Alexandra Rapaport om Heder

Alexandra Rapaport om "Heder"

  • Viaplay
Axel Diedrichs
Uppdaterad 25 april 2021 kl. 19:16 | Publicerad 02 september 2019 kl. 18:00

"Äntligen får jag jobba med jämnåriga kvinnliga kollegor."

Kristallen-belönade skådespelerskan Alexandra Rapaport är tillbaka i rampljuset med Viaplays uppmärksammade thriller "Heder". I serien spelar hon Nour, en advokat som hjälper kvinnor utsatta för våldsamma sexbrott. Samtidigt jobbar Nour och hennes närmsta kollegor på ett spännande fall, som utvecklas till något mycket stort – och farligt för dem själva.

Poster för Viaplay-serien Heder. Där vi bland andra ser Eva Röse och Alexandra Rapaport.
Foto: Viaplay.

Alexandra har inte bara stått framför kameran. Hon har även varit med och utvecklat "Heder" – precis som hon tidigare gjort med "Gåsmamman". Förutsättningarna inför skapandet av serierna skiljde sig mycket åt. 

Gåsmamman har en förlaga vi kunde plocka bitar från, men med Heder fanns det ingenting. Vi fick göra allt från scratch. Men när Sofia berättade om idén sa magkänslan att det här kan bli riktigt bra.

Serien har fått stor uppmärksamhet för att ha fyra starka kvinnliga huvudroller. Vad betyder det för dig?

– Att jag äntligen får jobba med jämnåriga kvinnliga kollegor, där vi avhandlar mer än männen i vår omgivning. Om jag ska hårdra det.

Det märks tidigt att ni jobbat fram en stark kemi i gruppen. Kom den fram naturligt? 

– Vi har försökt implementera vår humor, jargong och en kvinnlig kodning. Men då gällde det att ringa in vad som kändes kvinnligt kodat, och det var inte så lätt.

Jag läste i en intervju att du har längtat efter att få jobba med Eva. 

– Jag hade tidigare jobbat med Anja och Julia, men inte Eva, och vi har känt varandra i hundra år. Så det var jätteskönt och roligt att äntligen få arbeta tillsammans.

Var du själv delaktig i seriens researcharbete?

– Eftersom jag inte skrivit seriens manus så har jag inte själv satt mig ner med researchen. Men jag har lyssnat in mig på alla Katarina Wennstams ljudböcker, som relaterar till Heders allvarliga ämnen, och hållit mig väldigt uppdaterad. Ur alla möjliga vinklar.

Är idén med appen NEAT, som kamouflerar sexköp, hämtad från verkligheten? 

– Vi var nog före vår tid med den idén, men lyckades hamna rätt på det. För nu har det skrivits väldigt mycket i tidningen om sådana appar.

"Heder" är känd för att ha pitchats som en korsning mellan "Sex and the City" och "Män som hatar kvinnor", vilket Alexandra fortfarande anser vara pricksäkert. 

– Det känns som att vi nådde den visionen med slutresultatet.

Vill du utveckla fler serier framöver?

– Förhoppningsvis kommer jag göra det med mitt produktionsbolag, som jag har tillsammans med Calle Jansson och Birgitta Wännström.

"Heder" finns nu att streama på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL