Sagasagor

5-åring intervjuar Josefine Sundström om nya Viaplay-serien "Sagasagor"

  • Viaplay
Uppdaterad 05 januari 2020 kl. 19:01 | Publicerad 12 april 2019 kl. 20:04

"Kan vi snälla se på ett avsnitt till, pappa?"

I Filmtopps intervju med Josefine Sundström – författaren bakom böckerna som är källmaterial till Viaplays "Sagasagor" – frågas hon ut av en 5-åring.

Josefin Sundström och Saga från "Sagasagor". Foto: Caroline Andersson/NENT. Illustration: Emma Göthner
Josefine Sundström och Saga från "Sagasagor". Foto: Caroline Andersson/NENT. Illustration: Emma Göthner

Jag fick för några veckor sedan tillgång till hela den första säsongen av Viaplays nya originalserie "Sagasagor", baserad på Josefine Sundströms böcker om den fem-och-ett-halvt år gamla Saga.

Efter att ha sett det första av de tio avsnitten insåg jag att jag inte riktigt var rätt målgrupp, även om det absolut finns en hel del fint att hämta i berättelserna även för oss vuxna. Personligen väckte det vissa nostalgiska minnen till när jag såg på Alfons som barn.

Eftersom min äldsta son är i precis samma ålder som Saga, kom han och jag överens om att se hela säsongen över en helg tillsammans. Det visade sig däremot att de blott 7 minuter (korta) avsnitten gick hem till den grad att vi plötsligt, efter ett antal "kan vi snälla se på ett avsnitt till, pappa", hade sett hela säsongen i nästan ett oavbrutet svep.

Det kändes därför inte mer än rätt att min son fick bestämma vilka frågor som Josefine skulle få svara på, under min inbokade intervju med henne inför premiären idag. Efter att ha förklarat upplägget för henne, bestämde vi oss för att hon även skulle svara på frågorna, som om hon pratade direkt med min fem-och-elva-månader gamla son.

Kommer det en saga om när Saga är vuxen?

– Oh, vilken bra fråga! Då måste jag säga att min ena dotter, som snart är 10 år, vill att det ska komma en saga om Saga när hon är 10 och går i mellanstadiet. Men nej, i nuläget kommer det nog inte att komma en saga när Saga är vuxen faktiskt. Jag skriver helt annat när jag skriver för vuxna, jag vill att Saga ska vara mellan 3-9 år som högst tror jag.

Vad ska Sagas mamma och pappa bli när Saga blir vuxen? Jag tror att de ska bli mormor och morfar, i alla fall om Saga får barn.

– Ja, men det tror jag också. De ska absolut få bli mormor och morfar. Jag kan tänka mig att Saga, om hon kan få barn och så, säkert kommer att vilja ha flera barn, eftersom hon själv inte har några syskon. Och så att Sagas mamma och pappa får många barnbarn. Förhoppningsvis, men sånt där vet man ju aldrig innan förstås.

Kommer Saga att få en man när hon blir vuxen?

– Det vet vi inte heller om hon kommer skaffa sig en man, det har jag inte tänkt på, men jag ska fundera på det!

Saga i "Sagasagor"
Saga i "Sagasagor". Foto: Viaplay

Kommer Saga att åka helikopter med sin mamma och pappa eller farfar eller morfar till gorillor, pantrar, tigrar och leoparder i en djungel kanske? Det skulle jag vilja se.

– Vilken rolig idé! Jag tror i så fall att Saga nog kommer att åka helikopter i fantasin med sin mamma och pappa, för de gör mest vardagliga saker. Däremot vet jag redan nu att Saga kommer att få åka till en djurpark! Men det blir inte med en helikopter, utan med tåget.

Är Samir frisk i sin arm nu, har det gått över från studsmattan?

– Ja! Han är jättefrisk i sin arm och det gick över, som det skulle, efter 6 veckor. Efter gipset så blir han som vilket barn som helst fast en erfarenhet rikare.

Min förskola brukar läsa en sagobok på vilan. Vad brukar du göra när du ska vila?

– Då brukar jag också läsa. Men jag brukar läsa spänningsböcker. Ibland lyssnar jag på musik och så tycker jag att det är jättehärligt att måla.

Samir och Saga i "Sagassagor"
Samir och Saga i "Sagasagor". Illustration: Emma Göthner

Tycker du om tacos?

– Ja, jag tycker om tacos och nu har jag hittat en ny favorittacos! Det är fisktacos. Att man gör köttfärsen av fisk, så himla gott... det älskar jag! Och så ska det vara koriander i mina tacos.

Har du några egna favoritsagor?

– I Sagasagor kan jag inte välja någon, det skulle vara som om man hade flera husdjur och välja en favorit av dem, det kan jag inte. Men jag vet att Emma [Göthner], som ritar Sagasagor, tycker väldigt mycket om att rita morfar och hans värld. Nu har jag faktiskt skrivit in en scen till hemma hos morfar, för att göra Emma lite glad. Så i nästa bok kommer Saga att vara hemma hos morfar igen!

Har du något mer jobb än att skriva dina böcker? Till exempel polis, doktor, ambulans eller brandman.

– Jag hade gärna varit doktor! Det är mitt drömjobb, men jag är tyvärr inte läkare. Jag jobbar med att prata i radio också, när jag inte skriver mina böcker.

Jag har en lillebror, varför har inte Saga ett syskon? 

Det är en väldigt bra fråga. Det tycker faktiskt Saga också, för hon hade jättegärna haft syskon. Men det var ganska svårt för Saga att bli till, det tog jättelång tid, det var inte så lätt att bli en bebis helt enkelt. Det kommer inte Saga ihåg, men hennes föräldrar kommer ihåg det. Nu är hennes föräldrar jätteglada med att det blev hon och att de har all tid i världen för just Saga, så det blev ganska bra ändå.

Sagasagor
"Sagasagor". Foto: Viaplay

Med det tackar vi (min son och) Josefine för hennes tid och förhoppningsvis även god taco-inspiration till kvällens fredagsmys. Hela den första säsongen av "Sagasagor" finns nu tillgänglig på Viaplay. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL