Actionstjärnornas egon är löjliga

Actionstjärnornas egon är löjliga

Andreas Ziegler
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 06 augusti 2019 kl. 20:08
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Har poängsystem i slagsmål och retar skådespelare för musikaler.

"Fast & Furious: Hobbs & Shaw" klättrade rakt upp på biotoppen. Men är Dwayne Johnson och Jason Statham verkligen coola, eller är de löjligt fåfänga? Denna krönika försöker belysa det problematiska med macho-kulturen i actionfilmer.

Vin Diesel, Jason Statham och Dwayne Johnson
Foto: Glamour Fame.

I min recension av "Fast & Furious: Hobbs & Shaw" var jag en av landets hårdaste kritiker. Filmen fick en etta i betyg (ja, jag är lite stolt över det). Jag tyckte filmens actionsekvenser var löjliga, att manuset var kasst och att det blev pinsamt tydligt att huvudrollsinnehavarna, Dwayne Johnson och Jason Statham, inte har vidare mycket skådespelartalang.

Det förvånar mig dock inte att Hobbs & Shaw toppar biolistorna. Jag är också en actionfantast och jag förstår varför folk gillar actionfilmer. Bara för att jag inte tycker om filmen, betyder det inte att inte andra kan göra det.

Machokulturen inom actionfilmer – Det var bättre förr (?)

Vad jag finner problematiskt är den machokultur som råder i actionfilmer och som blir lite löjlig om vi tittar lite närmare på den.

Actionstjärnor har alltid haft stora egon. Det är inget konstigt med det. För även om det är på låtsas, vill män (för det är nästan alltid män som har huvudrollerna i de populäraste actionfilmerna) med stora egon vara bäst på att slåss på låtsas.

Sylvester Stallone har till exempel sagt att han ”hatade” Arnold Schwarzenegger under 80-talet när de båda var som störst. Samtidigt menar han att denna konkurrens sporrade både honom och Schwarzenegger att försöka överträffa varandra. Stallone gjorde till exempel Rambo: First Blood II och Schwarzenegger gjorde sedan Commando. Ibland resulterade detta i bra filmer. Andra gånger kanske de överansträngde sig lite och gjorde lite sämre filmer.

Konkurrensen mellan Stallone och Schwarzenegger är nästan lite gemytlig jämfört med den machokultur som råder i dagens actionklimat. Vilket för oss tillbaka till Fast & Furious.

Nyligen rapporterade bland annat Vulture att filmseriens stjärnor, alltså Johnson, Statham och Vin Diesel, infört ett slags poängsystem. Detta system går ut på att ingen av stjärnorna ska få mer stryk än någon annan i en slagsmålssekvens.

Statham har förhandlat fram en överenskommelse, Diesel låter sin syster, som också är producent, se till att hans karaktär inte får för många smällar och Johnson ser till att producenter, klippare och stuntkoreografer försäkrar att hans karaktär alltid delar ut lika många knogmackor som han tar emot.

Poängen är att alla tre ska vara ”lika tuffa”. Är det bara jag som tycker att detta är väldigt, väldigt töntigt?

Musikaler är bara för töntar?

Idris Elba som Macavity i Cats.
Idris Elba som Macavity i kommande filmen Cats. Coool look? Foto: Indiwire.

Det hela sattes lite i perspektiv när jag såg en intervju med Idris Elba. Den brittiska skådespelaren spelar skurken i Hobbs & Shaw. Elba har en lång karriär bakom sig med ett antal Emmy- och Golden Globe-nomineringar på sitt CV. 2010 vann han en Golden Globe för sin mest kända roll, den brittiska kriminalaren Luther i serien med samma namn. Många minns honom säkert också som den stoiske Stringer Bell i hyllade serien The Wire.

Senare i år kommer vi att få se honom som Macavity i filmversionen av "Cats". I ovan nämnda intervju berättar han, så där lite käckt som kändisar som gästar amerikanska talkshows gör, att Johnson och Statham retade honom för Cats. För det är ju ”töntigt” att medverka i en musikal om katter. Eller hur?

Jag förstår att Johnson och Statham inte mobbade Elba. Jag förstår att det var på skoj. Men faktum är att jag tycker att det är Johnson och Statham som är töntiga skittöntiga.

Elba har fått en roll i filmversionen av en hyllad musikal. I vilken han kommer skådespela, sjunga och dansa. Johnson och Statham kan inte göra något av detta. Jag vet att Johnson tekniskt sett sjöng i Vaiana. Men det räknas inte. För han sjöng inte vidare bra. Och ingen av actiongubbarna kan sägas vara duktiga skådespelare.

Även om jag medger att det är kul att se dem dela ut knogmackor, är det inte som att de är särskilt varierade i sitt ”skådespel”. Statham är alltid butter och hård, på gränsen till förstoppad. Dwayne Johnson är alltid… Dwayne Johnson.

Action OCH Musikaler är kul!

Jag minns en intervju med Hugh Jackman  för några år sedan. Som så ofta, kom Wolverine på tal. Jackman spelade trots allt denna plågade superhjälte i sjutton år och var alltid i fysisk toppform för  de barbröstade scenerna. Men det är inte bara fysiken som gör Wolverine.

Jackman gav sin superhjälte många fler dimensioner. Wolverine är sarkastisk, emotionellt ärrad, arg och sorgsen. Under intervjun fick Jackman se en hälsning från Dwayne Johnson, som sa att han är tuffare än Jackman. Som svar log Jackman och erkände att, ja, Johnson är tuffare.

Det hela blir lite konstigt. Vad menas med tuffare? Att Johnson kan lyfta tyngre vikter? För det stämmer med all sannolikhet. Menar han att hans karaktärer är tuffare än Wolverine? Det stämmer inte. Wolverine har haft två kvinnor han älskar dö i sina armar. Samma sak hände med hans mentor. Han har torterats och utstått mer smärta än någon människa kan utstå. Han har till och med bränts levande av en atombomb. Och slagits mot fler mäktiga människor och mutanter än Johnson ens kan föreställa sig. Wolverine är ”tuffare”. Punkt.

Men Jackman är inte bara en actionstjärna. Han är också en Oscarsnominerad och Golden Globe-belönad skådespelare. Under åren har han har inte bara imponerat i filmer som Prisoners och The Prestige. Han har även imponerat i musikaler.

Innan han blev Wolverine var han mest känd för just musikalen Oklahoma. På senare år har han också spelat huvudrollen i populära musikaler som The Greatest Showman och Les Misérables. Den sistnämnda vann han en Golden Globe för. Personligen tycker jag att The Greatest Showman är en utmärkt musikal. För jag gillar musikaler också. Det går faktiskt att gilla både actionfilmer och musikaler.

Dwayne Johnsons påstående om att han är tuffare än Jackman är en typisk machopassning. Den är visserligen gjord på skoj, då Jackman kom till Johnson för råd om träning. Hade Johnson gjort den passningen till en annan actionstjärna, som Vin Diesel, hade det inte varit lika skoj. Diesels ego hade krävt att han passade tillbaka.

Jackman är skådespelare och vet att hans värde som skådespelare är större än hans biceps. Så han har inga problem med att erkänna att Johnson är ”tuffare” än vad han är. Hela situationen belyser dock hur fjantig Johnson är. För jag misstänker att Jackman inte insisterade på ett poängsystem när Wolverine slogs mot 24 i Logan. En riktig skådespelare bryr sig inte om sånt.

Håller ni med om att machokulturen blir lite fånig ibland?

Eller ska hårda män få vara just hårda män?

Kommentera gärna!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL