Intervju: Eva Röse (Heder)

Intervju: Eva Röse (Heder)

  • Viaplay
Axel Diedrichs
Uppdaterad 05 januari 2020 kl. 13:01 | Publicerad 29 augusti 2019 kl. 18:08

"Det får bara inte sluta så här."

Fredagen den 30 augusti har Viaplays originalserie "Heder" premiär på streamingtjänsten. I samband med att Nordic Entertainment Group presenterade sitt höstprogram på Grand Hotel i Stockholm fick Filmtopp en pratstund med skådespelerskan Eva Röse. Hon kommenterar seriens uppmärksammade upplägg, vilka sidor hon gillar bäst med hennes karaktär och hintar om en dramatisk säsongsavslutning.

intervju eva röse
Foto: Nordic Entertainment Group. Julia Dufvenius, Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist och Eva Röse.

Rättsthrillern "Heder" kretsar kring fyra kvinnliga advokater, som tar sig an olika fall där kvinnor blivit utsatta för våld- och sexbrott. Eva Röse spelar byråns arbetsledare Karin, som ställs inför svettigt motstånd från flera håll; hon tacklar trakasserier, förföljs av farliga typer och måste samtidigt hantera sitt knackiga förhållande.

Hon behöver även hitta kompromisser med byråns främsta ägare, som också är hennes knepiga mamma, och se till att den får det ekonomiska stöd de behöver för att kunna fortsätta hjälpa offer. Till råga på allt gör hon tillsammans med sina kollegor Janni, Nour och Elin en chockerande upptäckt i ett fall, som inte bara visar sig vara deras största hittills, utan också deras mest riskfyllda.

Det är uppenbart att Karin bär på en stor tyngd. Var grävde du fram de medel som krävdes för att gestalta henne?

– Allt hämtar man från sig själv, det handlar om att man ska gå djupare. De flesta människor bär ju på ganska mycket, så jag tycker det är ganska lätt att gå in i den trädgården och plocka saker att ta med sig ut. De flesta döttrar har en modersgestalt och många i min ålder har haft relationer, vissa har barn. Det finns många erfarenheter att använda sig av, säger Eva.

Trots att Karin och de andra huvudkaraktärerna är goda i grunden, har de utrymmet att göra medvetna fel och misstag. 

– Det var en viktig fråga att karaktärerna skulle vara mångbottnade och att det skulle skava sig lite. Vi ska tycka om och vilja följa dem, men också kunna identifiera oss med dem. Utåt ser våra karaktärer snajdiga och proffsiga ut, men deras verklighet är mycket tyngre under ytan.

Karin och hennes närmsta kollegor bär även på betungande hemligheter från sina förflutna. 

– Det tror jag att de flesta människor gör, och det är mycket roligare att spela en karaktär där bristerna får synas. Annars blir det ointressant.

Har du själv burit på en stor hemlighet? 

– Hela mitt liv är en hemlighet.

Vilka av Karins egenskaper gillar du mest? 

– Jag tycker om att Karin har den där bossiga sidan på jobbet, där hon måste axla ansvaret hennes mamma gett henne. Hon är påläggskalven. Men jag gillar också att det brinner mycket mer inombords än vad som syns på hennes svala yta. Sen gillar jag att hon är annorlunda och fri hemma. Vi ska inte avslöja någonting nu, men det blir en överraskning för tittarna.

Jag läste i en intervju att du tycker serien har en nytänkande dramaturgi. Vad är det du syftar på? 

– Mycket lämnas till tittaren att klura ut, och vissa avsnitt kanske man måste se flera gånger, eller åtminstone gå tillbaka till. Det tycker jag är spännande. Sedan är det så klart kul att Heder främst består av fyra starka kvinnliga huvudkaraktärer. Men det i sig bär inte serien, berättelsen är mycket viktigare.

Hoppas du på flera säsonger? 

– Givetvis! Så här får det bara inte sluta. Det skaver i hela kroppen. Och Karin har väldigt mycket mer att bjussa på.

"Heder" finns att se på Viaplay från och med 30:e augusti. Läs vår recension av serien här.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL