Vem får huvudrollen i den nya Harry Potter-filmen?

Vem får huvudrollen i den nya Harry Potter-filmen?

Filmtopp Admin
Uppdaterad 09 december 2019 kl. 18:12 | Publicerad 12 april 2015 kl. 13:04
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Harry Potter

Efter rapporter om att huvudrollen i Harry Potter spin-offen Fantastic Beasts and Where To Find Them (Fantastiska Vidunder och var man hittar dem) skulle få spelas av Matt Smith (Doctor Who), kommer nu rykten om att rollen som magizoologen och textboksförfattaren Newt Scamander istället ska spelas av Oscarbelönade Eddie Redmayne (The Theory of Everything). Dock pratas det om att regissör David Yates (Harry Potter och Dödsrelikerna, del 1 och 2) även har ögonen på ett par andra skådespelare.

Eddie Redmayne kammade hem både en Oscar och en Golden Globe samt en BAFTA-nominering för sin fantastiska insats i The Theory of Everything. Man kan också känna igen honom från Jupiter Ascending eller Les Miserables. Förutom Redmayne, rapporteras det även om att ytterligare fyra huvudroller kommer att tillsättas, två amerikanska killar och två amerikanska tjejer (filmen kommer att ta sin början i 1920-talets New York).

För de som kan sina Harry Potter-böcker kommer Fantastic Beasts and Where To Find Them vara välkänd eftersom den omnämns som en lärobok på trolldom-och häxkonstskolan Hogwarts. Newt Scamander (fullt namn: Newton Artemis Fido Scamander), författaren tillika huvudpersonen i den kommande filmen, började som en enkel anställd på Trolldomsministeriet då han fick frågan om han kunde tänka sig att sammanställa en bok om magiska varelser och vidunder, vilket han självklart tackade ja till. Han hade tidigt utvecklat ett intresse för magiska väsen, förmodligen kopplat till hans mors uppfödning av hippogriffer.

Följdaktligen publicerades den första utgåvan av boken år 1927, vilket är ungefär 70 år innan Harry, Ron och Hermione började sin utbildning på Hogwarts. Det är således tekniskt sett inte en föregångare till Harry Potter-böckerna utan snarare en spin-off där vi med all säkerhet kommer att få följa Scamander och hans jakt på magiska vidunder. Så vitt vi vet finns ingen koppling mellan Harry Potter och Newt Scamander, men eftersom den kommer utspelas i samma magiska värld kanske vi kan hoppas på ett och annat kärt återseende. Dumbledore skulle ju absolut ha åldern inne! (Håller tummarna!)

Intressant nog verkar ryktet om Redmaynes medverkan bekräfta tanken om att det letas efter en skådespelare i nedre 30-årsåldern, vilket både Redmayne och Matt Smith är. Scamander ska ha varit 30 år då boken första gången gavs ut, men han fick frågan att skriva boken redan nio år tidigare vilket skulle innebär att han då var i nedre 20-årsåldern. Det är dock möjligt att historiens tidsaspekt kommer att förändras något eller att vi kommer in lite senare i äventyret. Dock har det även ryktats om att Nicholas Hoult (X-Men: Days of Future Past) kan vara tilltänkt för rollen som Scamander, så kanske kommer karaktären vara i mitten av 20-årsåldern.

Förhoppningarna för filmen är höga, framförallt hos alla de miljontals Harry Potter-fans därute (undertecknad inkluderad). David Yates är en erfaren Harry Potter-regissör med de sista fyra Harry Potter-filmerna i bagaget, vilket gör att det finns potential för bevara känslan från de föregående filmerna från Harry Potter-serien.

Det finns dock en risk för urvattning av konceptet, eftersom det kan komma att bli en trilogi, men Harry Potter-fansen är nog en ganska trogen skara, och det kommer med all säkerhet strömma folk till biograferna i vilket fall som helst. Boken som filmen kommer att baseras på är ingen skönlitterär bok i sig utan är endast ett litet lexikon över magiska vidunder och innehåller en mycket kort introduktion om Scamander. Således kommer filmen bestå av nyskrivet material, men manuset kommer att skrivas av självaste Harry Potter-författaren J.K. Rowling, vilket känns väldigt lugnade för oss Harry Potter-nördar där ute.

Att denna bok nu kommer att filmatiseras sätter ju självklart igång tankar om vad mer som skulle kunna filmatiseras från Harry Potters magiska värld. När får vi exempelvis se en film om Kennilworthy Whisp, författaren till Quidditch Through the Ages, eller en serie kortfilmer baserade på The Tales of Beedle the Bard

Tre böcker som figurerar i Harry Potter-böckerna - bokception?

Inspelningen av Fantastic Beasts and Where To Find Them förväntas börja i sommar och kommer att gå upp på biograferna i november 2016. Undertecknad kommer att vänta spänt och kan förhoppnings rapportera mer om filmen längre fram i tiden! Personligen hoppas jag på att få se en liten plimpy eller nifflare, eller kanske en Svensk Kortnosdrake! Eller en puffskein, eller en knarl, eller en erkling...

Elin Folkesson

NÄSTA ARTIKEL