Sten Ljunggren har gjort 150 filmer – nu pekar han ut favoriten. Foto: DDR Film

Sten Ljunggren har gjort 150 filmer – nu pekar han ut favoriten

Eric Diedrichs
24 oktober 2023 kl. 17:00

Ett samtal med "de stora birollernas man"

Sten Ljunggren, 85, är bioaktuell med Lukas Moodyssons "Tillsammans 99", som markerar hans 150:e film/tv-roll. I ett samtal med Filmtopps Eric Diedrichs pekar han ut favoritfilmen han själv har varit med i.

Genom sin medverkan i filmer och serier som Morrhår & ärtor (1986), Den goda viljan (1991), Kenny Starfighter (1997-2022), Tillsammans (2000), De drabbade (2003), Graven (2004-2005), Pistvakt (2005), Mäklarna (2006-), Mig äger ingen (2013), Gräns (2018), Bränn alla mina brev (2022) och nu Tillsammans 99 har Sten Ljunggren, 85, skrivit in sig i filmhistorien som "de stora birollernas man".

Inför premiären av Lukas Moodyssons kritikerhyllade Tillsammans 99 fick Filmtopp en pratstund med Sten Ljunggren där skådespelaren, som medverkat i 150 filmer och serier, berättade om arbetet med Moodysson, Tillsammans i stort och lyfte fram den egna favoriten ur sin omfattande filmografi.

Tillsammans 99
Hela "Tillsammans 99"-gänget samlat. Foto: Filmtopp Int.

Tillsammans 99 markerar det tredje samarbetet med Moodysson

Sten Ljunggren berättar att det är tredje gången han spelar rollen som Birger – den ensamme äldre mannen vi lärt kännas i "Tillsammans" och "Tillsammans 99".

– Jag hade gjort en kortfilm innan [Tillsammans] med Lukas [Moodysson] och Cecilia [Frode] som hette Bara prata lite, en av hans allra första från filmskolan. Så jag hade jobbat med honom då och det är i princip samma roll som jag hade i Tillsammans. Istället för rörmokaren kommer på besök är det istället Cecilia, som spelade en Hare Krishna. Jag spelade en oerhört ensam person, som just blivit pensionär och inte vet vad han ska göra av sin tillvaro.

– Han försöker komma tillbaka till jobbet och hälsa på, men de vill inte ha honom där och han busringer liksom till folk för att få lite kontakt. Han är väldigt ensam och så kommer den här unga flickan och ska få honom såld på Hare Krishna. Det slutar med att hon försöker gå, men han hindrar henne och hon ramlar omkull, slår i huvudet i ett element och dör. Sen sitter han och lyssnar på Carola och hon sitter bredvid och är död. Det var en väldigt fin film, tycker jag. Lukas är känslig, så det var inte någon rå humor på det sättet. Men ändå fanns det en humor i det.

Människorna i Tillsammans-kollektivet är ofta ganska självcentrerade och krävande. Om du var tvungna att bo med någon av dessa, vem hade du valt?

– Privat?

Ja, om du privat skulle bo med någon av de här karaktärerna. I ett eget litet kollektiv.

– Jag vet inte faktiskt… Jo! Jag tycker att Lisa är fin och mjuk och rolig och intelligent och så. Henne hade jag valt.

Sten Ljunggren
Sten Ljunggren på årets Guldbaggegalan. Foto: Filmtopp Int.

Sten Ljunggren pekar ut favoritfilmen han själv medverkat i

"Tillsammans 99" markerar alltså Sten Ljunggrens 150:e roll i en film/TV-produktion, kortfilmer inkluderat. Filmtopp frågar honom om det finns någon av alla dessa produktioner som han skulle vilja lyfta fram lite extra, som han är stolt över.

– Ja, det kan det väl finnas. Det var en Lars Norén, som jag tyckte var väldigt rolig att jobba med en gång. Jag tyckte att det blev bra. Sanning och konsekvens [1991] heter den.

Den tycker du utmärker sig?

– Ja, den tycker jag var väldigt bra. Men jag gillar ju honom, Lars Norén, också. Det var på en TV-produktion, som Ulla Gotlieb satte upp.

Med det tackar vi Sten Ljunggren för pratstunden. "Tillsammans 99" visas nu på svenska biografer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL