Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Game of Thrones – 803 – Det största slaget i Game of thrones historia

Game of Thrones – 803 – Det största slaget i Game of thrones historia

Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Krönika
29 april 2019
Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Krönika
29 april 2019

Det stora kriget är äntligen här

I tredje avsnittet av sista säsongen av "Game of Thrones" är det äntligen dags för sammandrabbningen mellan de levande och de döda. Det är ett blodigt och avgörande slag.

Brienne leder fotsoldaterna i Game of Thrones
Foto: HBO.

OBS! DENNA ARTIKEL INNEHÅLLER SPOILERS!

Hotet från så kallade the White Walkers togs upp redan i första avsnittet av "Game of Thrones". I de tidiga säsongerna fick vi se hur the Night’s Watch, med Jon Snow (Kit Harington) i spetsen, upptäckte hotet från dessa vandrande döda, ledda av the Night King (Vladimir Furdik). I det tredje avsnittet av sista säsongen av Game of Thrones är de dödas armé inget hot längre, den är en realitet.

Fallna Hjältar

Daenerys och Jorah i Game of Thrones
Jorah Mormont ger sitt yttersta bevis på sin kärlek och lojalitet till sin drottning. Foto: HBO.

Även om ingen tycker om att se sina hjältar dö, är tjusningen med "Game of Thrones" att i stort sett vem som helst kan dö när som helst. Detta är det största slaget i Game of Thrones historia. Därför är det på sin plats att många karaktärer, varav en del varit med från början, dör i detta avsnittet.

Dolorous Edd (Ben Crompton) har varit en lojal följeslagare till Jon Snow sedan början av Game of Thrones. Hans sista handling är att rädda livet på Sam (John Bradley), en av hans vapenbröder. His watch has ended.

Beric Dondarrion (Richard Dormer), den seglivade rebellen, dör medan han räddar Arya (Maisie Williams). Detta var en karaktär som var något underutvecklad, så han var en karaktär som var förbrukningsbar.

Lyanna Mormont (Bella Ramsey), det tolvåriga stenhårda överhuvudet för huset Mormont, dör som hon levde, med stål i blicken och is i magen. Trots att en jätte har henne i sitt grepp och kramar livet ur henne, har hon modet och styrkan att sticka jätten i ögat med ett vapen gjort av drakglas, vilket gör att hon tar jätten med sig när hon dör. Lady Mormont var lite av en fanfavorit. Vi kunde knappast önska oss en bättre död för världens hårdaste tolvåring.

Theon Greyjoy (Alfie Allen) har haft en intressant karaktärsutveckling. Han började som en slags gisslan i huset Stark, som han sedan bedrog. I senare säsonger fann han försoning, bland annat genom att rädda Sansa (Sophie Turner). Han och hans män utgör den sista försvarslinjen mellan Bran (Isaac Hempstead Wright) och the Night King. Han är den sista på den lilla gården att fortfarande stå upp när fienden anländer. Han vet att han är chanslös mot the Night King, men stormar ändå mot honom och dör som en sann hjälte.

När Daenerys (Emilia Clarke) ramlar av sin drake och befinner sig ensam på slagfältet, kämpar Jorah (Iain Glen) sig ensam ut till hennes sida och håller henne vid liv tills slaget är över. Dessvärre skadas han så allvarligt att han avlider snart därefter. Jorahs enda önskan i livet var att tjäna Daenerys. Han dog nog som en lycklig man, i sin drottnings armar.

Ett parti schack mot döden själv

The Night King i Game of Thrones
The Night King är en lysande strateg. Det hade varit beundransvärt om han inte var ett sånt rötägg. Foto: HBO.

Hur mycket strategi kan det egentligen vara inblandat i ett slag mot en armé bestående av döda varelser?

En hel del visar det sig. The Night King är en slug rackare. För varje drag de levande gör, har han ett motdrag. Nästan varje drag i alla fall, men vi kommer till det.

Hjältarna förlitar sig på eld för att bekämpa fienden. Så the Night King skapar en kall vind, som inte bara gör det svårt att se, utan även att tända elden i diket, som ska skydda Winterfell från de dödas armé. När elden väl är tänd, börjar the White Walkers gå rakt ner i det brinnande diket. De skapar således broar med sina kroppar, som resten av armén kan använda för att ta sig till andra sidan.

Daenerys och Jon rider på drakar, som sprutar eld på fienden. Men även the Night King rider på en drake. Det hela jämnar ut sig; drakarna är så fokuserade på att bekämpa varandra att de inte kan hjälpa trupperna på marken.

Vid ett tillfälle ser det ut som att Jon Snow har möjlighet att utmana The Night King. Då spelar The Night King sitt fulaste drag och väcker fallna soldater till liv. Jag kunde inte låta bli att svära mot TV:n när the Night King gör detta, det fulaste av drag, som gör att natten ser som mörkast ut för våra hjältar.

Jon Snow räddas från en säker död av Daenerys, som förintar fienderna med hjälp av sin drake. Här får vi i alla fall ett tillfälligt svar på hur Daenerys ställer sig inför det faktum att Jon står före henne i tronföljden.

Draget som the Night King inte förutsåg

Arya Stark och the Night King i Game of Thrones
The Night King kan nästan sägas vara döden. Och det enda svar Arya har till döden är: "Not today". Foto: HBO.

I förra avsnittet gjordes det klart att the Night King ville komma åt Bran, då Bran är the Three-eyed Raven, som bokstavligt talat är världens minne. För att kunna förinta världen, behöver the Night King således döda Bran. Det är tur att de sagt detta rent ut. För jag ser fortfarande bara en ung man i en rullstol som visar ögonvitorna. Jag menar, vad fan håller han på med?

Efter Theon dött finns det inget som står mellan Bran och The Night King. Som den lönnmördare hon är, verkar Arya dyka upp från ingenstans. The Night King är snabb nog att fånga henne med ett grepp om halsen innan hon hinner fram till honom. Hon tappar sin kniv, men fångar den med andra handen. Kniven åker in i The Night King. Det var sannerligen ett drag han inte förutsåg. Ja, jag klappade händerna när han dog.

Ett ordentligt avslut

Cersei, Qyburn och The Mountain i Game of Thrones.
Bara tre kvar. Foto: HBO.

Det visade sig att Jon, Bran och de andra hjältarna hade rätt; när the Night King dog, förintades hans armé. Detta avsnittet markerar alltså slutet för hotet från the White Walkers. Och vilket slut det var.

Avsnittet är 77 minuter långt. Utöver de första minuterna är det nästan action nonstop genom hela avsnittet. Med tanke på hur mycket uppbyggnad det har varit inför det här avsnittet, och hur viktigt slaget är, känns det helt på sin plats.

Avsnittet har knappt någon avtoning, det vill säga ett par minuter då våra hjältar samlas och fröjdas av sin seger. Jag misstänker att hela nästa avsnitt kommer vara som en slags avtoning efter slaget. Och efter ett slag som detta känns det som att vi kommer behöva ett helt avsnitt bara för att lugna ner oss.

Sedan kan våra hjältar äntligen bege sig mot King’s Landing och döda Cersei (Lena Headey). Jag hoppas att det känns lika tillfredsställande som när Arya dödade the Night King.

Dog någon av era favoritkaraktärer?

Motsvarade uppgörelsen mellan de levande och de döda era förväntningar?

Vem tyckte ni var modigast av hjältarna?

Kommentera gärna!

NÄSTA ARTIKEL