Corey Feldmans berg­ och dalbana

Corey Feldmans berg­ och dalbana

Filmtopp
Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 29 september 2016 kl. 20:09
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Från B-skådis till ... rockstjärna?

"My Son, My Son, What Have Ye Done", är titeln på en skruvad Werner Herzog­-film från 2009. Det borde även vara en relevant fråga att ställa till den amerikanska skådespelaren, sång­ och dansmannen Corey Feldman.

Mycket vatten (och andra substanser) har runnit under broarna sedan genombrottet som barnstjärna på 1980-­talet med filmer som Gremlins, The Goonies och Stand by Me. Även om han sedan länge har varit förpassad till b­-filmsträsket, behöver det inte hindra en falnad stjärna att leva ut sina rockstjärnedrömmar.

LÄS MER: Stand by Me – En av de bästa Stephen King-filmerna

Den 16:e september i år medverkade Feldman i tv-­programmet "Today Show", där han uppträdde med låten “Go 4 It”. Med sig hade han kompbandet Corey’s Angels, samt rapparen Doc Ice. I låtens singelversion från dubbelalbumet Angelic 2 the Core,görs rapversen av ingen mindre än Snoop Dogg. Albumet gästas även av artister som Kurupt och Limp Bizkit­-sångaren Fred Durst.

Huruvida den sistnämnda är meriterande kan diskuteras, men Feldman har samlat ihop en imponerande skara namn att hjälpa honom leverera en bisarr blandning av 90-­talsdoftande beats, hårdrocks-gitarrer och kitsch-funk. Kanske finns det en kultfaktor i att associera sig med detta projekt, eller så har Feldman någon besvärande hållhake på dem. Ambitionen är i alla fall stor.

Som undertiteln “Angelic Funkadelic/Angelic Rockadelic” antyder, har albumet en konceptuell indelning. Medan den första delens elva spår strävar åt ett snuskhurtigt Prince-­håll, befinner sig de resterande elva i ett bredbent ljudlandskap av gubbrock och tålamodsprövande nu­metal.

Att omvärlden inte alltid förstår sig på Corey Feldmans konstnärsskap, blev tydligt efter hans ­framträdande. Näthånen lät inte vänta på sig och Feldman, som inte är känd för att vara den mest välbalanserade individen, gick bärsärk i sociala medier.

Han har dock inte enbart fått glåpord. Förutom fans världen över, har artisten Pink stöttat på Twitter: “Well I love ya and I know how much it takes to get up there and do your thing. Keep your head up and know that you're loved”. Kesha har med några sanningens ord tagit honom i försvar på Instagram: “normal is BORING”.

Skrattet fastnar lätt i halsen när man betänker hur en barndom kan fördärvas av en cynisk underhållningsindustri. Och ingen kan ta ifrån Feldman förtjänsterna som barnskådis, där han gång på gång visade prov på komisk tajming. Tyvärr talar mycket för att den nu 45-­åriga stjärnan är så nära man kan komma ett meltdown motsvarande det Charlie Sheen hade för några år sedan. Den stora skillnaden är att Sheen är oerhört mycket mer framgångsrik och har på något mirakulöst sätt lyckats bibehålla sin popularitet, trots personliga haverier som torde sakna motstycke i nutida Hollywood.

LÄS OCKSÅ: Gremlins 3 – Mina drömmars uppföljare

Det som möjligen skulle kunna skjuta Feldmans storhetsvansinne till oanade höjder, är om han fick en bärande roll i en nyinspelning av The Goonies – det har länge ryktats om att Richard Donner ska återuppliva sin älskade 80-­talsklassiker. Samtidigt unnar man honom en chans att få skina i en filmroll värd namnet. USA älskar underdogs, inte minst i Hollywood.

I vilket fall är det svårt att inte roas av Feldmans galna upptåg. Det finns något lockande med en person som är helt befriad från sociala spärrar. Nedan följer några fler tecken på att Corey Feldmans självbild inte är helt sund. Å andra sidan är han långt ifrån att tangera Kanye West­nivåer.

Corey Felsman's Bithday Party

2013 slog Corey Feldman mynt på sitt kändisskap genom att ha en dekadent hemmafest och låta fans betala för att hänga med honom och hans entourage. Detta avhandlas i VICE i ögonvittnesskildringen “I went to Corey Feldman’s birthday party ”, samt i en reflektion i The A.V. Club betitlad “Corey Feldman threw himself a $250­ per ­guy birthday party with lingerie girls, and some jerk made it look kinda sad” .

 “Ascension Millennium”

Musikvideon, som utspelar sig i hemmet “The Feld Mansion”, är som ett tonsatt MTV Cribs-­inslag och filmad i en enda tagning. Notera The Goonies­-kompisen Sean Astins cameo.

The Two Coreys (2007­-2008)

the-two-coreys

Realityserien som visades på tv­-kanalen A&E under två säsonger, följde de forna vännerna och kollegorna Corey Feldman och den tragiskt framlidne Corey Haim, som försökte bli sams efter åratal av groll.

High Chaparall (säsong 2, 2004)

Redan 2004 när Filip & Fredrik träffade Corey Feldman på plats i Los Angeles, fick man en inblick i försöken att göra musikkarriär.

LÄS OCKSÅ: Intervju med Fredrik Wikingsson

Anders Nilsson

NÄSTA ARTIKEL