Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Assassin's Creed till bioduken – alltid lika svårt att göra spel till film

Assassin's Creed till bioduken – alltid lika svårt att göra spel till film

Filmtopp
Filmtopp | Krönika
19 december 2016
Filmtopp
Filmtopp | Krönika
19 december 2016

Kan det här bli en TV-spelsfilm som lyckas?

Kommer Assassin's Creed bryta den eviga trenden av mediokra TV-spelsfilmer? Filmtopps skribent, Fredrik, delar med sig av sina tankar.

assassins-creed-michael-fassbender

Att göra om spel till film har länge prövats och, faktiskt också, misslyckats de allra flesta gånger. Det finns nog bara någon, eller några filmer som faktiskt är värda att se som bygger på ett spel eller en spelserie. Som hängiven gamer blir jag alltid lika nyfiken när någon bestämmer sig för att göra film av spel, och undrar också väldigt ofta varför. Vad kommer att bli bättre den här gången? Men nog om vad jag tycker och tror.

I filmen Assassin's Creed får vi följa Callum Lynch, som genom en ny teknologi får uppleva världen under 1400-talets Spanien och den spanska inkvisitionen. Han får där reda på att hans förfäder kommer från ett hemligt samfund, de så kallade assassinerna och där han också samlar på sig kunskap och färdigheter för att kunna besegra den förtryckande tempelherreorden. Utan att avslöja för mycket kan vi nog se fram emot ett riktigt häftigt ”leap of faith” och strider med flertalet fiender samtidigt. När jag läser en del recensioner så ser jag ändå att det finns hopp, även för mig. Vi får hoppas att skådespelarna kanske kan rädda filmen om inte annat.

LÄS OCKSÅ: Uppföljarna som överträffar originalen

Staben i "Assassin's Creed" innehåller skådespelare med fina och bra CV:n, samt tidigare prestationer som är svåra att glömma bort. Fyra av skådespelarna har jobbat med Michael Fassbender tidigare, som också har huvudrollen i actionäventyret. Vi får se Marion Cotillard (Macbeth), Michael Kennet Williams (12 Years a Slave), Denis Ménochet (Inglorious Basterds) samt Brandon Gleeson (Trespass Against Us) tillsammans med många andra.

För dig som inte har spelat spelet kan jag varmt rekommendera det. Ett spel som faktiskt gjorde mig så intresserad av assassinerna under den perioden att jag funderade på att skriva en uppsats i ämnet. Men svårigheten att hitta information fick mig tack och lov på andra banor. Förhoppningsvis är den första en film i en längre serie och  kan på sikt bli något väldigt bra och intressant. Jag ser ändå fram emot att bli positivt överraskad och kunna sätta ännu en film på den där listan över sevärda filmer baserade på spel. Orkar du inte vänta på filmen kan du kolla in Assassin's Creed: Lineage som är en kortfilm gjord av Ubisoft. Den finns att se på bland annat YouTube. Filmen är dock baserad på spelseriens andra del, men kan ge dig en hint om vad historien handlar om.

Filmen har premiär den 11 januari 2017. Justin Kurzel (Macbeth, The Snowtown Murders) står för regi.

Fredrik Redestad

NÄSTA ARTIKEL