Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Barndomsfavoriter – håller Rocky 4 idag?

Barndomsfavoriter – håller Rocky 4 idag?

Fredrik Edström | Krönika
08 november 2020
Fredrik Edström | Krönika
08 november 2020

Håller Ivan Dragos övermänskliga styrka fortfarande måttet?

Min barndom spenderades framför TV:n i ohälsosamma mängder. Innehöll en film något av följande: laserpuffror, kaststjärnor, prinsessor eller grissvettiga southpaws etsades min bleka barnrumpa fast framför skärmen. Det är i denna naiva barnrumpa denna artikelserie tar avstamp: Barndomsfavoriter – håller de idag?

Boxningshandskar Rocky 4
Foto: MGM.

Min uppgift är att bänka mig på TV-soffan och se om mina gamla barndomsfavoriter! Har favoritrullarna från förr åldrats som ett högklassigt vin eller som en ekologisk banan under rötmånaderna? Idag ska pubertetsdrömmen Rocky 4 söndermanglas med vuxennävarnas spänstiga uppercuts. I huvudrollerna får vi avnjuta Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Burt Young och Talia Shire

Jag har delat upp filmen i tre segment där skiljelinjen mellan mina åsikter som barn vs mina åsikter nu framträder tydligast. Mycket nöje!

Nya toner för en ny era

Training
Foto: MGM.

Vad mina barnögon såg: givetvis plöjde jag skakiga armhävningar och mordiska sit-ups till fyrans ljuvliga soundtrack inne på pojkrummet. Bill Contis "Gonna Fly Now" var nu gammal skåpmat och fick maka på sig - en ny era behöver elektroniska och tuffa toner signerade Vince DiCola. Kompositörsbytet signalerade en enda sak: Rocky tog klivet in i en ny era. Superhjältar, superskurkar och politiskt enkelspårig patriotism stod nu på menyn och givetvis krävs då ett tufft soundtrack.

Vuxenblickens dom: Rocky har nu helt lämnat sina trevande, försiktiga steg upp för Philadelphia Museum of Art och bestiger nu Alpina bergskedjor. Hjärta ersätts med muskler och Stallone skyr inga medel i sitt uppdrag att vagga in Rocky i en ny era. Givetvis hör inte Bill Contis emotionella ackord hemma här utan nu krävs ny, elektronisk ammunition. Jag må ha emotionellt kluvna åsikter om seriens övernaturliga u-sväng men soundtracket är och förblir helt magnifikt. Stallone tonsätter sina högoktaniga bilder med stenhård och genuint tuff elektronica som tvingar dig till bestialiska squats och bicepcurls.

MER LÄSNING:

Barndomsfavoriter – håller "Rocky 3" idag?

"I must break you" - Ivan Drago

Rocky 4
Foto: MGM.

Vad mina barnögon såg: Drago var pur ondska. En kemiskt och högteknologiskt framavlad bjässe redo att möblera om den italienska hingstens redan sneda anlete. När Drago tog livet av mentorn Apollo Creed i ringen gjorde han hatet personligt. Jag avskydde Ivan Drago. Jag njöt av varenda droppe blod Lundgren spillde och led med Stallones ständiga oförmåga att försvara sig. Drago var en lysande filmskurk som enkelt kröp innanför skinnet på mig.

Vuxenblickens dom: Drago är en befängt larvig, entonig antagonist som knappt kvalar in i valfri Transformers-rulle. Stallone ignorerar sin fiktiva följeslagares drama-rötter och gjuter Rocky 4 till en simpel hämndaktion. Karaktärerna stöps till höghastighetståg redo att kollidera med varandra - utrustade med sovjetisk superstyrka. Drago är en amerikansk mardröm om den stoiska, osårbara ryssen som lockar till en hel del hel ofrivilliga skratt. Tack och lov är det i alla fall vansinnigt underhållande.a

MER LÄSNING: 

Barndomsfavoriter – håller "Space Jam" idag?

Montage-bonanza

 

Vad mina barnögon såg: montage var det ultimata cinematiska berättandet för en 12-årig Fredrik. Fräck musik, ingen klurig dialog och mustiga inzoomningar på svulstiga kroppshyddor. Jag grät under emotionella bildfärder och peppade till träningsmontagen. Rocky 4 var skräddarsydd montage-bonanza!  

Vuxenblickens dom: I Rocky 4 tar Stallone sin kärlek för montage till en helt ny nivå. Vi snackar inte mindre än sammanlagt åtta montage som får en att undra om Stallone helt enkelt borde gjort en musikvideo istället? Tack och lov är bjuds vi på ofiltrerad underhållning. Majoriteten är snillrikt ihopklippta för att matcha musiken och det blir en ljuvlig dos befängd 80-talsmagi som är snyggt sammansatta.

Domen: håller Rocky 4 idag?

Rocky 4 cover
Foto: MGM.

Rocky 4 är en tonårssnubbes feberdröm uppskruvad till max. En uppriktigt sinnessjuk koloss till film som inte hör hemma inom Rocky-seriens emotionella och mänskliga fotspår. Vad hände med karaktären som enbart fightades för att han "inte kan sjunga eller dansa"? Karaktären som bara ville klara 15 ronder utan något som helst anspråk att vinna? Han är nu helt bortblåst.

Rocky löser nu internationella konflikter med sluddriga brandtal och hämnas med blodvite i ringen. En total u-sväng från karaktären jag älskar. Dock är "Rocky 4" en genuint skoj återtitt. Den är, 80-talsgalenskaper till trots, en audiovisuell läckerbit och ett skrattretande pubertetsharem som erbjuder potenta doser nostalgi. Ta en återtitt och njut av några sovjetiska uppercuts med skrattet i halsgropen. 

MER LÄSNING:

Barndomsfavoriter – håller "The Mighty Ducks" idag?

För mer läsning --> Scrolla vidare!

 

NÄSTA ARTIKEL