Reflektion: Game of Thrones säsong 7 – avsnitt 1

Reflektion: Game of Thrones säsong 7 – avsnitt 1

Andreas Ziegler
Uppdaterad 23 februari 2020 kl. 12:02 | Publicerad 17 juli 2017 kl. 21:07
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Vad tyckte du om säsongsinledningen?

Allianser knyts och karaktärer omdefinieras i det första avsnittet av "Game of Thrones" säsong 7, som inleds med en hämndaktion

OBS! Denna artikel innehåller spoilers, så ni kanske ska se avsnittet innan ni läser den.

Lena Headey och Nikolaj Coster-Waldau i Game of Thrones
Foto: HBO

Avsnitt: Game of Thrones: Dragonstone (701)

Skapad av: David Benioff & D.B. Weiss

Med: Kit Harington, Maisie Williams, Sophie Turner, Lena Heady, Nikolaj Coster-Waldau, Emilia Clarke, Peter Dinklage, Rory McCann, John Bradley, David Bradley, Richard Dormer, Pilou Asbæk m.fl.

Aryas hämndtåg fortsätter

Game of Thrones är känt för de stora händelserna. Men man kan inte ha stora händelser hela tiden, för då skulle effekten av dem förtas. Avsnittet inleds dock starkt. Förvånande nog inleds avsnittet med en fest i huset Frey, ledd av ingen mindre än Walder Frey (D. Bradley) själv. Förvirrande kan tyckas, eftersom Arya Stark (Williams) mördade honom i slutet av förra säsongen. Eftersom Arya har tränats av The Faceless Men, förstår vi rätt snart att det egentligen är just hon med en Walder-mask. Hon mördar alla manliga ättlingar till Frey genom att förgifta deras vin. Trots att Frey har byggt upp en ordentlig dynasti genom att yngla av sig som om han inte gjorde något annat än att avla ättlingar, lyckas Arya förgöra huset i ett enda avgörande ögonblick. Personligen tycker jag att scenen saknar den dramatik som en handling av detta slag kräver. Jag har avskytt Freys hus sedan det röda bröllopet och hade gärna velat gotta mig lite i hämnden.

LÄS OCKSÅ: De vidrigaste karaktärerna i Game of Thrones

Allianser knyts

Med sina sju avsnitt, kommer den sjunde säsongen av Game of Thrones bli den kortaste hittills. Detta talar för att det kommer att gå undan lite mer i berättandet. Efter Aryas hämnd på huset Frey, följer inga vidare dramatiska utvecklingar, men de utvecklingar som sker är viktiga för kommande avsnitt. Jon Snow (Harington), som nu utropats till Kungen i Norr, väljer att benåda husen Karstark och Umber, som de flesta menar har förrått huset Stark genom att välja Ramsay Boltons sida. Jon menar dock att dessa synder tillhörde män som har dött. Så istället för att straffa ättlingarna, väljer han att låta dem svära sin trohet till honom.

Cersei (Headey) och Jaime Lannister(Coster-Waldau), är mer sårbara än någonsin, med fiender på alla sidor om sig. De har förlorat alla sina allierade i och med att de gjort sig fiender med huset Tyrell, ledda av matriarken Olenna Tyrell, efter att ha mördat två av deras medlemmar när Cersei sprängde Stora Septan i luften i slutet av den sjätte säsongen. Cersei finner dock en potentiell allierad i Euron Greyjoy (Asbæk), kungen av Järnöarna, som kan visa sig vara precis vad Lannister-huset behöver när Daenerys (Clarke) anländer med sina skepp – en flotta som leds av Yara Greyjoy, Eurons brorsdotter.

Våra favoritkaraktärer omdefinieras

De händelser som karaktärerna i Game of Thrones går igenom är ofta, minst sagt, dramatiska. Det är dessa händelser som formar dem och definierar dem. Ibland händer det också att dessa händelser omdefinierar dem.

