.

Vissa teorier har J. K. Rowling menat på är sanna, exempelvis att Dumbledore är homosexuell, och att han ibland kunnat se Harry under osynlighetsmanteln. Men även att Harry och Lord Voldemort är släkt med varandra.

J. K. Rowlings magiska värld är gigantiskt och alla historier kommer inte att nå ut till allmänheten. Ibland ser åskådaren mer än författaren, vilket skapar teorier, men om man ser till instruktionerna som Alan Rickman fick när han blev handplockad av J. K. Rowling att spela Snape, med hans hjärtskärande bakgrund som vi inte får reda på förens i sista romanen, visar på att J. K. Rowling hade tänkt igenom alla karaktärer extremt noga.

Harry Potter och dödsrelikerna: del 1
Harry Potter och dödsrelikerna: del 1

J. K. Rowlings karaktärer och värld har ett djup, som inspirerar samtidigt som världens regler och gränser är tydliga.

Däremot finns det vissa svagheter - hur Harry föll för Ginny, vilket ledde till teorin om att Ginny gett Harry en "kärleksdryck", utan hans medgivande. Fans reagerade på att Ginny tydligt varit förtjust i Harry, men inte fått något gensvar - förens i Halvblodsprinsen. Tonåringars agerande förklaras ofta med biologiska drifter, men Harry hade kommit ur puberteten, när han plötsligt föll för henne. Ginnys mamma har erkänt att hon använde kärleksdrycken när hon var i skolan och Ginnys äldre tvillingbröder Fred och George sålde även drycken.

Draco som varulv är väldigt intressant eftersom hans pappa tillhör dödsätarna, Voldemorts följare. Voldemort hade en god varulvsvän, Fenrir Greyback, som bland annat infekterat Remus Lupin, men som också är känd för att ha infekterat unga för att få dem att hata mänskligheten. Voldemort utnyttjade sin väns förmåga och fick Fenrir att förvandla barn till dödsätare, till exempel Dracos pappa. Honom kan vi se inte har mage nog att vara en dödsätare.

Draco och Snape hade redan en konstig relation - om du då lägger till att det är en elev som behöver lita på att få Stormhattselixiret som gör att han kan kontrollera sin varulvssida, skulle förklara mycket.

Fylla ut historier är intressant och jag hoppas att det fortsätter och att vi kan få höra lite mer om J. K. Rowlings tankar om teorierna, men även att vi kan se det i andra serier också.

Har du någon speciell Harry Potter-relaterad teori som du fascineras av extra mycket?

Om du tycker att du är bekant med Harry Potter-världen kan du testa dina kunskaper med vårt quiz!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL