Iain De Caestecker spelar Kung Arthur i Viaplay-serien: "Ett elddop"

Iain De Caestecker spelar Kung Arthur i Viaplay-serien: “Ett elddop“

  • Viaplay
Eric Diedrichs
19 november 2023 kl. 16:11

Stjärnan berättar om nerverna men också glädjen

Nästa vecka är det premiär för "The Winter King" på Viaplay, ett brittiskt äventyrsdrama om den mytomspunne Kung Arthur. Filmtopps Eric Diedrichs pratar med kungen han själv.

Det sägs att J.R.R. Tolkien skapade berättelserna om Midgård då han tyckte Storbritannien saknade sin egen mytologi. Även om britterna inte har sin någon direkt motsvarighet till asatron så finns det en berättelse som fortsätter att återkomma gång på gång – den om Kung Arthur.

Snart är det dags för The Winter King att ha premiär på Viaplay, en serie som just skildrar den mytomspunne konungens liv. Här spelas han av Iain De Caestecker, känd från bland annat Overlord (2018) och Agents of S.H.I.E.L.D. (2013-2020).

– Det är definitivt en historia som fortsätter att resonera med människor över hela världen. Jag minns inte när jag först hörde talas om Kung Arthur, men jag minns den tecknade filmen [Svärdet i stenen, 1963] där Merlin hade en spetsig hatt, berättar De Caestecker till Filmtopp.

The Winter King
Iain De Caestecker i "The Winter King". Foto: Viaplay

"Man är alltid osäker"

I serien ska Iain vara en fantastisk krigare skicklig med svärdet. Trots sin medverkan i tidigare actionproduktioner krävdes det en hel del övning.

– Fäktning är ingenting som kommer naturligt för mig. De fick använda sig av en hel del filmmagi och kameratricks för att få mig att se coolare ut än vad jag är. Men det var någonting jag verkligen tyckte om att göra, det krävs att man lägger ner själ och tid på det. Svärdets tyngd och form, att bli bekant med hur det rör sig. Det hjälper en att forma karaktären och hur han rör sig med, vilket var viktigt eftersom han skulle se ut som en faktiskt krigare, säger Iain.

Iain berättar om alla förberedelser inför rollen, hur han studerade sin karaktär ur alla aspekter. Trots detta verkar han aldrig ha fått fullständig kontroll över sin version av Kung Arthur.

– Man är alltid osäker, hela vägen fram till sista scenen, men det finns vissa tillfällen där allting klickar. Jag tror att det mest intressanta med Arthur är att han har väldigt olika relationer till alla karaktärer. Hans relation med sin far eller med Merlin, eller Guinevere när hon dyker upp, och alla hans mannar. När man spelar mot de andra karaktärerna och utforskar Arthur ur hans relationer, det är då som man börjar få grepp om honom. När kameran rullar, kostymen är på och karaktärerna integrerar.

"Mycket blod, svett och tårar"

Jag hade varit väldigt nervös över första inspelningsdagen.

– Jag var det, jag är nervös till sista dagen. Pressen kan vara väldigt tuff, och det är därför jag tror att skådespelare verkligen vill smälta samman med sina karaktärer. Om du skulle spela dig själv i en film så skulle du inte behöva göra någon research och det skulle inte vara like nervöst. Det är det man försöker göra, tänka ut alla aspekter kring hur karaktären skulle agera i alla olika lägen och på så vis försöka minska sin egen stress.

Det låter nästan som metodskådespel.

– Nej, nej, jag är absolut ingen metodskådespelare. Jag lärde mig väldigt snabbt att man inte kan gå runt med ett svärd på gatan och utmana folk på dueller [skrattar]. Jag såg inte heller till hur andra skådespelare har porträtterat Arthur. Detta är en ganska ny tagning av det hela, mer som en origin story. Så jag kände inte riktigt det behovet.

Gjorde du någonting under inspelningen som du inte trodde att du skulle klara av?

– Jag tror att jag har varit på en häst en eller två gånger innan och på min första dag satte de mig och en tolvårig pojke på en häst utan sadel vid en klippkant. Det var ett elddop. Sen klippte de bort scenen. Jag tror att det som är mest tillfredsställande är de tuffaste inspelningarna, som att spela in på natten under vintern och se resultatet när man vet hur kallt det var. Även svärdstriderna, som tog väldigt lång tid att göra. Mycket blod, svett och tårar.

Med det tackar vi "Iain De Caestecker" för pratstunden. "The Winter King" har premiär på Viaplay den 26 november.

NÄSTA ARTIKEL