Viaplay och Filmtopp bjuder på stor galapremiär för Guldtransporten

EXKLUSIVT: Exit-stjärnan Jon Øigarden om storfilmen Guldtransporten

  • Viaplay
Eric Diedrichs
16 december 2022 kl. 12:12

När verkligheten överträffar dikten

Filmtopps Eric Diedrichs pratar med Jon Øigarden om osjungna norska hjältar, method acting och Exit säsong 3. Dessutom får frågan vi alla ligger vakna över ett svar – vad är det de galna norrbaggarna snortar på set istället för kokain?

Nu går Viaplays norska satsning Guldtransporten att streama. Det är ett actionspäckat äventyr om en osannolik historia under en av de mörkaste tiderna i vårt grannlands historia. Den 9 april 1940, samma dag som Nazityskland invaderar landet, ser en grupp civila tillsammans med militärt stöd till att frakta hela Norges guldreserv till säkerhet – under nästan på de tyska soldaterna.

Mannen som blir ansvarig för uppdraget är regeringssekreteraren Fredrik Haslund, som spelas av Exit-stjärnan Jon Øigarden. När jag pratar med honom på det norska fiket Andra till höger i Oslo berättar han passionerat om arbetet med filmen:

– Det är en historia som är för bra för att vara sann, att vanligt folk lyckades rädda Norges guldreserv i en tid innan vi hade vår olja. Hade vi gått miste om guldet hade vi varit ett ännu fattigare land än vad vi då var, och värst av allt, tyskarna hade fått ännu mer pengar till sin krigsmaskin. Tänk att de lyckades med detta när det inte fanns några mobiltelefoner, att kommunicera och få fram 25-26 lastbilar och frakta 50 ton guld under näsan på det tyska krigsmaskineriet. En guldtacka väger över tolv kilo och de fraktade 1 503 lådor. Alla guldtackor kom fram.

Guldtransporten
 Jon Øigarden och Eivind Sander i "Guldtransporten". Foto: Viaplay

"Lika många skådespelartekniker som skådespelare"

Precis som Jon säger är historien nästan för bra för att vara sann, men trots detta menar han att väldigt få norrmän känner till den.

– Jag hoppas att det ändras med filmen. Det är ju väldigt negativt laddat med en krigsfilm, men Guldtransporten handlar om att man kan klara det mest otroliga av uppdrag. Den är inte psykologisk påfrestande att se den utan det är ett äventyr. Mitt yngsta barn är elva år och hon kan se filmen, tycka den är spännande och sedan sova gott efteråt. Det är väldigt fint.

I filmen spelar Jon mot bland andra Eivind Sander en strikt major som hjälper till att frakta guldet. Under inspelningen klädde sig Eivind som sin karaktär även utanför set för att känna in rollen ytterligare, men detta var ingen metodik som Jon använde sig av.

– Det här med method acting är ju väldigt omdiskuterat och det är något du kan dra hur långt som helst, men du måste också ha resurserna för det. Det finns inget facit på om det är bästa vägen utan det finns lika många skådespelstekniker som det finns skådespelare. Om det funkar för honom är det bra för honom. Jag tog av mig mina scenkläder snabbt, skrattar Jon.

Guldtransporten
Foto: Viaplay

"Demokrati är enkelt när allt fungerar"

Under inspelningen av Guldtransporten utbröt också ett krig i Europa. Något som påverkade Jons syn på andra världskriget.

– När vi började filma invaderade ryssarna Ukraina och det sätter saker och ting i perspektiv för man kan annars se på andra världskriget med en romantisk blick, eller en fascination. Nu när alla dessa människor kämpar för sina rättigheter och sina familjer. Vi vet ju egentligen ingenting om det, men vi ser det ske.

Om du fick möjligheten att skildra en annan del av norsk historia, vad skulle du välja då?

– Jag vill ta tag i de norska som var på tyskarnas sida och menade att Tredje riket var viktigt. De som var emot demokrati. Det har vi inte sett förut och det vore intressant med tanke på de högerextrema vi har i dag, i Sverige, Norge och i Europa. Demokrati är enkelt när allt fungerar och alla har det bra, men inte med dålig ekonomi, ökade klyftor och ökat utanförskap.

Exit
Fr.v. Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon J. Berger, Pål Sverre Hagen i "Exit". Foto: NRK

Mer än "horeri och kokain" i nya Exit-säsongen

Utöver att framföra August Strindbergs "Dödsdansen" på den norska nationalteatern är Jon Øigarden också aktuell som Jeppe Schøitt i den norska succéserien "Exit", vars tredje säsong nu befinner sig i postproduktion.

– Det ska bli kul att se den färdig. Runt om i Norge finns det flera verksamheter där man inte vet vilka ägarna är, men som får skattemässiga fördelar med sina investeringar. Det är något som många näringsliv utnyttjar och det är någonting som vi tar tag i. Det är lika extrem och mycket som förut, men det blir mörkare med vissa konsekvenser för karaktärerna. Trots att de upplever ett motstånd som de inte har kontroll över så bromsar de inte in utan snarare kör fortare. Den är underhållande och informativ och säger något om samtiden, det är inte bara horeri och kokain.

Tobias Santelmann kunde inte svara på detta, men vad är det man snortar för något istället för kokain på en inspelning?

– Det är något slags socker. Jag vet inte riktigt vad det är för något för det svider lite och är obehagligt. Det är inget man vill ha sin näsa. Det är inte mjöl eftersom det kleggar igen.

Med det tackar vi Jon Øigarden för pratstunden. Guldtransporten finns nu att streama på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL