Snart har Viaplays hyllade dramaserie Arkitekten premiär – se trailer här

Eili Harboe om Arkitekten och Alexander Skarsgård: "mycket hårt arbetande"

  • Viaplay
Eric Diedrichs
14 maj 2023 kl. 14:05

Norska stjärnan är dubbelaktuell

Utöver att fronta satirserien "Arkitekten" spelar Eili Harboe mot Alexander Skarsgård i "Succession". Filmtopps Eric Diedrichs intervjuar den norska stjärnan.

Arkitekten
Eili Harboe i "Arkitekten". Foto: Viaplay

 

Arkitekten beskrivs som en becksvart satir om en överhängande bostadskris – vad var det som lockade dig till att berätta den här historien?

– Det var precis det du beskrev där. Jag gillar satirgenren och tyckte att manuset var unikt i sin form. Jag gillade också karaktären Julie på så vis att hon är ambitiös och kompromisslös till en punkt där det går ut över hennes närmaste. Jag tyckte att denna konflikt var spännande att ta tag i. Hon är ibland lite känslomässigt otillgänglig, något som gör att hon kan uppfattas som kall och osympatisk. Det är alltid spännande att spela karaktärer som har denna tvåsidighet.

Var det något ögonblick i serien som fick en ny mening för dig efter att du såg den färdigklippt versionen?

– Det är alltid roligt att få se scener som man själv inte är med i, men som man bara har läst manuset till. Jag var mycket spänd på hur de skulle lösa en lite blodig sekvens. Jag tycker att Fredrik och Alexandra porträtterar det absurda och emotionella i sin relation på ett trovärdigt sätt.

Utåt sett känns som att den norska filmindustrin verkligen blomstrar just nu. Hur ser du på den utveckling som sker och vad tror du är den främsta anledningen till att norsk film har fått ett större internationellt genomslag?


– Det är en bra fråga. Det vet jag inte, men jag är tacksam för allt jag själv får vara en del av det. Det finns många bra norska filmskapare och det är väldigt roligt när aktörer som Viaplay och Nordisk Film vågar satsa på nya röster, i detta fall regissörer och manusförfattare.

Alexander Skarsgård i Succession
Foto: HBO Max

Spelar mot Alexander Skarsgård i "Succession"

I Succession ser vi dig spela mot Alexander Skarsgård och det tycks finnas en hel del hemligheter mellan din och hans karaktär. Hur var det att kliva in i den här otroligt hyllade serien och hur har det varit att arbeta med Alexander Skarsgård?

– Absolut! Det var fantastiskt att få vara en del av Succession-universumet. Det är så många skickliga människor involverade, både framför och bakom kameran och Alexander är definitivt en av dem. Han var så varm och tillmötesgående, samtidigt som han är mycket hårt arbetande.

Vad kan vi förvänta oss av era karaktärers relation framöver?


– Det blir spännande att se vad som händer framöver. Avsnitt sju släpptes igår i Norge och där får man kanske se mer av hur många av karaktärerna har en komplicerad och dysfunktionell relation.

 Beforeigners säsong 3
Eili Harboe i norska succén "Beforeigners". Foto: SkyShowtime

Om "Beforeigners" säsong 3

Vi på Filmtopp hyllade verkligen Beforeigners, och nu kommer serien att få ett nytt hem på SkyShowtime, som har köpt upp flera HBO Max-original. Tror du att det, rent generellt, skulle finnas något intresse för att göra en tredje säsong nu?

Så kul att höra! Det var också ett projekt jag gillade mycket att vara en liten del av. Jag är osäker på om en tredje säsong är genomförbar nu, men jag vet att serien har en del fans där ute, så kanske!

Med det tackar vi Eili Harboe för pratstunden. "Arkitekten" finns att streama i sin helhet på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL