Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Ennio Morricone – Forever young

Ennio Morricone – Forever young

André Sao Pedro | Krönika
02 december 2016
André Sao Pedro | Krönika
02 december 2016

Haltandes men full av liv

Han gick i samma klass som Sergio Leone i hemstaden Rom. Tillsammans skapade de filmhistoria. Nyligen fyllda 88 år intog han i måndags för första gången Sverige och Globen – och gjorde det som om tiden hade stannat upp. Filmtopp var på plats för att lyssna till en av filmhistoriens mest legendariska kompositörer.

Bortsett från att dirigera sittandes och gå undan för att få ryggmassage för sin haltande rygg, syntes det inte att Ennio Morricone skulle ha nått ålderns höst i Globen. Mellan varje stycke, i sann gentlemannaanda, reste han sig upp och bugade till publikens exalterande applåder. Och varje stycke satt som en smäck.

Med nästan 400 verk på CV:t var det en diger utvald lista med allt från Cinema Paradiso till det kusliga, fagott-ledda och Oscarsbelönade ledmotivet till The Hateful Eight. Främst var det mästerverket The Ecstasy of gold från Den onde, den gode, den fule som utmärkte sig; det vibrerande oboe-solot i synk med den kvinnliga operastämman skapade en elektrisk stämning som fick huden att resa sig. När sedan den berömda stråksektionen lyfte symfonin till ett hisnande crescendo ville inte publikens jubel lägga sig.

Med 60 år inom branschen, en Oscar och en mängd andra vinster och nomineringar, kan Ennio Morricone lägga dirigentpinnen på hyllan med gott samvete. Men det kommer inte att hända. Hans passion kommer fortsätta oavsett ålder. Hans musik kommer för evigt leva vidare efter hans död; epitetet ”legend” har aldrig varit mer passande.

André Sao Pedro