Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fantastiska vidunder 2 – Farhågor och Förhoppningar

Fantastiska vidunder 2 – Farhågor och Förhoppningar

Océanne Texier | Krönika
12 november 2018
Océanne Texier | Krönika
12 november 2018

Kommer nästa del av Fantastiska vidunder bli en dundersuccé?

Snart har uppföljaren till Fantastiska vidunder premiär och vi på Filmtopp är både förväntansfulla och nervösa inför upplevelsen.

Fantastiska vidunder 2 – Farhågor och Förhoppningar
Foto: Warner Bros.

“Fantastiska vidunder: Grindlewalds brott” kommer ut på bio den 14 november och vi på Filmtopp har både stora förhoppningar och farhågor för filmen. Det går sannolikt inte att göra en prequel på en av världens kanske mest älskade böcker och filmserier utan att en del potterheads blir missnöjda.

I "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" tyckte jag att det var något tröttsamt med de många utsvävningarna om vidundren. Det gjorde att berättelsens driv stannade av, och ärligt talat var det ganska tråkigt höra Newt Scamanders (spelad av Eddie Redmayne) långa utläggningar om de olika djuren och deras egenskaper. Min förhoppning är därför att den här filmens fokuserar mindre på vidundren och mer på Scamander, vilket också för mig till min nästa punkt.  

Newt Scamander är en karaktär som vi egentligen inte vet så mycket om. I den första filmen tog det nästan en timme innan vi ens fick veta varför han rest till New York. Utan tydliga mål, en bakgrundshistoria och klar utvecklingskurva blir protagonisten svår att relatera till och sympatisera med. I trailern för den nya filmen ser vi en hel del tillbakablickar på Scamander som ung, vilket jag hoppas kommer göra honom till en mer engagerande huvudkaraktär. 

Se trailern här:

I den nya filmen ska Johnny Depp spela Grindlewald; en av tidernas farligaste svartkonstnärer och som vände sig mot sin vän Albus Dumbledore och värvade en mäktig armé. Det låter som att Grindlewald skulle kunna mäta sig med den skräckinjagande Voldemort, men eftersom Depp är känd för att spela många knasiga antihjältar är jag rädd att Depp kommer spela en alldeles för mesig Grindlewald. Eftersom Depp är så välkänd kan det även finnas en risk att man inte kan skilja på hans karaktär och honom som person.

Vi kommer få se mycket mer av Albus Dumbledore i den kommande filmen. Fet är Jude Law som spelar den unga Albus Dumbledore, och jag tror att hans tolkning är väldigt bra. Law har definitivt ett mer neutralt skådespelarregister än Depp, som jag tror passar bra för en så älskad karaktär. Det kommer bli ett kärt återseende av Dumbledore och även spännande att få följa honom som ung.

För att filmen skall kunna locka nya tittare och samtidigt inte göra Harry Potter-fans allt för besvikna tror jag att den behöver hitta en balans mellan gammalt och nytt. Alltså att hålla sig till Harry Potter världens konventioner men samtidigt inte stå i dess skugga utan även utveckla ett självständigt filmspråk. Om det lyckas återstår att se!

För vidare läsning, ta del av vår recension av den första filmen.

Vad har du för förväntningar och farhågor inför "Fantastiska vidunder: Grindlewalds brott"?

NÄSTA ARTIKEL