Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Alla vi barn från filmerna – Se den svenska YouTube-serien

Alla vi barn från filmerna – Se den svenska YouTube-serien

Eric Diedrichs | Klipp
30 maj 2019
Eric Diedrichs | Klipp
30 maj 2019

Vad hände med barnskådespelarna?

Barnen i Kan du vissla Johanna.
Foto: SVT.

Under fem års tid gjorde Amanda och Elinor en dokumentärserie om gamla barnskådespelare från filmer som: Barnen från Frostmofjället", "Karlsson på taket", "Bullerbyn", "Lotta på Bråkmakargatan", "Kan du vissla Johanna", "Saltkråkan", "Rännstensungar" och många fler svenska klassiker. – "Vi ville förmedla hur det är som barn att växa upp i unika situationer", säger Amanda. I denna artikel berättar de själva om sitt arbete.

Jag och Elinor har gått på filmskolor i olika delar av landet. Jag var inte helt säker på att film var det jag ville ha som vanligt arbete, men intresset för att göra just denna dokumentär var stort efter att bokstavligen ha vuxit upp med dessa filmbarn i TV-rutan. De hade ju blivit som ens kompisar och man hade så många frågor man ville ha svar på. Vart tog de vägen sen? Hur gick hela inspelningen till? Men framför allt, hur har det påverkat deras liv att som liten bryta upp från den vanliga skolvardagen till ett helt annorlunda liv?

Svår planering 24 stycken barnskådespelare

Elinor gick i samma tankar som mig och av en slump fick vi kontakt med varandra via en filmsida på nätet. Vi hade båda ganska nyligen gått ut gymnasiet och flyttat hemifrån. Vi hade ingen riktig koll på vad vi egentligen satte igång för något men vi båda kände att dokumentären gjorde oss vuxna på riktigt. Utan lärare, chef eller förälder att fråga när något gick fel, fick vi klara oss helt själva med "bara" varandras hjälp.

I stort sett nästan varje helg under fem års tid jobbade vi med Alla vi barn från filmerna. Inspelningen var bara en liten del av projektet. Det var i övrigt mycket plugg om det juridiska, med frågor som vad fick vi och inte fick visa från barnskådespelarnas filmer. Ansökan om sponsring, kontakter med folkbokföringen, forskning i gamla filmarkiv och ett arbete med kompromiss och planering, som skulle passa både vårt schema och 24 stycken före detta barnskådespelares.

Vi lyckades till slut få till en dokumentärserie och det är bland det roligaste vi båda två gjort.

Här hittar du serien Alla vi barn från filmerna. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta!