24 Legacy – FOX islamofobiska flaggskepp återvänder

24 Legacy – FOX islamofobiska flaggskepp återvänder

Andreas Ziegler
Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 14:03 | Publicerad 22 mars 2017 kl. 18:03
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"24 Legacy" – ingen vidare arvtagare?

"24 Legacy", som är en slags uppföljare till "24", bjuder oss återigen på realtids-action och en hel del islamofobi.

Kiefer Sutherland, som spelade seriens hjälte, Jack Bauer, har nu lämnat rollen bakom sig. För tillfället kan han ses i serien Designated Survivor. Nu har serien en ny hjälte, Eric Carter, som spelas av Corey Hawkins. Jag såg fram mot denna serie främst av två anledningar. För det första kallas serien Legacy (=arv), vilket gör det sannolikt att den kommer att återkoppla till originalserien, kanske med återvändande karaktärer. För det andra såg jag fram emot att få se vad Corey Hawkins kunde åstadkomma.

Förutom att Hawkins var strålande som Dr. Dre i Straight Outta Compton, har han även gått på Juilliard, en av USA:s mest prestigefyllda skolor för musik och drama, där han tilldelades ett pris. Vi pratar alltså inte om en skådespelare som har åkt räkmacka på en förälders namn. Inget illa sagt om Kiefer Sutherland, vars far är skådespelaren Donald Sutherland. Han är en duktig skådespelare, men han är inte en skådespelare av Hawkins kaliber.

LÄS OCKSÅ: Recension av Straight Outta Compton (2015)

För de av er som inte har sett serien än, ska jag inte förstöra för mycket. Visst finns det ett arv av 24, men det är inte ett bra sådant. Vi bjuds återigen på endimensionella karaktärer. Muslimer är elaka och vill döda amerikaner. Amerikanerna är goda för att de vill stoppa muslimerna. Helst genom att döda dem. En viktig karaktär från den gamla serien har återvänt, men hittills har hen varit så tråkig att jag hellre klarat mig utan henom. Dessutom Hawkins karaktär ärlika endimensionell och tråkig som alla andra. Han är tuff. Han är sammanbiten. Han är bestämd. Det är så att jag vill gråta. Att ge Hawkins en sån här roll är som att servera Dom Perignon till en knäckemacka med Kalles Kaviar på. Var för sig kan de smaka  gott, men champagnen smakar skit till det svenska smörgåspålägget och du måste vara tossig om du serverar dem tillsammans.

24 Legacy – FOX islamofobiska flaggskepp återvänder
Foto:FOX

Året var 2001 när vi först presenterades för "24". Vi fick följa seriens hjälte, Jack Bauer (Kiefer Sutherland), under den värsta dagens i hans liv. Han skulle senare få ett antal andra riktigt jobbiga dagar när serien fortsatte att gå i ytterligare sju säsonger och en så kallad eventserie, 24: Live Another Day. Från början utmärktes serien främst av att den utspelade sig i realtid, det vill säga att en timmes sändningstid motsvarade en timme i Jack Bauers värld (klockan fortsatte ticka även under reklampauserna). Snart blev dock Jack Bauer en symbol för kampen mot terrorism.

24 kom, som sagt, 2001. Första säsongen, som redan var inspelad och planerad när elfte september inträffade, handlade om ett planerat lönnmord på en presidentkandidat. Jack Bauers fiender bestod bland annat av ryska gangsters och amerikanska legosoldater. Efter första säsongen skiftades dock fokus; hädanefter var Bauers fiender ofta muslimska terrorister. Visst, han mötte även vapenhandlare, gangsters, korrupta politiker och drabbade samman med den kinesiska underrättelsetjänsten mer än en gång, men Den Stora Fienden var alltid Elaka Muslimer.

Det finns mycket gott att säga om seriens första säsong. Utöver sina finfina actionsekvenser, den superba skurken Ira Gaines (Michael Massee) och realtidskonceptet, lät den oss följa en rad karaktärer, som gjorde narrativet någorlunda mångfacetterad. Vi fick följa Jack Bauer, hans kollegor Tony Almeida (Carlos Bernard) och Nina Myers (Sarah Clarke), och hans fru (Leslie Hope) och dotter (Elisha Cuthbert), som alla handskades med olika problem.

24 Legacy – FOX islamofobiska flaggskepp återvänder
Foto:FOX

"24" fortsatte med samma koncept, men eftersom vi nu fick följa de endimensionella muslimska terroristerna, försvann alla facetter utom två; amerikaner är goda och muslimer är onda. Det hela blev dessutom rätt löjligt när allt från vita sydafrikaner (Arnold Vosloo) till indier (Kal Penn) dök upp i rollerna som araber. En arab-amerikansk skådespelare måste nog ha rätt lite självrespekt för att spela en muslimsk terrorist. Dessutom, eftersom arabiska inte är något de flesta kan lära sig på en eftermiddag, pratade alla terrorister engelska.

Jag har mina personliga övertygelser inom politik, som kanske inte är vidare svåra att utröna i denna text. Intolerans, vi-mot-dem-tänk och fördomar är exempel på saker vi måste försöka bekämpa. Samtidigt är jag medveten om att USA, likt Sverige, är ett fritt land. Så om FOX vill göra en serie där goda amerikaner tar upp striden mot onda muslimer, är det inget som hindrar dem från att göra det. Definitivt inte om det dessutom säljer. På 80-talet gjordes samma sak, fast då med Elaka Kommunister. Bolaget har också gjort en del högerkritiska serier under åren, som Simpsons, Boston Legal och Family Guy.

Det som verkligen irriterar mig, är att "24" en gång i tiden var en bra serie. Actionsekvenserna var välgjorda och det var spännande på flera nivåer, men det som verkligen utmärkte serien var de välskrivna karaktärerna och hur de tvingades att handskas med olika problem, ibland själva, men ofta tillsammans. Tack vare detta höll serien i ett par år till, även om muslimerna började bli de återkommande skurkarna redan i andra säsongen.

Karaktärsfördjupande aspekter ersattes så småningom av endimensionella karaktärer och situationer. De Elaka Muslimerna pratade om sin ”sak” (som vi, så klart, aldrig fick förklarad för oss), hur många amerikaner de skulle döda och… ja, det var väl allt. Det kanske känns sannolikt att jihadister skulle prata lite mer om Gud, men icke. Amerikanerna, å sin sida, pratade om någon mackapär de skulle hitta och… ja, det var väl allt. Visserligen klämde de in någon minut med relationsdrama i varje avsnitt, fast dessa minuter var alltid så intetsägande att vi lika gärna hade klarat oss utan dem.

24 Legacy – FOX islamofobiska flaggskepp återvänder
Foto: FOX

Jag kan förstå att Corey Hawkins tackade ja till rollen i "24 Legacy". För även om han spelat Dr. Dre i Straight Outta Compton, har han inte fått sitt riktiga genombrott än. Han vet att han kan (föreställer jag mig), men först måste ju folk se honom och den här serien lockar många tittare. Jag hoppas bara att han inte fastnar. Jag hoppas att 24 Legacy verkligen bara är en eventserie. För vill jag ha ett vi-mot-dem-tänk utan några som helst nyanser, kan jag lika gärna bara lira GTA Online några timmar; de repliker som levereras av svärande tolvåringar är ofta både mer intelligenta och underhållande än de som levereras i 24 nu för tiden.

Vad säger du, ärade läsare, tycker du att gestaltningen av muslimer förstör 24-serien? Ja (tumme upp) eller Nej (tumme ner).

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL