Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmtopps Harry Potter-expert om The Crimes of Grindelwald

Filmtopps Harry Potter-expert om The Crimes of Grindelwald

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Krönika
15 mars 2018
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Krönika
15 mars 2018

Nu har den officiella teaser trailern till "The Crimes of Grindelwald" släppts. Vår Harry Potter-expert delar med sig av sina tankar.

Äntligen har den officiella teaser trailern för Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald släppts och det finns onekligen en hel del att se fram emot! Om du inte har sett den än – GÖR DET!

Poster från The Crimes og Gellert Grindelwald.
Foto: Warner Bros. Pictures

Först och främst, vi är tillbaka på Hogwarts!

Få saker känns så hemma som det gamla stenslottet. Cirka tio sekunder in får vi se tre, för oss än så länge okända karaktärer, transferera sig direkt in på Hogwarts. Inget märkvärdigt tänker kanske du, men för många hardcore HP-fans är det här ett stort misstag eftersom vi lärt oss i böckerna att det inte går.

Men det gjorde ju Dumbledore i sjätte filmen?

Ja, i filmen ja, men i böckerna flyger han och Harry till slottet på kvastar efter att de har transfererat sig till Hogsmead. Det enda som nämns angående transferering inom Hogwarts är i sjätte boken då Dumbledore har lyft detta förbud för en kort stund endast i "Stora salen" för att eleverna ska kunna öva på transferering.

Men det kanske inte var förbjudet vid tiden som "Crimes of Grindelvald" utspelar sig på?

Bra tänkt, och det finns inga exakta dokumentationer på detta, men just denna förtrollning nämns redan på 1600-talet och borde således ha funnits på 1920-talet. J.K. Rowling har ännu inte kommenterat detta historiska snedsteg. 

Jude Law i stilig mugglarskrud

Vi får sedan följa med in i ett mycket bekant klassrum. Känner du igen det? Kanske om jag säger: ”Fame is a fickle friend, Harry. Celebrity is as celebrity does. Remember that”. Eller kanske, ”Constant vigilance!” eller min personliga favorit: “Turn to page 394” (erkänn att du läste den sista meningen med Alan Rickmans röst). Ja, men precis, det är ju klassrummet för undervisning i försvar mot svartkonster. Och vem får vi möta där om inte självaste Dumbledore!

Det är svårt att säga om Twitter är mest upphetsat över transfereringsmisstaget eller hur förbaskat het Dumbledore är, här gestaltad av Jude Law (Sherlock Holmes, The Holiday). Upprörda röster har också höjts om Dumbledores klädsel, han skulle väl aldrig ha på sig kostym? Trots att vi vet att Dumbledore håller mugglare mycket kärt och att han har en viss förkärlek för deras stickningsmönster, tycker en del ändå att det är tveksamt om han skulle ha tagit på sig en mugglarkostym.

Jude Law som Dumbledore.
BILD: Pottermore. Vad säger du? Kostym eller inte kostym på Dumbledore?

Står romantik på menyn?

Om vi försöker slita oss från Hogwarts och Dumbledore för ett ögonblick (kan vara svårt, jag vet) får vi också veta att vår älskade magizoologist Newt Scamander (Eddie Redmayne, The Theory of Everything), är på resande fot igen, den här gången till Paris! Vi får också som hastigast se att det verkar som om både Tina (Katherine Waterstone) och Queenie (Alison Sudol) också är i Paris. Vågar vi hoppas på en återförening mellan Tina och Newt efter deras tårdrypande farväl i förra filmen?

Och så har vi Grindelwald…

Grindelwald då? Självaste titelkaraktären, vad får vi se av honom? Både det ena och det andra är svaret på denna fråga. Vi får både se honom i vad som verkar vara en för honom prekär situation med långt skägg som tyder på en längre fängelsevistelse, men även i en scen där han verkar vara fri som en fågel och står inför en stor publik.

Om man ska vara ärlig har nog större delen av förhandssnacket om Grindelwald handlat mindre om själva karaktären och mer om skådespelaren som gestaltar honom – Johnny Depp. Många av debatterna  harv kretsat kring honom som person och misshandelsanklagelserna som riktats mot honom av hans före detta fru, Amber Heard. Många HP-fans har ställt sig frågande till hans medverkan i Crimes of Grindelwald och det fanns önskemål om att Colin Farrell skulle ta över hans roll i stället. J.K. Rowling själv har gått ut och försvarat castingen av Johnny Depp och något byte blev det aldrig.

Grindelwald står ute på en stor scen och visas upp.
BILD: Pottermore. Grindelwald i en scen där han uppenbarligen inte sitter inlåst.

Många korta scener flyger förbi

Är det där en Deluminator? Är det samma som Ron ärver av Dumbledore? Vi får se ett nytt ansikte med ett bekant namn, Leta Lestrange, spelad av Zoë Kravitz. I första filmen får vi endast höra Newt nämna henne och får vi som hastigast se ett fotografi på henne. Credence (Ezra Miller) är tillbaka! Han överlevde uppenbarligen sin Obscurus i första filmen och verkar ha problem med ilskan i den här filmen. Vi klandrar honom inte. Något som liknar testraler flyger förbi och vi verkar komma att få se en riktig trollkarlscircus!

Leta Lestrange, spelad av Zoë Kravitz.
BILD: Pottermore. Leta Lestrange, spelad av Zoë Kravitz.

Två kära återseenden

Trots alla dessa spännande små detaljer har jag personligen två återkomster som jag känner mig gladast över; Jacob och Pickett är tillbaka! Jacob Kowalski (Dan Fogler), vår älskade mugglare som drömmer om att öppna ett bageri, tvingas tyvärr att glömma allt vad magi heter i förra filmen Men nu verkar det som om han är tillbaka och vi kan inte annat än jubla! Sist och kanske också minst, har vi Pickett. En av Newts böjsvansar som har allvarliga "attachment issues" verkar vara tillbaka med full kraft för att charma oss ytterligare en gång.

Böjsvansen Pickett
BILD: Pottermore. Böjsvansen Pickett är tillbaka!

"Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald" har biopremiär den 16 november 2018. Filmen är skriven av J.K. Rowling och regisserad av David Yates ("Harry Potter and the Deathly Hallows, part 1 and 2"). Varför är november så långt bort?

Elin Folkesson

NÄSTA ARTIKEL