Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Harry Potter Quiz

Harry Potter är mycket mer än J.K. Rowling

Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Krönika
03 oktober 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Krönika
03 oktober 2020

Låt inte J.K. Rowlings åsikter förstöra Potters värld.

Många har upprörts av J.K. Rowlings diverse uttalanden och tweets den senaste tiden. Det verkar som att författaren inte kan hålla sig från blåsväder. Men låt inte det få er att se ned på Harry Potters magiska värld.

Under sommaren och hösten verkar J.K. Rowling, kvinnan bakom Harry Potter, haft svårt att komma undan blåsväder. Och nej, jag pratar inte om de meteorologiska blåsväder som ständigt härjar på brittiska öarna där hon bor. Jag pratar om de blåsväder som hon själv skapat den senaste tiden och som fått en stor del av hennes enorma fanskara att rasa och vända ryggen till. Inte bara mot henne, utan hela världen som hon skapat.

Det är nu trettio år sedan som Rowling satt på tåget mellan Manchester och London och först fick idén till Harry Potter. Tre decennier, sju skrivna böcker och x antal miljoner pund in på kontot senare skakas författarens värld som aldrig förr.

För att ge en kort återblick så började det hela i juni, då uppmärksammades ett par tweets. I dessa mikromeddelanden hade hon ifrågasatt språkbruket kring transpersoner. Bland annat i en tweet som löd:

“Människor som menstruerar. Jag är säker på att det tidigare fanns ett ord för dessa människor. Kan någon hjälpa mig? Wumben? Wimpund? Woomud?”.

Nu under hösten har hon åter upprört folk. Detta efter på grund av sin nya roman Troubled Blood, som handlar om en seriemördare som lurar sina offer genom att klä ut sig till kvinna. Något som vissa anser demoniserar transpersoner genom en “nidbild som används för att rättfärdiga förtryck och våld mot transpersoner.” Hon har dessutom gjort reklam för en webshop som många anser vara transfobisk.

Skilj på J.K. och världen hon skapat.

Harry Potter
Foto: Warner Bros.

 

Dessa tweets, romaner och reklamer har fått folk att bränna hennes böcker, göra sönder filmer och på alla möjliga vis både ta avstånd från författaren och berätta hur mycket de nu avskyr Harry Potter och hela den magiska världen hon skapat.

Oavsett vad man tycker om hennes uttalanden och alla saker som kritiseras så tycker jag ändå någonstans att man borde skilja på författaren och den fiktiva världen. För den är verkligen värd att låta vara obesudlad och få leva vidare.

Jag är själv ett stort Harry Potter-fan och hela Harry Potter-världen. Kan inte minnas eller sätta en siffra på hur många gånger jag sett filmerna eller läst böckerna. Det slutar aldrig vara bra och magin försvinner aldrig. Därför krävs det mycket för att jag ska vända ryggen till alla karaktärer, berättelser och relationer som J.K. målat upp. Harry, Ron, Hermione och alla andra är en stor del av uppväxten och känns till viss del som en familj. Det skulle därför kännas konstigt att kasta bort hela den familjen bara för att någon i familjen gjort något dumt. För det kan ju inte de påverka.

Harry står för något annat.

Harry Potter
Det finns mycket att lära av dessa karaktärer!

Något som jag gillar med Harry Potter-böckerna är hur mycket man kan lära sig av budskapen som kommer med i handlingen. Av Harry fick jag som liten grabb lära mig att man ska sätta andra före sig själv när man kan och aldrig ge upp. Av Ron fick jag lära mig att man ska vara generös och inte alltid ta livet så seriöst. Och av Hermione fick jag lära mig att det är bra att lära sig saker och att vara modig. Dessa är bara några av alla lärdomar som man kan hämta från böckerna och filmerna. Alltså inget om transfobi eller kränkningar.

Så oavsett vad J.K. själv kanske tycker och tänker så kan man hämta och läsa helt andra tankar och synsätt i böckerna som hon skrivit. Böcker som för många fans har varit en trygg famn och hjälp i tuffa stunder, lärt en om livet eller inspirerat och kanske ökat fantasier och skapat nya magiska världar.

Jag säger inte att det J.K. Rowling sagt eller gjort under sommaren och hösten är bra. Det jag vill säga är att jag tycker att man ska lämna henne vid perrongen ett tag om man vill resa till Hogwarts och skilja på den världen och den värld vi och J.K. lever i. För Harry är fortfarande pojken som överlevde och har inte uttalat sig om transfobi eller något sånt, än.

För mer läsning ---> Scrolla vidare! Läs också vår ranking av alla Harry Potter-filmer!

NÄSTA ARTIKEL