Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Gunnel Lindblom

Mystiska, underbara Gunnel Lindblom

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
18 december 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
18 december 2021

Kvinnan med en hemlighet.

I dag skulle Gunnel Lindblom ha fyllt 90 år, vilket under kvällen uppmärksammas med en hyllningsafton på Dramaten. Filmtopps chefredaktör Eric Diedrichs minns den talangfulla skådespelaren och regissören.

Det må låta som en klyscha, men mig veterligen fanns det ingen som Gunnel Lindblom. Hon var som en mörk tvilling till Harriet Andersson: ett "cinematofografiskt geni", men med vargliknande ansiktsdrag och en mystisk blick. Som någon sa, det såg alltid ut som att Gunnel Lindblom bar på en hemlighet, att hon visste mer än sina motspelare. Hon var också en skicklig regissör, arbetsam ända fram till slutet.

60 filmroller blev det under karriären varav hon är mest berömd för sitt samarbete med Ingmar Bergman. Det är tydligt att "dämon"-regissören var snabb med att fånga upp – och kanske också framhäva – hennes mörka mystik. Hon medverkade i TV-serien Scener ur ett äktenskap och fem av hans filmer, bland annat Det sjunde inseglet där hennes enda replik "Det är fullbordat" avslutar filmen med en isande nerv. I skandalösa Tystnaden, om två systrar på ett hotell i en krigshärjad östeuropeisk stad, plågar hon sin alkoholiserade och döende syster (Ingrid Thulin) med att berätta om männen hon förför. Trots de explicita scenerna (eller kanske just på grund av dem) och en incestuös underton blev Tystnaden en stor internationell succé som bidrog till myten om den svenska synden.

Denna typ av rebelliska ådra, som vi även ser i hennes underbara roll i nattsvarta Jungfrukällan, lyser nog som starkast i Mai Zetterlings feministiska mästerverk Flickorna. Här ska hon tillsammans med Harriet Andersson, Bibi Andersson och Ingrid Thulin (en dröm för Bergmanfantaster) sätta upp en modern teaterföreställning av Aristofanes antika klassiker Lysistrate, pjäsen där kvinnor sexstrejkar för att hålla männen hemma från krig och på så vis hittar en träffsäker metod för fred.

Det sjunde inseglet
Med Gunnar Björnstrand under inspelningen av "Det sjunde inseglet". Foto: SF.

Sedan har vi ju den dansk-norsk-svenska samproduktionen Svält där hon blir romantiskt involverad i en svältande författare plågad av delirium. Per Oscarsson har nog aldrig varit bättre än i rollen som den yrande, kärlekskranke Pontus, men Gunnel matchar hans storspel klanderfritt.

På regifronten är Gunnel Lindblom mest känd för Bergman-producerade debuten Paradistorg, för vilken Birgitta Valberg belönades med Guldbaggen för Bästa kvinnliga huvudroll. Det är en väldigt bra film, som välförtjänt visades på filmfestivalen i Cannes och hamnade på många internationella kritikers listor över årets bästa filmer. Men för min egen del minns jag framförallt Gunnel som en sagolikt bra skådespelerska.

10 filmer med Gunnel Lindblom du måste se:

  1. Det sjunde inseglet (1957)
  2. Smultronstället (1957)
  3. Jungfrukällan (1960)
  4. Nattvardsgästerna (1963)
  5. Tystnaden (1963)
  6. Svält (1966)
  7. Yngsjömordet (1966)
  8. Flickorna (1968)
  9. Paradistorg (1977)
  10. Män som hatar kvinnor (2003)

MER LÄSNING: Filmtopp rankar ALLA Ingmar Bergmans filmer

NÄSTA ARTIKEL