Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Oscar Töringe & Lisa Carlehed om Tack för senast-inspelningen: Svinkallt!

Oscar Töringe & Lisa Carlehed om Tack för senast-inspelningen: "Svinkallt!"

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
26 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
26 december 2022

Från midsommar till nyårsafton på bara ett par dagar

I dag är det streamingpremiär för "Tack för senast" – Viaplays nya julfilm. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med filmens stjärnor.

Lisa Carlehed slog igenom för den breda massan förra året med nyfilmatiseringen av Utvandrarna, nu spelar hon mot Oscar Töringe (Tunna blå linjen, UFO Sweden) i Viaplays julfilm Tack för senast, som efter att ha visats på svenska biografer i dag blir tillgänglig för streamingtjänstens prenumeranter.

Det är en mysig, romcom i klassisk anda influerad av klassiker som Bridget Jones dagbok (2001) och När Harry mötte Sally (1989). I filmen följer vi hur ett pars relation utvecklas från ett första klumpigt möte till något mycket större än så och varje gång det möts är det med en ny högtid eller tillställning i fokus.

– Man spelar aldrig in kronologiskt ändå så det var ingen större skillnad. Men det var roligt att det rörde sig om högtider och inte så mycket vardag. Man kan satsa mer då. Dels eftersom det kan ha dröjt länge sedan karaktärerna träffades, dels eftersom det är fest och då är man ju lite satsig, säger Oscar Töringe.

Tack för senast
Lisa Carlehed och Oscar Töringe i "Tack för senast". Foto: Viaplay

Fejksnö och "svinkallt" midsommarfirande

I filmen firas både nyår och midsommar, men inspelningen av de olika högtiderna skedde inte med sex månaders mellanrum.

– Man spelar in typ det ena dagen efter det andra, så det är väldigt hoppigt. Ena dagen använder man fejksnö ena, andra spelar man in en fruktansvärt kall midsommarscen, säger Oscar.

– Ja, svinkallt! Vi spelade in i maj och det blåste rejält. Det var ett häftigt ställe, men det var kallt. Det är kul också, tycker jag, att det hela tiden är olika situationer, säger Lisa.

Har ni någon egen favorittillställning eller högtid?

LISA: Jag gillar påsk!

OSCAR: Jag tänkte precis säga samma sak.

LISA: Är det sant?! Jag älskar påsken eftersom det är så mysigt och ingen press. Man måste inte köpa tusen julklappar eller styra upp värsta festen, det räcker att köpa en skål med godis och gå en promenad. Man känner att våren är på väg.

Som smålänning var jag glad att höra att Oscar firar Trandagen, en högtid Lisa aldrig hört talas om.

– Tranorna kommer alltid och dansar. på Hornborgasjön och i anknytning till det gjorde mina föräldrar som jag gör nu med mina barn. Man ställer fram en skål med cornflakes, för det gillar tranor, och en liten skål med vatten eftersom de är törstiga efter att ha flugit enda från Afrika. Så ställer man fönstret på glänt och lägger lite vetemjöl på golvet så man kan se om de hade gått där och lämnat spår efter sig, berättar Oscar.

– Så går barnen dit och kollar om de har varit där? Du gör liksom fågelsteg i mjölet och lägger godis någonstans som att de har lämnat?

– Ja, precis!

När Harry mötte Sally
"När Harry mötte Sally" är Lisa Carleheds favorit. Foto: Columbia Pictures

Stjärnornas tips på romantiska komedier

Det har sedan en tid tillbaka pratats om att den romantiska komedigenren mer eller mindre är död efter 90-talets glansdagar. Men de senaste åren tycks genren ha fått något av en revival.

– Det är ingenting man har satsat på så därför kändes det lite märkligt när jag blev presenterad för den här filmen, men när jag förstod idén med det hela tyckte jag att det var jättehäftigt och väldigt modigt. Att gå all in på att göra något som har setts ner på lite.

– Jag håller med. När jag var ung såg jag många romcoms och jag gillar verkligen genren. Men jag har inte tyckt att svenskarna har träffats rätt.

Men om vi kollar internationellt, har ni någon favorit av alla romantiska komedier som ni gärna återkommer till?

– Jag älskar När Harry mötte Sally, den är helt outstandig. Verkligen jätterolig!

Pretty Woman är väl ingen typisk romcom, men jag kollade med den tillsammans med min frus systrar på sin pappas sida när de var fjorton och sexton. De tyckte att den var det sjukaste de hade sett. Så vissa filmer man romantiserar fungerar kanske inte med 2000-talets glasögon på sig. När vi slog på den tänkte vi att det skulle bli supermysigt, men det gick helt enkelt inte.

Med det tackar vi Lisa Carlehed och Oscar Töringe för pratstunden. "Tack för senast" finns nu att streama på Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL