Gene Kelly - En födelsedagshyllning med 5 vassa tips

Gene Kelly - En födelsedagshyllning med 5 vassa tips

Filmtopp
23 augusti 2022 kl. 18:08
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lär känna den älskade ikonen

I dag, den 23 augusti, är det 110 år sedan den charmanta och högst begåvade dansaren, skådespelaren och Hollywoodikonen Gene Kelly föddes. Han var på sin tid en av de mest kända i branschen och en pionjär inom musikalfilmen.

Gene Kelly var mannen som gjorde sig känd för att dansa i regnet, utföra atletiska dansnummer och att vara en pedant ut i fingerspetsarna. I sina unga år var han mycket intresserad av idrott och sysslade med baseboll på fritiden. Mamman placerade honom och hans bror James i dansklasser som de genast avskydde. Det ansågs, på den tiden, töntigt för killar att ägna sig åt dans, killar skulle idrotta och bygga muskler.

Under sin tid vid Universitetet i Pittsburgh gick han med i skolans studentkår som årligen producerade musikaliska verk. Där fann Kelly sitt kall i livet och efter examen startade han en dansstudio med sin yngre broder Fred. Några år senare  gick tåget till New York och där lyckades Gene Kelly få roller i stora Broadwayshower för att en dag bli erbjuden ett filmkontrakt av den framgångsrike filmproducenten David O. Selznick (King Kong, Borta med vinden). Överlycklige Kelly gjorde filmdebut mot en annan av dåtiden filmikoner, Judy Garland, i Min flicka i vapenrock (1942).

Swing Time
Fred Astaire i "Swing Time". Foto: RKO Radio Pictures.

Hollywoods två musikalkungar

Det bör nämnas att det fanns två musikalkungar i Hollywood då det begav sig; Gene Kelly var den ena och Fred Astaire den andra. Det som skiljde dem båda åt var att Kelly drog mer åt det fysiska hållet och att ikläda sig rollen som den vanliga människan i vardagliga kläder medan Fred Astaire gärna bar smoking, var mer lätt på foten och dansade i ett stillsamt och mjukt tempo. De båda möttes bara en enda gång på filmduken, det var i ett dansnummer i Ziegfield follies (1946).

Sex år senare skapar Gene Kelly, Donald O'Connor och Debbie Reynolds filmhistoria med Singin' in the rain (1952), som utspelar sig under en betydande period i filmhistorien – övergången från stumfilm till ljudfilm. En anekdot som nog de flesta filmnördar känner till är att Gene Kelly hade hög feber när han spelade in filmens mest kända scen, där han dansar runt i regnet med sitt paraply.

Reynolds har i efterhand i intervjuer vittnat om Kellys pedantiska sida när det kom till dansnumren. Det kunde vara ansträngande för kollegorna, men å andra sidan var det antagligen en stor anledning till att han blev så begåvad.

Med TV följde nedgång

När televisionen gjorde sitt inträde i folks medvetande blev det en nedgång för filmindustrin och Kellys karriär. Han gjorde ett hedervärt inhopp i Jacques Demys film Flickorna i Rochefort (1967), som var en hyllning till de klassiska Hollywoodmusikalerna. Dansskorna byttes ut mot registolen och Kelly stod för regin i bland annat Hello, Dolly! (1969) med Barbra Streisand, trots att han tidigare tackat bestämt nej till att regissera Sound of Music (1965). Sin sista filmroll gjorde han i Xanadu (1980) där även Olivia Newton-John medverkade. Det blev på ett sätt ett möte mellan två generationer musikalartister då Newton-John bara några år tidigare gjort sig känd som en av huvudrollsinnehavarna i Grease (1978).

Fem tips på Gene Kelly-filmer du måste se

Vad vore mer lämpligt än att på just denna dag se en härlig gammal rulle med Gene Kelly? Här nedan följer några tips och var du kan se dem.

Säg det med en sång
Foto: MGM

Säg det med en sång (1945)

Självsäkra Joe (Gene Kelly) och blyga Clarence (Frank Sinatra) har fått fyra dagars permission från flottan och vill maxa sin ledighet, gärna i damsällskap. De hamnar på villovägar när de träffar den unga pojken Donald (Dean Stockwell) som drömmer om att bli sjöman. I klassisk musikalisk stil tar de sig framåt genom sång och dans, inte minst i samarbete med Jerry; ena halvan av de tecknade ärkerivalerna Tom & Jerry.

Finns på: Apple TV, Google Play, Youtube (hyr).

New York dansar
Foto: MGM

New York dansar (1949)

Tre sjömän (Gene Kelly, Frank Sinatra & Jules Munshin) har ledigt under en dag och vill ta vara på tiden så mycket som möjligt när de lagt till i New York. De sjunger och dansar sig genom dagen till Leonard Bernsteins (West side story) musik och träffar på antropologer, taxichaufförer och dansare. Unikt för filmen är att majoriteten av scenerna spelades in på plats, vilket var ett krav för att Gene Kelly skulle gå med på att medverka.

Finns på: Apple TV, Google Play, Youtube (hyr).

En Amerikan i Paris
Foto: MGM

En amerikan i Paris (1951)

Konstnären och livsnjutaren Jerry Mulligan (Gene Kelly) bor i Paris, som filmens titel avslöjar, och försörjer sig som gatumålare. En dag blir han upptäckt av en förmögen amerikanska som väljer att köpa Mulligans tavlor för en stor summa pengar. Samtidigt dyker den söta fransyskan Lise Bouvier (Leslie Caron) upp och Mulligan blir genast förälskad.

Filmens handling får stå i bakgrunden när dans- och sångnummer avlöser varandra. Filmen fick sex Oscars, bland annat för Bästa film och Bästa foto.

Finns på: Blockbuster, Apple TV, Google Play, Youtube (hyr).

Singing in the Rain
Foto: MGM

Singin' in the Rain (1952)

Don Lockwood (Gene Kelly) firar stora triumfer som stumfilmsstjärna tills den dagen då hela filmbranschen vänds upp och ner när ljudfilmen gör entré. Lockwood kläcker tillsammans med sin vapendragare Cosmo Brown (Donald O ́Connor) idén om att göra en musikal. I samma veva träffar de på det unga stjärnskottet Kathy Selden (Debbie Reynolds) som både kan sjunga och dansa och Lockwood blir blixtförälskad. De börjar repetera men märker att filmens kvinnliga stjärna Lina Lamont (Jean Hagen) har en förskräcklig röst. Lösningen blir att Kathy Selden ska dubba henne, men det är lättare sagt än gjort.

Finns på: Viaplay, Blockbuster, SF Anytime, HBO Max, Apple TV, Google Play, Youtube (hyr) eller varför inte investera i en fin Blu-ray-utgåva?

Vad vinden sår
Foto: United Artists

Vad vinden sår (1960)

Ett rättegångsdrama där den åtalade är en skollärare som anklagats för att undervisa i darwinism vilket strider mot statens lagar. På ena sidan finns försvarsadvokaten Henry Drummond (Spencer Tracy) och på den andra sidan den uppburne statsmannen och tillika presidentkandidaten Matthew Harrison Brady (Fredric March). Mitt i allt detta finns även journalisten EK Hornbeck (Gene Kelly) som frekvent rapporterar om hur rättegången fortgår.

Det är en ypperligt välspelad och spännande film som dessvärre fått stå i bakgrunden för andra rättegångsdramer från samma tid, såsom Åklagarens vittne (1957) och Skuggor över södern (1962).

Finns på: DVD/Blu-ray

Oskar Gustavsson Klingenstierna

NÄSTA ARTIKEL