Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Förväntningar och farhågor – Terminator: Dark Fate

Förväntningar och farhågor – Terminator: Dark Fate

Fredrik Edström | Krönika
12 oktober 2019
Fredrik Edström | Krönika
12 oktober 2019

Är Sarah Connor och T-800 verkligen tillbaka?

Det är dags att damma av ditt titanförstärkta endoskelett och mala sönder hjärnan med tidsresandets ständiga paradoxer – Terminator är tillbaka! Den 25 Oktober får vi äntligen återse Arnold Schwarzenegger och Linda Hamilton i sina respektive paradroller. Peppen, men även oron, går på högvarv.

En bild på skådespelrna bakom Terminator 6
Foto: 20th Century Fox

Terminator 1 och 2 är mästerverk. Science fiction-epos som förändrade undertecknads syn på film och brände in Arnold Schwarzeneggers stjärnstatus på min näthinna. Och snart är det dags igen. "Terminator: Dark Fate" närmar sig med stormsteg och jag har i vanlig ordning formulerat förhoppningar och farhågor inför mördarrobotornas comeback. Mycket nöje!

Förhoppningar


James Cameron tillbaka vid rodret!

Att påstå att Terminator-sagan har stött på lite väghinder efter del två vore knappast en underdrift. Efter att filmseriens fader, James Cameron, tappade den kreativa kontrollen efter del två saknades kreativ riktning och Terminator-sagan ebbade ut i en orgie av nostalgiporr och halvdana försök att förnyas.

LÄS VIDARE: Terminator: Dark Fate får 15-årsgräns

Men fear not, kära filmfans. James Cameron är tillbaka i förarsätet som författare och producent och i regissörsstolen sitter Tim Miller (Deadpool). Jag hoppas innerligt att Cameron och Miller kan kurskorrigera den kreativa implosion uppföljarna ställt till med och lyckas återanknyta till filmseriens brutala rötter och samtidigt knyta nya trådar.

Kreativ nytändning!

Tummen upp från T2
Foto: TriStar Pictures

Vi har sett nog av hyllningar till originalfilmerna. Vi vet, T1 och T2 förändrade sci-fi-terrängen för all evig framtid, men kan vi snälla blicka framåt nu?

Den enda uppföljaren som hittills inte sönderdyrkat originalfilmerna är den söndersågade Terminator: Salvation, som är något av ett ambitiöst felsatsning. Dock försökte Salvation donera lite nytt blod till en filmserie som puttrande på tomgång och jag anser att det är rätt väg att gå - under Cameron och Millers ledning. De två trailers vi fått tycks introducera nya karaktärer, ny tematik och nya storylines – något filmserien desperat behöver. Jag hoppas på en kreativ nytändning!

Farhågor


CGI-indränkt flams-action

CGI terminator
Foto: 20th Century Fox

Jag måste tyvärr bekänna färg här: hittills är jag genuint orolig för filmen baserat på de trailers vi har fått se. Det ser generiskt, personlighetslöst och framförallt CGI-indränkt ut. Jag har gärna fel, men oron liksom kokar innanför mitt actionälskande kranium.

Kanske är jag en cynisk bakåtsträvare som är helt oförmögen att bli nöjd i dagens filmklimat? Borde jag kapitulera och bara acceptera att jag är en ängslig elitist född i fel årtionde, som helt enkelt bara borde sluta gå på bio? Kanske. Men jag vill inte. Jag kommer fortsätta att tjata om make-up, praktiska effekter och live-action stunts framför ettor och nollor processade i en hårddisk och Terminator: Dark Fate är inget undantag. Bägge trailers gör mig oerhört nervös, för nog visst ser det ordentligt CGI-smetigt ut.

Har filmserien helt enkelt gjort sitt?

Vägen från Terminator 1
Foto: TriStar Pictures

Kan verkligheten vara så grym att Terminator-serien helt enkelt inte har någon ånga kvar i maskineriet och redan donerat samtliga kroppsdelar till det cinematiska landskapet? Tyvärr kan det vara så.

Jag vet knappt vad jag själv vill ha av ännu en Terminator. Katt och råtta-konceptet med en så gott som odödlig antagonist och en underlägsen beskyddare känns urholkat och en film som helt utspelar sig i framtidskriget känns spontant olovligt torrt. Jag är orolig att Cameron hade rätt från första början – att historien faktiskt var färdigberättad med Linda Hamiltons avslutande voice-over från Terminator 2:

"The unknown future rolls toward us. I face it for the first time with a sense of hope, because if a machine, a Terminator, can learn the value of human life, maybe we can too." Den 25 Oktober har vi svaret!

Är du pepp på Terminator: Dark Fate?

NÄSTA ARTIKEL