Drakarna game of thrones

Reflektion: Game of Thrones säsong 7 – avsnitt 4

  • HBO
Andreas Ziegler | Krönika
07 augusti 2017
Andreas Ziegler | Krönika
07 augusti 2017

Denna artikel innehåller spoilers, så du kanske ska se avsnittet innan du läser den.

Dum fråga: Vad har vi väntat på sedan "Game of Thrones" startade? Jo, att få se drakarna ta sig an arméer. Äntligen får vi bevittna det. Och det är fruktansvärt. Fast på ett bra sätt.

Emilia Clarke på drake i Game of Thrones
Foro: HBO

TV-serie: Game of Thrones: The Spoils of War (703)

Skapad av: David Benioff & D.B. Weiss

Med: Kit Harington, Sophie Turner, Maisie Williams, Lena Heady, Nikolaj Coster-Waldau, Emilia Clarke, Peter Dinklage, John Bradley, Isaac Hampstead Wright, Liam Cunningham, Nathalie Emmanuel, Alfie Allen, Aidan Gillen, Conleth Hill, Gwendoline Christie, Jerome Flynn, Ellie Kendrick m.fl.

Det här är ett nästintill perfekt exempel på allt vad man hoppas att sjunde säsongen av Game of Thrones ska bjuda på. Fler karaktärer återförenas och vi får äntligen, äntligen, ÄNTLIGEN se drakarna som vi alltid har velat se dem; sprutande eld på ”de ondas” armé. Och i sann Game of Thrones-anda kan vi inte helhjärtat heja på drakarna, eftersom två av våra favoritkaraktärer är på andra sidan om konflikten.

Det enda som saknas för att göra detta avsnittet fulländat är lite naket och att en av huvudkaraktärerna dör. Personligen klarar jag mig utan det nakna, men det kändes som en besvikelse när inga viktiga karaktärer dör i ett så här viktigt ögonblick i seriens historia.

Game of Thrones säsong 7 - avsnitt 3

Allt väl (?) i Winterfell

Sophie Turner och Maisie Williams i Game of Thrones
Foto: HBO

Arya (Williams) återvänder äntligen hem till Winterfell. Man kan tycka att vi borde tröttna på de tårfyllda återföreningarna. Men det gör i alla fall inte jag. Det är rätt underbart att se hur Arya och Sansa (Turner) återförenas efter så många år åtskilda. Återföreningen sker vid deras fars grav, vilket känns passande, då de senast såg varandra när de for med honom till King’s Landing i första säsongen.

Återigen är det Bran (Hampstead Wright) som drar ner stämningen. Meera (Kendrick) meddelar att hon tänker lämna Winterfell för att vara med sin familj när de dödas armé kommer. Hon lägger till att Bran inte behöver henne längre. När han instämmer i detta, blir Meera, förståeligt nog, arg. Efter alla år och uppoffringar hon gjort förväntar man sig att Bran ska vara lite mer fäst vid henne. Men det är han inte. För han är inte Bran längre. Han är den treögde korpen. Detta är även anledningen till att han inte verkar glädjas åt att återse sina systrar. Det är också anledningen till att han nu är skittråkig.

Det enda vettiga han gör är att ge Arya en dolk tillverkad av valyrianskt stål. Sedan får vi se henne använda sig av dolken när hon sparrar med Brienne (Christie), vilket är en mycket underhållande uppvisning av Aryas förmåga som krigare. Sansa verkar dock bli upprörd av uppvisningen. Frågan är om detta beror på att hon ser att hennes lillasyster kan försvara sig på ett sätt hon själv aldrig har kunnat eller om hon är avundsjuk på att se din beskyddare och sin lillasyster finna varandra så fort.

Lannister-armén vs. Drake

Nikolaj Coster-Waldau och Jerome Flynn i GAme of Thrones
Foto: HBO

Lannister-armén är på väg tillbaka från Highgarden. Det visar sig nu att Cersei (Headey) ämnar använda det rika husets guld för att betala av sin skuld till Järnbanken. Med kronans skuld betalad kan hon nu börja planera för framtiden. Och det är här Daenerys (Clarke) och hennes drake gör sin entré. Till sin hjälp har de en hord av dothrakier. Draken utplånar hela kompanier med sin eld medan dothrakierna rider in och rensar upp. Lannister-armén är chanslös.

Lannister-armén ska dock ha en stor eloge för att den inte ger sig i första taget. De må vara ”de onda”, men det är inget fel på deras mod. En sådan här sekvens hade lätt kunnat bli ett frossande i lidande; män som brinner och skriker. Men Lannister-armén leds av Jaime (Coster-Waldau) som, incest och kungamördande till trots, har blivit en karaktär vi kommit att bry oss om. Han har blivit betydligt bättre på att strida med sin vänstra hand. Trots att han slåss för ”fel” sida kan man inte låta bli att heja på honom. Vid sin sida har han Bronn (Flynn), en man som inte verkar ha något samvete, men som är så underhållande att både lyssna på och se i strid, att i alla fall jag vill se honom behålla livet ett litet tag till.

Bronn kämpar sig genom eld och dothrakier för att ta sig fram till en scorpio, ett gigantiskt armborst. Det är Lannister-arméns enda hopp om att inte utplånas. Det visar sig vara ett mycket effektivt vapen, då det tar draken ur spel, även om det inte dödar den. Med både draken och Daenerys nere på marken, ser Jaime sin chans. Han stormar mot bådå med ett spjut i sin armkrok. Tyrion (Dinklage), som bevittnar striden från en höjd, vädjar tyst till sin bror att fly. Draken må vara tillfälligt markbunden, men den kan fortfarande spruta eld. I sista stund räddas Jaime från att bli bränd till döds. Och där slutar säsongens hittills överlägset bästa avsnitt.

Bäst: Draken

Sämst: Inte-Bran Stark (igen)