Allt du behöver veta inför nattens Emmygala – Vi tippar vinnarna!

Allt du behöver veta inför nattens Emmygala – Vi tippar vinnarna!

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 22 september 2019 kl. 18:09
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Du missar väl inte nattens Emmy-gala? Här är allt du behöver veta för att kunna hänga med!

En av årets största händelser, för alla som älskar att titta på tv-serier, går av stapeln under natten till måndagen den 23 september. Den 71:a upplaga av Emmy-galan kommer gå att se live på TV4 Play, med start kl. 01.00.

Allt du behöver veta inför nattens Emmygala – Vi tippar vinnarna!
"Game of Thrones" slog inför galan nytt rekord (32) i antal nomineringar för en säsong. Foto: HBO Nordic

Under galan står Game of Thrones, som inför galan slog rekord med flest nomineringar och redan lyckats säkra 10 vinster, The Marvelous Mrs. Maisel, svensktäta Chernobyl, Fleabag och When They See Us som några av de mest favorittippade serierna.

Vad delar Emmy-galan ens ut priser för?

De allra flesta som gillar film och tv har hört talas om både Oscarsgalan och Golden Globe-galan. Golden Globe-galan är faktiskt egentligen bara ett stort PR-jippo, där ett gäng journalister delar ut priser till sina favoritfilmer och favoritserier från året innan.

Emmy-galan är tv-världens motsvarighet till Oscarsgalan och anordnas av den amerikanska tv-akademin, bestående av 24 000 röstberättigade medlemmar inom tv-branschen, som tillsammans delar ut priser inom alla möjliga kategorier som på olika sätt har med tv-produktion att göra.

Kategorierna varierar mellan allt möjligt från bästa berättarröst och intro-design till regi, från manus till skådespel, från bästa miniserie till bästa komedi. Eftersom listan består av så galet många kategorier delas faktiskt mer än hälften av priserna ut under två Creative Arts-cermonier redan helgen innan den riktiga galan. Vilket alltså är hur Game of Thrones redan innan nattens gala har kunnat kamma hem 10 vinster.

Vilka serier kommer vinna de finaste priserna?

Allt du behöver veta inför nattens Emmygala – Vi tippar vinnarna!
Rachel Brosnahan som Midge Maisel i "The Marvelous Mrs. Maisel". Foto: Amazon Prime Video

Bästa komediserie:

Barry – kan vinna

Fleabag borde vinna

The Good Place

The Marvelous Mrs. Maisel – kommer vinna

Russian Doll

Schitt's Creek

Veep

Kommentar: En av de mest svårtippade kategorierna då det finns tre toppkandidater, som alla verkligen är riktigt bra. Veep kan dessutom överraska, men inte lika välförtjänt, då det är den sista säsongen av en gammal Emmy-veteran.

Bästa dramaserie:

Better Call Saul

Bodyguard

Game of Thrones – kommer vinna

Killing Eve

Ozark

Pose

Succession – borde vinna

This Is Us

Kommentar: Säga vad man vill om manuset i den sista säsongen av Game of Thrones, vilket också är nominerat för övrigt, men det ska mycket till om någon av konkurrenterna i den här kategorin ska kunna utmana den gigantiska produktionen.

Bästa miniserie:

Chernobyl – borde vinna och kommer vinna

Escape at Dannemora

Fosse/Verdon – kan överraska

Sharp Objects

When They See Us – kan överraska

Kommentar: Även miniserie-kategorin är otroligt tuff i år, men om allt vill sig väl kommer Johan Rencks och Stellan Skarsgårds Chernobyl att vinna det finaste priset en miniserie kan vinna. Personligen håller jag även Ben Stiller-regisserade Escape at Dannemora extremt högt, men det verkar bara vara Ava DuVernays When They See Us och möjligtvis även Fosse/Verdon som kan ställa till det för den "strålande" miniserien Chernobyl.

Svenskarnas egna vinstchanser under årets Emmy-gala

Allt du behöver veta inför nattens Emmygala – Vi tippar vinnarna!
Jared Harris och Stellan Skarsgård i "Chernobyl". Foto: HBO Nordic.

Inför årets Emmy-gala fanns det tre svenskar från produktionen av Chernobyl som blev nominerade i olika kategorier. Filmfotografen Jakob Ihre vann faktiskt redan under förra helgens Creative Arts-cermoni sin första Emmy, för det magnifika fotot i Chernobyl. Under nattens gala står Johan Renck nominerad som bästa regissör i en miniserie medan Stellan Skarsgård nominerats för bästa manliga biroll i en miniserie.

De möter båda två däremot hårt motstånd från serier som When They See Us, Fosse/Verdon samt Escape at Dannemora. Många förväntar sig att When They See Us kommer att överraska positivt i flera av kategorierna, men för svenskarnas skull hoppas vi givetvis att både Stellan och Johan får chansen att belönas för sitt hårda arbete med Chernobyl. För två år sedan kammade Alexander Skarsgård hem en Emmy för sin roll i Big Little Lies, i samma kategori som hans pappa nu är nominerad i.

Årets viktigaste kategori att hålla koll på - för vår säkerhet

Allt du behöver veta inför nattens Emmygala – Vi tippar vinnarna!
Finalavsnittet "Nobody is Ever Missing" ur den första säsongen av "Succession". Foto: HBO Nordic

Det har väl inte undgått någon vilket hat som Game of Thrones-skaparna David Benioff och D.B. Weiss har fått utstå efter den minst sagt svajiga sista säsongen av världens största tv-serie någonsin. Framför allt har fansen klagat på besluten som har fattats på manusnivå, där det sista avsnittet är ett av de mest bespottade.

Uppenbarligen håller inte skaparna med, då de nominerade sig själva till kategorin för bästa manus för det allra sista avsnittet "The Iron Throne" av Game of Thrones. Ett avsnitt de även regisserade (och knipit en ytterligare nominering för).

Bästa manus i en dramaserie:

Better Call Saul: "Winner" – kommer troligtvis vinna

Bodyguard: "Episode 1"

Game of Thrones: "The Iron Throne" – kan mycket väl vinna

Killing Eve: "Nice And Neat"

Succession: "Nobody Is Ever Missing" borde vinna

The Handmaid's Tale: "Holly"

Kommentar: Det är alltså endast finalavsnitten i den första säsongen av Succession och den fjärde säsongen av Better Call Saul, som kan rädda oss från att vakna upp på måndag morgon till en värld förstörd av ilskna Game of Thrones-fans.

Kommer du sitta uppe och titta på TV4 Play under natten och följa Emmy-galan live?

För mer läsning, se vår lista med de bästa serierna 2019.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL