Bio på sommaren, har jag något val?

Bio på sommaren, har jag något val?

Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 14:03 | Publicerad 05 juli 2015 kl. 13:07
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

All film är väl ändå som bäst på bio?

Sommaren är en period för riktiga blockbusters på biograferna. Önskar du att de hade släppts någon annan tidpunkt på året, eller tycker du det är skönt att svalka dig från värmen framför vita duken?

Mina vänner vet att jag går på bio ofta, och därmed brukar ha koll på det som visas. Därför händer det att jag regelbundet får frågan om jag har någon speciell film att rekommendera. Vanligtvis har jag det. Det finns alltid någon kritiker- och/eller publikuppskattad film som jag har sett fram emot och då är det ju klart att jag vill upplysa intresserat folk om det.

Jag anser att all film är bäst på bio, oavsett om det är en actionrulle i 3D eller ett känslostarkt, dialogbaserat drama. Huvudsaken är att jag får möjlighet att på ett ordentligt sätt sjunka in i filmen och ta åt mig av de intryck filmskaparen vill sända ut.

De flesta av mina vänner håller inte med mig dock. När de går på bio vill de göra det för att få effekterna. De vill se omtalade popcorn-filmer som egentligen inte är överdrivet bra men som ändå lämnar avtryck när man går ifrån salongen på grund av den visuella tekniken och de unika ljudsystemen.

Då filmbolagen vet att det är svårare att locka till sig folk till biograferna under sommartiden så väljer de att lansera några av sina storsatsningar här. De där efterlängtade, hypade och beryktade filmerna som folk har pratat om i flera månader. Det är inte riktigt de filmer som i slutet av året brukar få en Oscarsnominering för bästa film, men det är några av de mest minnesvärda; i år har vi t.ex. Jurassic World, Ant-Man och Fantastic Four. 

Att släppa dessa popcornfilmer mitt under sommarhalvåret är ett fult knep. Filmbolagen vet att folk inte vill offra sina varma kvällar för att gå och se ett drama, det är bara värt det om en spektakulär bioupplevelse kan utlovas. När de nu släpper alla dessa blockbuster-filmer, ger de oss inget annat val än att offra våra sommaraftnar för att hinna se dessa snackisar.

Eftersom det snarare är bioeffekterna som påverkar folk snarare än att filmen i sig är det svårt för mig att ge en sommarrekommendation. Jag brukar tänka att om jag hade sett filmen filmen första gången på TV istället för på vita duken, hade jag blivit lika imponerad?

Trots mitt dualistiska hållningssätt till popcornfilm tänker jag så klart se dessa filmer oavsett vad. Som sagt, all film är bäst på bio. Men om folk är mer intresserade av att se riktigt bra, istället för häftig film så föreslår jag istället att utnyttja denna period till att gräva ner sig i äldre filmer som man kanske inte har samma tid eller energi till att bry sig om under övriga året.

Om du har svårt att veta vilka klassiker som är sevärda så finns många guldkorn upprättade på IMDb:s Top 250-lista. Det är bara att börja beta av den, och var inte rädda för att undersöka filmer från andra länder än USA och Sverige, mästerverk tillverkas överallt.

För att sammanfatta. Blir du filmsugen i sommar, försök motstå impulsen av att det måste bli en biofilm, utnyttja istället din lediga tid och gräv ner dig lite djupare i någon riktig klassiker så kommer du har något betydligt intressantare att bidra med nästa gång filmsnacket kommer på tal igen.

 

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL