JUST NU: Kuslig teaser till Riket säsong 3 har landat

JUST NU: Kuslig teaser till Riket säsong 3 har landat

  • Viaplay
Filmtopp
29 juni 2022 kl. 11:06

Väntan är snart över…

I dag kan Zentropa, Viaplay och DR äntligen öppna ridån för det allra första klippet från Lars von Triers RIket Exodus, som blir den oåterkalleligt sista säsongen av den ikoniska serien. Det legendariska Riket-universumet öppnas nu på glänt och otåliga själar kan få en första glimt in i den övernaturliga och oförklarliga världen, där det slutgiltiga slaget mellan ont och gott ska stå.

Det första klippet och teaseraffischen från RIket Exodus visar hur Bodil Jørgensen, i rollen som sömngångaren Karen, tar sig till Rikets port.

Handlingen i korthet

Starkt påverkad av spökandet i TV-serien Riket söker sömngångaren Karen efter svar på seriens olösta mysterium för att rädda sjukhuset från undergång. En kväll faller Karen i djup sömn och i sömngångartillstånd hamnar hon på något oförklarligt sätt utanför Rigshospitalet. Porten till Riket har börjat öppna sig på nytt.

Med RIket Exodus fortsätter och avslutar Lars von Trier sin internationellt uppmärksammade kultklassiker från 1990-talet: Spökhistorien om sjukhuset vid blekdammarna, där det onda fått fotfäste och där läkekonsten dagligen kämpar mot sig själv, med svenskarna och det övernaturliga och oförklarliga i en märklig blandning av humor, skräck och det absurda.

Cast i särklass

RIket Exodus har en cast i särklass, där ett pärlband av danska och svenska storstjärnor får sin stund i Riket. Bodil Jørgensen syns i en av seriens huvudroller som sömngångaren Karen. Lars Mikkelsen spelar den konflikträdde administrative överläkaren Pontopidan, vars sekreterare Fru Svendsen spelas av Birthe Neumann. Nikolaj Lie Kaas spelar den den passivt aggressive läkaren Filip Naver, och Nicolas Bro är vårdbiträdet Balder. Rikets helt nya diskare spelas av Jesper Sørensen och en specialtillverkad robot.

Ghita Nørby är tillbaka i rollen som den tidigare narkosläkaren Rigmor Mortensen, och den tidigare läkaren Judith spelas av Birgitte Raaberg. Henning Jensen är tillbaka som sjukhusdirektör Bob, och sjuksköterskan Camilla spelas åter igen av Solbjørg Højfeldt. Det blir också ett återseende av Peter Mygind som Mogge och Søren Pilmark i rollen som läkaren Krogshøj, också kallad Krogen. Laura Christensen återvänder i rollen som Mona, och Udo Kier ser vi i rollen som Storebror.

Svenska stjärnor briljerar

Den svenske skådespelaren Mikael Persbrandt spelar överläkaren Helmer Jr., också kallad Halmer, son till den legendariske Stig Helmer – den notoriske danskhatande svenske överläkaren, som odödliggjordes av Ernst Hugo Järegård i seriens första säsonger. Tuva Novotny spelar neuropsykologen Anna, som hjälper Helmer Jr. med att anpassa sig på Rigshospitalet, och säkerställer att allt går rätt till. Den svenske världsstjärnan Alexander Skarsgård syns i rollen som svenskarnas advokat på Rigshospitalet, en roll han ärver efter sin far, Stellan Skarsgård, som också spelade advokat i andra säsongen av Riket. Ida Engvoll spelar rollen som hackaren Kalle.

I övriga roller syns bl.a. David Dencik, Anders Mossling, Asta August, Jens Albinus, Vic Carmen Sonne, Danica Curcic, Charlotte Sieling, Cyron Melville, Paul Hüttel och Stig Hoffmeyer.

Zentropa, Viaplay Group och DR bakom RIKET EXODUS

Lars von Trier har precis som tidigare säsonger skrivit manus tillsammans med Niels Vørsel. Louise Vesth producerar för Zentropa Entertainment, medan Viaplay Group och DR är samproducenter. RIKET EXODUS lanseras som ett Viaplay-original och förväntas ha premiär på Viaplay under 2022, innan den längre fram har TV-premiär på DR.

I samband med produktionen av RIKET EXODUS har RIKET I och II genomgått en omfattande restauration, så att alla säsonger kan sändas tillsammans i högsta kvalitet för både gamla och nya fans. Alla säsonger blir tillgängliga på Viaplay.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL