Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Game of Thrones – 805 – Drottningarna drabbar samman

Game of Thrones – 805 – Drottningarna drabbar samman

Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Krönika
13 maj 2019
Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Krönika
13 maj 2019

OBS! DENNA ARTIKEL INNEHÅLLER SPOILERS!!!

I det näst sista avsnittet av "Game of Thrones" ställs intriger och konflikter på sin spets när de två drottningarna drabbar samman.

Game of Thrones – 805 – Drottningarna drabbar samman
Foto: HBO Nordic.

Det brukar hända som mest i det näst sista avsnittet av varje säsong av "Game of Thrones". Det näst sista avsnittet av hela serien är inget undantag. Inte mindre än sju nyckelkaraktärer strök med och jag misstänker att fler kommer att dö i den stora finalen. Men vi kommer till det.

En spionmästares död.

Game of Thrones – 805 – Drottningarna drabbar samman
Varys (Conleth Hill) kämpade för riket och dess folk. Vi får hoppas att det inte var förgäves. Foto: HBO

Varys (Conleth Hill) har alltid varit en mystisk man. Utåt sett en plikttrogen rådgivare, men han agerar även i skuggorna, som en spionmästare. Han har alltid haft en egen agenda, som går ut på att tjäna riket och dess folk. Han insåg tidigt att Daenerys (Emilia Clarke) har blivit precis en sådan tyrann som hon menar att hon vill befria världen från.

Både Jon (Kit Harington) och Tyrion (Peter Dinklage) vet nog innerst inne att Daenerys har blivit en alltför hänsynslös person för att vara en bra regent. Men de förblindas av lojaliteten till sin drottning. Trots att Varys är själva definitionen av lömsk, har hans motiv alltid varit rättrådiga, tycker jag. Hans avrättning är därför en oerhört viktig händelse. Om Daenerys inte stoppas kommer historien att upprepa sig med ytterligare en mordisk Targaryen på Järntronen. Detta skulle med all sannolik leda till ytterligare ett uppror, likt det Robert Baratheon ledde. Och sedan är vi tillbaka där vi började.

Ragnarök kommer till King’s Landing.

Game of Thrones – 805 – Drottningarna drabbar samman
Daenerys utplånar hela King's Landing när hämndbegäret tar över. Foto: HBO.

Slaget om King’s Landing ser först ut att bli ett kort sådant. Daenerys oskadliggör Järnflottan med sin kvarvarande drake, murarna rasar och armén kan erövra staden utan större ombestyr. Cersei (Lena Headey) håller envist ut, men till slut inser hon att spelet är förlorat. Sedan ringer stadens klockor, vilket är signalen för kapitulation. Att Cersei erkänner nederlag borde vara slutet för slaget om King’s Landing.

Sedan besannas Varys värsta farhågor. Daenerys använder sin drake för att utplåna en stad i reträtt. Avsnittet blir nu som en katastroffilm. Arméerna drabbar samman på gatorna, som snart blir en dödsfälla, inte bara på grund av den eldsprutande draken, utan även för att byggnaderna rasar ihop. Aerys Targaryen, Daenerys far, var känd som The Mad King. Han blev paranoid och avrättade människor vid minsta misstanke, som ofta var helt föreställd. Han använde då wildfire, en grön hett brinnande eld. Daenerys, som alltid hävdat att hon vill frigöra folket i Westeros från tyranner, upprepar historien när hon utplånar soldater, civila och i stort sett hela staden med ungefär samma metod som hennes far använde mot sina ”fiender”.

Jon och Davos (Liam Cunningham) kämpar för att återställa ordning på gatorna. Men det är förgäves. Tyrion går sorgset genom spillrorna av staden. Nu måste även de inse att Daenerys inte kan härska. Arya (Maisie Williams) överlever, mot alla odds, förstörelsen av staden. Jag sätter mina pengar på att hon kommer vara den som dödar Daenerys.

Jaimes värdiga slut

Game of Thrones – 805 – Drottningarna drabbar samman
Jaime och Cersei återförenas en sista gång. Foto: HBO.

Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) var en av Westeros bästa krigare innan han förlorade sin hand. Det känns lite som en upprättelse att han får utkämpa en sista kamp mot en stark motståndare. Anledningen till att Euron (Pilou Asbæk) attackerar Jaime skulle kunna vara för att han ser honom som en rival ifråga om Cersei. För mig känns det mest som att han bara vill döda någon efter att hans flotta förintats. Det var en smutsig kamp, där Jaime använde sin list snarare än sitt svärd för att vinna. Typ. Han hade ju dött av sina skador så småningom.

På sätt och vis är jag besviken att Cersei inte fick en mer brutal död. Det skulle ha varit på sin plats efter allt hon gjort. Samtidigt var hon väldigt rädd när hon dog och fick känna samma skräck som sina offer. Och Jaime förtjänade faktiskt att få ett någorlunda lyckligt slut. Det känns inte som att han kunde önska ett bättre avslut än att dö med sin älskade syster i sin famn.

The Hound vs. The Mountain

Game of Thrones – 805 – Drottningarna drabbar samman
Slutkampen mellan bröderna Clegane är så hård den kan vara. Foto: HBO.

Jag har sett fram emot konfrontationen mellan The Hound (Rory McCann) och The Mountain (Hafþór Júlíus Björnsson) ända sedan de möttes i slutet av förra säsongen. Jag blev inte besviken. The Hound börjar med att enkelt döda hela the King’s Watch, som ska vara några av de bästa krigarna i riket. The Mountain, som mest verkat vara en zombie de senaste säsongerna, visar sig fortfarande ha en egen vilja. Det känns helt på sin plats att Qyburn (Anton Lesser) blir dödad av sin egen skapelse.

Kampen mellan de två bröderna är ursinnig och brutal. Inget verkar kunna stoppa The Mountain. Det bästa är när The Mountain trycker upp The Hound mot en vägg och The Hound hugger honom över hela kroppen och säger: – Fucking Die!

Det belyser verkligen hur svår den store krigaren är att döda. Inte ens när The Hound kör in sin kniv genom skallen på honom stoppas han. Ett fall från en hög höjd rakt ner i en rasande eld borde göra – till och med för The Mountain. Jag är lite ledsen över att The Hound är död, men han fick i alla fall sin hämnd till slut. Även The Mountain fick ett väldigt passande slut. Han dog verkligen hårt!

Hur ska det här sluta?

Game of Thrones – 805 – Drottningarna drabbar samman
Arya fick se många oskyldiga utplånas av draken. Något säger mig att hon inte bara kommer släppa det. Foto: HBO.

Jag håller mig borta från allt vad fanteorier heter. Jag skapar sällan egna teorier. Däremot har jag ju förhoppningar om vad som ska hända. Jag var faktiskt övertygad om att Jon och Daenerys skulle erövra King’s Landing tillsammans. Tekniskt sett var det vad de gjorde. Men nu står det klart att Daenerys har blivit en tyrann, som sin far. The Unsullied och dothrakierna är fortfarande lojala mot henne. Och hon har fortfarande en drake. Så om det blir en kamp mellan Jons och Daenerys arméer är utgången långt ifrån säker.

Men jag tror inte att den sista kampen om Järntronen kommer att avgöras med arméer. Jag tror att ungefär samma sak som hände Aerys Targaryen kommer att hända hans dotter; hon blir mördad av någon som står henne närmast. Eller varför inte någon som hon tror är lojal mot henne, men som egentligen är Arya med ett falskt ansikte?

Vad tyckte ni om veckans avsnitt?

Dog rätt personer på rätt sätt?

Hur tror ni den slutgiltiga kampen om Järntronen kommer sluta?

Kommentera gärna!

NÄSTA ARTIKEL