Lily Cole om Lasse Hallström: "En dröm att arbeta med"

Lily Cole om Lasse Hallström: "En dröm att arbeta med"

  • Viaplay
Filmtopp
24 november 2022 kl. 11:50

Kommunicerade med sin karaktär via medium

Nu går Lasse Hallströms långfilm "Hilma" att se på Viaplay. I filmen ser vi även skådespelerskan och mångsysslaren Lily Cole i en av rollerna, som berättar för oss på Filmtopp om sin upplevelse.

Modell, författare, poddare, entreprenör, regissör och skådespelare. Den brittiska stjärnan Lily Cole har många strängar på sin lyra. Nu är hon aktuell på Viaplay med Lasse Hallströms första svenska produktion på tio år – Hilma om den svenska konstnären Hilma af Klint.

– Han var en dröm att arbeta med, han är en väldigt älskvärd gentleman och jag var sedan tidigare en beundrare av hans filmer, särskilt Gilbert Grape som jag såg många gånger när jag växte upp. Det var en av min mammas favoritfilmer. Hallström ger mycket frihet till sina skådespelare och uppmuntrar improvisation, vilket jag tyckte var väldigt givande. Man känner sig respekterad, säger Lily Cole till Filmtopp.

För många andra är Lasse Hallströms film det första mötet med Hilma af Klint, så var även fallet för Lily Cole.

– Det är anmärkningsvärt eftersom jag studerade konsthistoria på Cambridge och under tre år dök aldrig hennes namn upp. Jag hade sett bilder på hennes konstverk, men visste ingenting om henne. Hon har verkligen varit en upptäckt för mig och jag tror att många kommer att känna så.

Lily Cole
Lily Cole spelar Mathilda i "Hilma". Foto: Viaplay

Kommunicerade med Hilma genom ett medium

Trots att Lily Cole hade en raketstart på karriären med filmer som "The Imaginarium of Doctor Parnassus" och "Snow White and the Last Huntsman", har hon länge varit mycket selektiv med sina roller. Hon berättar att hon endast väljer filmer som hon verkligen vill göra, eftersom hon även arbetar med sin podcast, skriver böcker och även håller på med musik. Men att göra Hilma var det ingen diskussion om.

– Jag fick manuset skickat till mig och så fort jag såg Lasses namn blev jag intresserad. Jag träffade honom och gjorde en läsning med hans dotter, som spelar Hilma, och allt kändes helt rätt.

I filmen spelar Lily Cole en av "de fem" – en grupp spiritualister som menar att de får i uppdrag av andevärlden att kartlägga den genom sin konst. För Lily har filmen varit ett sätt att återknyta sin egen spirituella sida.

– Jag var väldigt andlig när jag var yngre, men blev mer cynisk med åren. Jag ville återknyta till den sidan igen och den här filmen var ett slags uppvaknande. När jag först träffade Lasse i Stockholm frågade han mig om jag någonsin träffat ett medium, och det hade jag som liten. Så jag föreslog om vi skulle träffa ett medium för filmen eftersom det kändes som ett respektfullt verktyg för att komma närmare kvinnorna i berättelsen, han svarade då att han redan arbetade med ett, berättar Lily.

Hon fortsätter: – Vi hade en tvåtimmarssession där vi kanaliserade information från Hilma om kvinnorna och deras dynamik. När vi började sessionen var jag fortfarande lite cynisk, men min cynism försvann med den. Nu tror jag verkligen och det känns bra. Det hade ett bra inflytande på mig personligen.

Gjorde musikvideos för Leonard Cohen och Paul McCartney

Under åren har Lily Cole även medverkat i flera musikvideos som dansare, däribland i en för Leonard Cohen och en för Paul McCartney.

– Om jag blir tillfrågad att göra en musikvideo med ett band jag gillar eller en artist jag gillar så är jag gärna med, särskilt om min kreativa sida blir inspirerad. Jag träffade inte Leonard Cohen eftersom han dog innan inspelningen började, men jag känner Paul McCartney rätt väl. Jag har intervjuat honom både för min podcast och min bok. Han är väldigt snäll.

– Jag gör också egen musik, men det är mer som en hobby. Jag samarbetar med några musiker i Portugal och har gjort det sedan några år tillbaka, men vi är inte färdiga ännu utan håller fortfarande på med att utveckla låtarna. Jag sjunger och skriver texterna.

The Imaginarium of Doctor Parnassus
Heath Ledger och Lily Cole. Foto: Lionsgate

Om arbetet med Heath Ledger

Som tidigare nämnt var Lily Cole med i Terry Gilliams "The Imaginarium of Doctor Parnassus" i vilken hon spelade mot Jude Law, Johnny Depp och Heath Ledger.

– Jag såg om filmen för första gången tidigare i år med min sjuåriga dotter. Nu när hon fyllde år ville hon ha Hilma-tema på sitt födelsedagskalas, vilket vi hade det och det var jättekul. Nu säger hon att hon vill ha Parnassus-tema på sitt nästa kalas, berättar Lily Cole och skrattar.

När Lily Cole gjorde filmen var hon blott nitton år gammal.

– Jag var så ung och gjorde min första riktiga film. Det var en underbar och galen upplevelse, inte bara med Terry, som är underbar, utan alla skådespelare med. Att få vara i den miljön och samarbeta med människor jag verkligen beundrar var verkligen en gåva, men också hårt arbete.

Du säger att det var din första riktiga film och du var bara 19 år. Var det läskigt att spela mot stjärnor som Heath Ledger eller hur kändes det?

– Jag tror att jag var nervös i början, men Heath var underbart gullig, snäll och generös och fick mig att känna mig välkommen. Han hade också en underbar röstcoach som hjälpte mig med min karaktär med. Jag kände mig verkligen hjälpt av de jag arbetade med.

Med det tackar vi Lily Cole för pratstunden. "Hilma" går nu att streama på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL