Blir dödsfall och olyckor vanligare på filminspelningar?

Blir dödsfall och olyckor vanligare på filminspelningar?

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 17 augusti 2017 kl. 15:08
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Hur mycket är ett avancerat stunt värt?

Olyckor och dödsfall känns som att det tyvärr blir allt vanligare i filmindustrin, i och med att stunt blir mer avancerade samtidigt som publiken efterfrågar mer originalitet och kreativitet. Teknikbranschen gör framsteg i ilfart och frågan är om vår strävan efter att hänga med i dess framfart, innebär ett jobb som kräver mer än vi klarar av?

Hela gänget från The Maze Runner står och tittar i riktningen som Thomas (O'Brien) pekar åt, vilket är rakt mot oss
The Maze Runner

I veckan gick stuntföraren Joi "SJ" Harris bort i en tragisk krasch under inspelningen av "Deadpool 2". Även Tom Cruise ska ha skadats under inspelningen av "Mission Impossible 6" nyligen och Dylan O'Brien, som skadades för ungefär ett år sedan under inspelningen av "Maze Runner: The Death Cure", har relativt nyligen kunnat börja filma igen, för att nämna några.

Fler än 40 personer har dött eller skadats allvarligt på inspelningar bara i USA sedan 1990, och utanför staterna har minst 37 personer dött sedan 2000. Över 150 personer har fått men för livet, men källor pekar på att många incidenter svepts under mattan.

Argument om att folk dör i det vardagliga livet och skadas på ett eller annat sätt i princip genom att göra vad som helst finns alltid. Även om det är sant är frågan om vi verkligen vill att filmyrket ska vara ett arbete där vi inte vet ifall våra nära och kära kommer hem efter dagen. Är det dit vi har kommit i vår jakt på att komma på de mest kreativa kraschar, olyckor och, ja, stunttrick?

Vissa yrken är mer riskfyllda än andra, och det kan vi inte komma ifrån, men när vi har så fantastiskt skickliga människor som skapar visuella effekter, varför inte dra nytta av dem till fullo, istället för att lösa diverse filmuppgifter genom olika stunt, även om det är farligare?

Stunttrick handlar väldigt mycket om teknik och precision. Kan det vara så att för att vi försöker spara in pengar i produktionen av filmen, att vi hellre väljer att riskera ett liv än att hosta upp några extra slantar till post-produktionen? Enligt polis och vittnen ska Joi "SJ" Harris ha kraschat i hög hastighet in i en fönsterruta i en byggnad i Vancouver, och frågan är om det hade kunnat gå bättre om man istället hade kunnat sänka hastigheten på motorcykeln som Harris körde, och snabbat upp sekvensen i post-produktion för att få det säkrare för alla inblandade under "Deadpool"-inspelningen, för att ge ett exempel...

Tyvärr kan det ibland krävas att en del olyckor händer för att det ska ske en reaktion, förhoppningsvis kan den senaste tidens olyckor åtminstone få någons uppmärksamhet, som känner att de har fått nog och vill och kan göra något åt det.

Kan de senaste tragedierna göra att vi äntligen ger den cred stuntförare förtjänar?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL