Återuppliva James Dean med CGI? Låt de döda vara i fred!

Återuppliva James Dean med CGI? Låt de döda vara i fred!

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 09 november 2019 kl. 18:11
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den här gången har Hollywood gått för långt.

Det sägs att inte ens en ande kan återuppliva de döda. Men tydligen kan Hollywood det och den här gången har drömfabriken i Los Angeles gått för långt. Otäckt för långt.

Återuppliva James Dean med CGI? Låt de döda vara i fred!
James Dean. Foto: Warner Bros.

Det rapporterades nyligen att Hollwyood har "anlitat" den bortgångne legendaren James Dean till en ny krigsfilm. Alltså den riktige James Dean som har varit död i snart 65 år. Det handlar om att återuppliva honom med hjälp av den senaste CGI-tekniken, likt Rogue One gjorde med Peter Cushing.

Mitt nackhår reser sig när jag skriver detta och inte för att jag fruktar de döda eller är rädd för spöken. Tvärtom för att jag lider med dem och inser det förkastliga i det hela. Tänk att helt tappa kontrollen över ditt eget liv och eftermäle. Det är inte kul när du lever och det är knappast kul när du inte längre vandrar på denna jord.

Att härma, parodiera, avbilda eller helt enkelt bara återanvända material som redan finns på någon är en sak. Men att återuppliva folk från de döda går över gränsen för vad som är en tolkning och hyllning.

Säger något om idéfattigdomen

Där är inte bara i underhållningssyfte på film som detta är förkastligt. Det är kanske ännu mer så om det sträcker sig utanför den bubblan. Vad kommer härnäst? Återuppliva döda politiker som tar ställning till dagens samhälle? Återuppliva döda människor som gjort vidriga handlingar?

Bortom tvivelaktig moral säger det också något om bristen på nya idéer som råder just nu. Inte nog med alla nyinspelningar och uppföljare som produceras på löpande band. Nu ska vi också återuppliva döda skådespelare.

Helt ärligt, lägg av nu. Vi ska absolut blicka bakåt, ta del av historien och sedan vända oss om och fortsätta i tidens riktning – framåt. Men som det gamla uttrycket lyder är det aldrig bra att fastna i det förflutna. Och verkligen inte att börja återuppliva de döda.

Hylla gärna de döda, minns dem och gå vidare. Det är livets gång. Och så bör det även vara på filmduken.

NÄSTA ARTIKEL