Kit Harington i GAme of Thrones
Foto: HBO

Jon Snow tjänade i "The Nightwatch" i många år. Han var en plikttrogen soldat som uppfyllde sin plikt och tjänstgjorde tills han dog. Sedan återupplivades han och bads av sin halvsyster, Sansa (Turner), att ta tillbaka Winterfell, som var Stark-husets huvudsäte i många år innan de förråddes, mördades och splittrades. Många menar att Jon Snow återföddes på riktigt under "Battle of the Bastards", när han kämpade sig upp ur en folkmassa som hotade att begrava honom levande. När han kom ut var han inte längre Jon Snow "oäktingen" och en broder i The Nightwatch. Den man som kom springandes in i Winterfell och äntligen satte Ramsay Bolton på plats är den man som nu utropats till Kungen i Norr. Han bevisar att han kan fatta även de impopulära besluten när han benådar husen Karstark och Umber.

Vid sin sida har han Sansa, som nu inte längre är den oskyldiga och naiva flickan, som har skickats över hela kungadömet som någon sorts pjäs i ett brutalt spel. Nu är hon skoningslös, cynisk och fattar sina egna beslut och ger råd baserat på sina erfarenheter. Faktum är att hon och Jon är oense om en del saker, men Jon inser att hennes råd är värdefulla. Med Jons erfarenhet som soldat och Sansas erfarenhet av de politiska spelen, kan de två mycket väl återta det som Ned och Robb Stark förlorade på grund av sina naiva beslut.

LÄS OCKSÅ: De 6 ädlaste karaktärerna i game of Thrones

"The Hound" (McCann) har alltid varit en bitter och surmulen typ. Detta är inget som har förändrats nu när han har slagit följe med Beric Dondarrion (Dormer) och dennes rebeller. Hans upplevelser efter att ha blivit lämnad för död av Arya har dock gjort att han nu hyser en större respekt för de oskyldiga som alltid är de som är som mest utsatta i krigstid. När rebellerna övernattar i ett övergivet hus, ser The Hound till att begrava en man och dennes dotter, som de finner döda i huset. Det ska bli intressant att se om The Hound kan utvecklas till att bli något av en hjälte.

Maisie Williams i Game of Thrones
Foto: HBO

Arya omdefinierades egentligen i slutet av förra säsongen, när hon bestämde sig för att hon lärt sig tillräckligt mycket för att inleda sin hämnd och visst kommer det att vara tillfredsställande att följa hennes hämndtåg genom kungadömet. Frågan är bara om detta kommer avstanna karaktärens utveckling. Fast samtidigt har arya alltid definierats av hämnd och det är bara först nu son hon har färdigheterna att genomföra den.

Sam Tarly (J. Bradley) kommer aldrig att bli en fullfjädrad hjälte, som bekämpar sina fiender med ett svärd i sin hand. När vi får återse honom i detta avsnitt verkar han tvärtom ha sjunkit lägre än någonsin. Han befinner sig visserligen i Citadellet för att få undervisning och bli en maester (en lärd man), men han har de vidrigaste sysslorna som främst består av att tömma och rengöra pottor, servera mat och hjälpa till att väga organ vid obduktioner. Med tanke på att han skickades till Citadellet av Jon Snow för att lära sig hur man tar itu med The White Walkers, är det lite av en besvikelse att se att han inte ens klarar av detta, då han inte får tillgång till de böcker han behöver. Men, hör och häpna, till och med Sam Tarly visar lite initiativförmåga, när han snor åt sig nycklarna till den hemliga delen av biblioteket. Och inte bara det, han hittar även bevis på att det finns stora mängder av Dragon Glass under Dragonstone, vilket är precis vad de behöver för att göra vapen att bekämpa The White Walkers med.

Ingen tid ödslas

Man kan, som sagt, inte ha stora händelser i varje avsnitt. I detta första avsnitt får vi kanske inte vara med om några dramatiska händelser, men det händer sannerligen en hel del viktiga saker, som bäddar för en intensiv säsong. Med endast sju avsnitt i denna säsong, kommer troligtvis ingen tid ödslas. Hämnd kommer utkrävas, slag kommer utkämpas och vi kommer äntligen få se exakt hur användbara drakar är i ett slag.

Betygssymbol för 3 av 5

Vad tyckte du om det första avsnittet av den sjunde säsongen av Game of Thrones?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL