Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
EXKLUSIVT: Izabella Scorupco om "Hidden: Förstfödd" och Bondbrunds-stämpeln

EXKLUSIVT: Izabella Scorupco om "Hidden: Förstfödd" och Bondbrunds-stämpeln

  • Viaplay
Jonatan Blomberg | Intervju
14 februari 2019
Jonatan Blomberg | Intervju
14 februari 2019

Izabella Scorupco om nya rollen: "Jag älskar henne för att hon är okej som hon är."

Izabella Scorupco är utan tvekan en av vår tids största svenska skådespelare. "Bondbrudsrollen" i "GoldenEye" har givit henne en odödlig plats i blockbusterhistorien. Nu, nästan 25 år senare, är hon Sverige-aktuell med Viaplays fantasyserie "Hidden: Förstfödd". Filmtopp har i en exklusiv intervju med Izabella fått en fin inblick i vad som fortsätter att driva hennes karriär framåt.

Izabella Scorupco som Viveca Eldh i "Hidden: Förstfödd". Foto: Viaplay

Veckan innan min intervju med Izabella var hon hemma i Sverige för smygpremiären av Viaplays fantasyserie "Hidden: Förstfödd". När jag nu får chansen att tala med henne över telefon, är Izabella tillbaka i sitt hem på den amerikanska västkusten i Los Angeles. Själv sitter jag i köket, det är mörkt och minusgrader ute och min familj har någon timma tidigare gått och lagt sig. Tack vare tidsskillnaden gassar solen fortfarande starkt på den amerikanska västkusten när Izabella ringer upp mig, några minuter före utsatt tid.

En oerhört trevlig timma senare lägger vi på luren. Det känns som att jag har hittat en ny bästis, men sanningen är nog snarare att Izabella är väldigt lätt att prata med när man väl kommer igång. Jag tror också att Viaplay nämnde något om att vi hade en kvart på oss. Förhoppningsvis fick även nästa journalist den där varningen om att samtalet möjligtvis kunde komma att bli lite sent.

"Det är väldigt mycket hysch-hysch."

Izabella Scorupco och Anders Mossling i "Hidden: Förstfödd". Foto: Viaplay

Vi inleder vårt samtal med lite småprat. Izabella berättar att det är mycket att göra inför premiären, men roligt att äntligen få börja prata med folk som har fått se några avsnitt av serien. Själva har hon hunnit se fyra.

– Jag har fått tigga till mig dem. Det är väldigt mycket hysch-hysch. Ingen får se något i förväg än.

Jag såg det femte avsnittet för bara en halvtimme sedan.

– Nämen! [Skrattar] Nu känner jag att det börjar bli lite svettigt här. När vi lägger på kommer någon att få ett samtal från mig illa kvickt! Jag har visserligen varit med på inspelningen, men som skådespelare vet man aldrig riktigt hur slutprodukten kommer att se ut. Vilka tagningar som blir bortklippta och allt sånt där, du vet.

Jag läste någonstans att August Wittgenstein [seriens andra huvudrollsinnehavare] hade två repliker i en scen mot Tom Hanks, som sedan inte fanns med när han gick på filmens premiär.

– Jag älskar att han delar med sig av det! Jag har faktiskt aldrig, ”knock on wood”, varit med om det själv. Men jag följde med en tjejkompis på en premiär en gång. Fasen vad vi klädde upp oss. Vi gjorde hela röda mattan-grejen och svarade på frågor. Sedan visade det sig att hon hade blivit bortklippt. Vilket fruktansvärt sätt att få reda på det.

"Jag känner mig absolut mest svensk."

August Wittgenstein och Izabella Scorupco i "Hidden: Förstfödd". Foto: Viaplay

Under vårt samtal står det snabbt klart att Izabella verkligen brinner för sin roll i "Hidden", som har det passande namnet Viveca Eldh. Vi bondar över att min fru är från Polen och uppvuxen i Sverige, precis som Izabella är. Jag berättar vilka svordomar jag har lärt mig under åren och upplever att vi finner varandra ganska snabbt.

Båda Izabellas föräldrar kommer från Polen. Hon var åtta år när de flyttade till Sverige men fortsatte att bara prata polska i hemmet. Uppväxten och skolgången var däremot typiskt svensk. Hon berättar att trots att hon har bott i USA de senaste 18 åren och till blodet är ”helpolska”, är det Sverige som är hemma i hennes hjärta.

– Om någon frågar mig var jag kommer ifrån här i L.A. svarar jag Sverige. Jag känner mig absolut mest svensk och längtar till Sverige hela tiden. Trots att jag har bott här de senaste 18 åren, i någon slags självvald exil, har jag alltid haft svårt att kalla det mitt hem. Samtidigt älskar jag L.A. och allt den här staden symboliserar.

Izabellas barn är uppväxta och rotade i USA. Att flytta hem till Sverige är med andra ord inte helt enkelt.

– De är väldigt typiska "amerikaner". Min dotter är visserligen född i Sverige och kan svenska. Hon uppskattar den europeiska kulturen och kan bli irriterad på den amerikanska ”hamburgare-mentaliteten”. Min son däremot är amerikan rakt igenom. Han är född och uppvuxen här och spelar amerikansk fotboll. Han skulle nog behöva åka iväg på internatskola och lära sig bordsskick och att äta lite bättre!

Annars är det väl typiskt amerikanskt att hota med militärskola?

– Länge trodde jag att det där bara var något man sade på film, men det händer faktiskt [Skrattar]. Min exman sa det ibland när vår son busade, ”se upp, annars blir det militärskola!”. En av min dotters bästa killkompisar skickades faktiskt iväg i två år efter att han hade varit ute och partajat lite för mycket.

"Sean Connery är James Bond för mig."

Izabella Scorupco och Pierce Brosnan i "GoldenEye". Foto: MGM Studios

Det skulle inte förvåna mig om varje intervju som Izabella har ställt upp på sedan 1995, har inkluderat faktumet att hon har spelat "Bondbrud". Hon slog nämligen igenom internationellt med sin roll som Natalya Simonova i Bondfilmen "GoldenEye" under Pierce Brosnan-eran i James Bonds historia. Även om Daniel Craigs Bondfilmer har blivit mer kritikerrosade än många av hans föregångares, ansågs en Bondfilm under Brosnans tid vara en enorm kulturell händelse på ett helt annat sätt.

– Jag är otroligt stolt över att ha varit med i en Bondfilm. Det är ju en legendarisk karaktär. Jag har aldrig förstått det där med att ens karriär skulle stanna upp efter att man har spelat ”Bondbrud”. Jag blev överöst med så många erbjudanden och fina roller att jag inte kunde handskas med situationen. Det var overkligt. En dröm som gick i uppfyllelse. Jag tycker fortfarande att det är helt otroligt att av alla människor på jorden, fick just jag vara med i en Bondfilm. Även om det inte har samma kulturella betydelse nu som det hade på den tiden.

Vad har du själv för favorit-Bond, om du nu inte får säga Pierce Brosnan?

– Jag älskar Pierce i sin Bondroll, men om jag inte får säga honom är det utan tvekan Sean Connery. Roger Moore var rolig och gjorde det nästan till en helt annan karaktär eftersom han aldrig riktigt tog något på allvar. Men Sean Connery är James Bond för mig.

"Tack gode gud för Gerard Butler!"

Matthew McConaughey, Izabella Scorupco och Christian Bale i "Drakarnas rike". Foto: Touchstone Pictures

2002 medverkade Izabella Scorupco i "Drakarnas rike", en actionfylld fantastyfilm som bjöd på drakar flera år innan "Game of Thrones" gjorde flygande jätteödlor heta igen. Där fick hon spela sida vid sida med Gerard Butler och de framtida Oscarsvinnarna Christian Bale och Matthew McConaughey.

Christian Bale är förmodligen en av de största skådespelarna genom tiderna. Han ligger i samma liga som Dustin Hoffman, Robert De Niro och Marlon Brando. Han är genial. Sättet han kan förändra sin kropp, röst och dialekt är helt galet.

Nu med Vice är han dessutom aktuell med ännu en Oscarsnominering. Men hur var det att arbeta med Matthew på den tiden när han mer känd för sina komedier, snarare än de dramer han gör idag?

– Jag har aldrig arbetat med två skådespelare som är lika mycket ”method actors” än vad de två var under inspelningen. Det fanns inget annat när kameran stängdes av, utan jag fick hänga med rollkaraktärerna konstant under sex månaders tid. Inga skämt från Matthew med andra ord. Jag säger bara så här, tack gode gud för Gerard Butler! Hade inte han varit med, vet jag inte hur det skulle ha slutat. Vi hade det så roligt. Gerard är bäst!

"Jag blev utbränd i det dolda."

Izabella Scorupco i "Hidden: Förstfödd". Foto: Viaplay

Det har blivit en hel del spännande projekt under åren för Izabella och när det kommer till val av roller, är det magkänslan som styr. Det var när hon läste manuset som hon bestämde sig för att göra "Hidden".

– Jag måste känna att jag kan tillföra något till rollen och att det är en roll jag vill leva med ett tag. När jag fick manuset och läste om Viveca Eldh, var jag på ett ställe i livet där jag verkligen behövde få spela henne. Hon läkte mig och blev lite av en terapikaraktär. Hon hjälpte mig att lösa många gåtor och funderingar rörande mina medellivskris-tankar.

Izabella beskriver Eldh som en stark kvinna, men på grund av en tragedi i sitt förflutna är hon alltid nära ett sammanbrott. I serien har alla som har blivit en ”hidden” råkat ut för någon traumatisk händelse som ”låser upp” ens förmågor. Man påbörjar ett nytt liv och förblir i den ålder man var vid traumat. Eldhs uppgift är att ta hand om alla ”hiddens” på samhällets botten. Både i serien och i det verkliga livet förklarar Izabella att människorna som lever på gatan sällan passar in i den fördomsmall samhället har byggt upp för dem. Trauman och utbrändhet kan vem som helst ställas inför.

– Efter GoldenEye blev allt så stort. Jag var inte redo för det livet. Jag blev utbränd i det dolda medan folk undrade vad jag höll på med som tackade nej till vissa roller. Jag skäms nästan, för jag ville aldrig att det skulle framstå som att jag tackade nej till en roll för att jag var "för bra" för den, eller var lat och otacksam. Det handlade bara om att jag inte klarade av det just då. Det går inte riktigt att beskriva känslan av att vara mitt i det när en blockbuster smäller till och alla börjar rycka i en. Du sover tre timmar per natt och sitter plötsligt på ett flygplan och hämtas upp med Rolls Royce men hinner aldrig uppskatta något av det, eller ens uppfatta vilket land du befinner dig i. Det var en sådan enorm omställning från hur mitt liv såg ut innan. Det är synd, men jag var aldrig den där starka människan som kunde ta vara på det där och då.

"Det är något jag har skämts för tidigare."

Izabella Scorupco som Viveca Eldh i "Hidden: Förstfödd". Foto: Viaplay

Izabella förklarar att det är därför hon har fallit så hårt för Viveca Eldh.

– Jag älskar henne för att hon är okej som hon är. Hon accepterar sig själv och att man kan få andra chanser i livet. Om man tittar på hur jag jobbar med att spela in film vartannat eller var tredje år, så är det för att rollerna kommer till mig när jag anar det som minst men behöver dem som mest. Det låter lite flummigt kanske.

Jag tycker att det låter sunt.

– Ja, nu har jag all kraft jag behöver för att kunna ge 200 procent. Jag njuter så jäkla mycket av det och får en otrolig kick när jag jobbar. Men jag behöver alstra kraft mellan rollerna. Jag trodde alltid att jag var en extrovert människa, men nu har jag förstått att jag behöver tid till att ladda batterierna innan jag kan njuta av att ta mig an en ny roll. Det är något jag har skämts för tidigare, att jag inte har varit "stark nog" för att bara köra på och ta till vara på alla chanser. Men jag är inte sån och det är okej. Det känner jag faktiskt att den här karaktären har låtit mig få utlopp för. Det är så många tankar och frågetecken om mig själv som jag har fått svar på.

Det låter verkligen som att Izabella är mer säker i sig själv än någonsin. När jag frågar vad hon vill göra med sin karriär framöver, berättar hon att hon är öppen för en ny säsong av "Hidden: Förstfödd".

– Jag välkomnar en möjlig säsong två med öppna armar. Det vore superhärligt att få spendera ännu mer tid med Eldh. Annars ska jag bara försöka njuta av livet. Jag vill inte desperat leta efter nya projekt, utan jag har mina barn och mitt liv här i L.A. och om något ska ta mig ifrån dem, behöver det väcka en känsla av att jag bara inte får missa det. Annars är det inte värt det.

Snart går ju sonen på militärskola, då blir det kanske lättare att slita sig från L.A.?

– Ja, det har du förstås rätt i [skrattar]! Vi får se vad jag kastar mig in i för projekt då helt enkelt!

Med det tackar vi Izabella för ett trevligt samtal. Jag har själv hunnit ta del av säsongens första sex avsnitt och är helt hooked, glöm inte bort att ge serien en chans du med. Nya avsnitt av "Hidden: Förstfödd" släpps varje fredag på Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL