Barndomsfavoriter – Håller verkligen Mulan idag?

Barndomsfavoriter – Håller verkligen Mulan idag?

Fredrik Edström
Uppdaterad 08 december 2019 kl. 12:12 | Publicerad 18 augusti 2019 kl. 20:08
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Dags att damma av Mulan i videohyllan och syna Disneys 90-talsklassiker.

Min barndom spenderades, kanske inte helt oväntat, framför TV:n i ohälsosamma mängder. Innehöll en film något av följande: laserpuffror, kaststjärnor, prinsessor eller grissvettiga southpaws etsades min bleka barnrumpa fast framför skärmen. Det är i denna naiva barnrumpa denna artikelserie tar avstamp: Barndomsfavoriter – håller de idag?

Disneys Mulan
Foto: Walt Disney Pictures

Min uppgift är att bänka mig på tv-soffan och se om mina gamla barndomsfavoriter! Har favoritrullarna från förr åldrats som ett högklassigt vin eller mer som en ekologisk banan under rötmånaderna? Idag är det dags för Disney-klassikern Mulan att sönderanalyseras med vuxna ögon.

Jag har delat upp filmen i tre segment där skiljelinjen mellan mina åsikter som barn vs mina åsikter nu framträder tydligast. Mycket nöje!

Urskoj lek med könsroller

Mulan med munnen full
Foto: Walt Disney Pictures

Vad mina barnögon såg:

Jag såg Mulan en gång, på bio, och älskade den innerligt. 20 år har passerat och begrepp som "intersektionell genusanalys" var då inte speciellt relevanta för filmtittarens analytiska ögon. Jag skrattade gott åt Mulans påklistrade bufflighet för att passa in i den manliga krigarplutonen och även om genusapekten aldrig lyckades så några djupare frön i mitt prepubertala sinne så haglade skrattanfallen – vilket definitivt är en bedrift.

LÄS VIDARE: Barndomsfavoriter - Landet för längesedan

Vuxenblickens dom:

Faktum är att det enda jag minns av Mulan är scenen då hon försöker "spotta som en man". Dreglet hänger i en lång, sammanhängande klump från damens läppar och fiaskot är totalt. Imponerande nog är scenen lika rolig nu som då. Visst, 2019 förefaller genusanalysen ganska platt och en smula plump. I synnerhet gestaltas männen klumpigt stereotypt, men huvudpersonens porträtt är fortfarande en skojig lek med könsroller.

Krigsföring – Disney vågar inte löpa linan ut.

Mulan på häst
Foto: Walt Disney Pictures

Vad mina barnögon såg:

Jag var en tioårig pojkspoling i biografen som tyckte att allt som rimmade på "krig" var "coolt". Mina filmiska smaklökar bestod uteslutande av puffror och tecknat, så en Disneyfilm som faktiskt kretsade kring krigföring i feodala Kina var en match made in heaven. I Mulan fick jag svärd, raketer och enorma arméer stormandes mot varandra och mitt tioåriga jag befann sig i ett tillstånd av hypnotisk glädje.

SPANA IN: Trailen till live-action remaken av Mulan

Vuxenblickens dom:

Mulan markerar första Disneyfilmen som explicit handlar om krig och det märks. Personligen hade jag gärna sett lite mer av "krigets fasor" berättat genom den tecknade filmens kostym. Tyvärr skrapas det knappt på ytan. Antagonisterna, Hunnerna, ges inga som helst motiv utöver att vara makt och blodtörstiga krigsgalningar vilket är en sumpad chans att ta Mulan till komplex tematik.

Jag är övertygad om att animerade filmer inte bör undantas för att hantera kontroversiella ämnen och i exemplet Mulan märks en tydlig osäkerhet från Disney att nå några djupare tematiska ämnen.

Familjedrama – Oj, fanns det ett sådant djup?

Mulan och hennes pappa
Foto: Walt Disney Pictures

Vad mina barnögon såg:

I mitt minne var Mulan en typisk Disney-rulle. Extremt rolig, tufft animerad och en precis lagom söt moralkaka knökades in svaljet mot slutet. En typisk Disneyfilm med andra ord: ett perfekt utmejslat vapen designat för att implodera mitt i populärkulturella solarplexus.

Vuxenblickens dom:

Mulan är, med vuxna ögon, en ganska lågmäld tecknad film med ett genuint familjedrama i botten där kulturellt förankrade dogmer står mellan en faders relation med sin dotter. En beskrivning som ligger ganska långt ifrån "extremt rolig" och "tufft animerad" och detta gör Mulan unik. En animerad film med en sedvanligt mogen approach, som jag gärna velat se ännu mer av. Distansen mellan mina unga och vuxna ögon är här skrämmande lång.

Domen: Håller Mulan idag?

Mulan
Foto: Walt Disney Pictures

Mulan håller utan tvivel fortfarande. Det är inte en av Disneys starkaste kort i leken, men med ett naturtroget familjedrama i botten och en förhållandevis mogen angreppsvinkel är Mulan fortfarande en krigare att räkna med och denna omtittning har ökat min hype-mätare inför den kommande remaken avsevärt.

Vad tycker du om Mulan, håller filmen fortfarande för din vuxenblick med?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL