Du tittar väl på nya succéserien 'Legion'?

Du tittar väl på nya succéserien 'Legion'?

Uppdaterad 10 december 2019 kl. 09:12 | Publicerad 04 mars 2017 kl. 20:03
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Oerhört förvirrande. Fullständigt galet. Helt fantastiskt.

Legion golvar Filmtopps krönikör, Jonatan. Vad tycker ni, är den så fantastisk som Jonatan påstår?

Legion omslag
Dan Stevens och Rachel Keller i Legion. Foto: FX

För några veckor sedan delade jag med mig av en recension över FX:s nyaste tillskott, "Legion", här på Filmtopp. Det var en övergripande positiv text om seriens inledande tre avsnitt och premiss. Du hittar recensionen här. Efter att ha fått tjuvkika på ytterligare ett par avsnitt vågar jag nu sticka ut hakan och säga att "Legion" är årets bästa nya TV-serie hittills.

Kort och gott. David Haller (Dan Stevens) har under hela sitt liv åkt in och ut på olika mentalsjukhus på grund av sina problem med schizofreni. Nu är Legion och David Haller en del av Marvels mutantuniversum och ni kan själva få dra slutsatser kring huruvida han faktiskt är galen – eller något helt annat. Vi får lära känna David, när han har slutat pumpas full med mediciner av olika slag och försöker hitta sig själv. Det bjuds på djupdykningar i minnen, drömmar och drömmar i minnen och minne i drömmar och allt inom allt genom mitten på det halva upphöjt i oändlighetens besatthet. Ja, det är förvirrande, men också väldigt underhållande. Du får helt enkelt luta dig tillbaka, gilla läget och hänga med på resan utan att förvänta dig en handhållande förklaring kring var vi är påväg. Det är fullständigt galet på ett befriande och helt fantastisk sätt.

Noah Hawley står som skapare och har i stort sätt fått fria tyglar till att få fram sin egen vision. Alla som har sett hans andra skapelse, Fargo, vet att Noah har ett särskilt sätt att berätta sina historier på. Även om det inte finns några likheter mellan seriernas innehåll, utöver skådespelerskan Rachel Kellers deltagande, är både Fargo och Legion en fröjd för ögat. Fargo är avskalad och minimalistisk medan Legion är extra allt med en slags 70-talspalett i grunden.

I båda serierna används också kompositören Jeff Russos musik som en egen karaktär. Jag intervjuade Russo inför premiären av The Night Of förra sommaren och passade på att fråga om Legion. Han förklarade att hans tidigare samarbeten med Noah Hawley gjorde att de kunde skapa något riktigt speciellt till Legion tack vare det förtroende de byggt upp gentemot varandra.

Det fjärde avsnittet sändes hos Fox Sverige i torsdags och är utan tvekan säsongens hittills starkaste. Vi får äntligen bekanta oss med karaktären Oliver Bird (Jemaine Clement), en av de mest intressanta karaktärerna hittills, som utmanar Oscar Isaacs Ex Machina-dans i GIF:en ovan. De kommande avsnitten får jag inte gå närmare in på i nuläget, men Legion är definitivt en TV-serie som bör ges alla chanser den kan få.

Du ser de kommande avsnitten kl 21.55 varje torsdag hos Fox Sverige.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL