Intervju: Meri Lindblad (Skådespelarstudent)

Intervju: Meri Lindblad (Skådespelarstudent)

Eric Diedrichs
Uppdaterad 09 januari 2020 kl. 17:16 | Publicerad 21 juni 2015 kl. 16:06
Från vänster: Claes Lewenhaupt, Thilda Rimsäter, Meri Lindblad och Jacqueline Sandelin.
Från vänster: Claes Lewenhaupt, Thilda Rimsäter, Meri Lindblad och Jacqueline Sandelin.

Filmtopp.se fortsätter att uppmärksamma filmstudenter. Senast har vi intervjuat finlandssvenskan Meri Lindblad som studerar skådespel på Vancouver Film School i Norra Hollywood. En ambitiös skola som hela tiden optimerar sitt program efter filmbranschens utveckling. Även om Meri visste tidigt att hon ville fortsätta sina eftergymnasiala studier utomlands, var inte Kanada ett självklart val.   

- Två år sedan scrollade jag genom Google på jakt efter filmskolor och hittade då Vancouver Film School. Jag har alltid velat bli skådespelare men trodde innan at det skulle vara omöjligt. 2011 var jag med i TV-musikalen ”STAGE” och då förstod jag att det inte finns något annat som jag hellre vill göra.

Enligt Meri finns det inga ”vanliga dagar” när man studerar skådespel.

- Ibland ska vi agera att vi är småbarn och emellanåt sitter vi runt ett bord och läser. Vi värmer upp med yogaliknande övningar där vi jobbar med andning och röst. Vi sjunger, dansar, spelar, gråter, skriker, viskar och upplever alla typer av känslor. Vi studerar och analyserar texter, gör olika provspelning framför kameran, vi lär oss om dialekter, om filmindustrin och om produktionsprocessen. Nästan varje dag lär vi oss något nytt om oss själva.

Kan du berätta om några specifika projekt eller teman som du har arbetat med?

- Förra veckan inledde vi intensivkursen ”return to impulse” där vi får lära oss att lita på våra impulser och inte bara gå på rutin med skådespelet. Nu ska vi också förbereda vårt finalprojekt, filmen ”Love (k)not” som ska filmas i juli. Manuset är skrivet av vår lärare Bill Marchant och vi har två andra läraren som regisserar och coachar oss skådespelare. Filmen har flera huvudpersoner som alla har kärleks-, vänskaps- och släktkonflikter. Manuset är kvickt och dramatiskt och jag hoppas att vi kan göra det rättvisa.

Många filmskolor fokusera på en skådespelarmetod, men på Vancouver Film School finns det ingen förutbestämd riktlinje.

- Alla lärare är olika och tror på olika metoder. Vi har ingen särskild metod men det finns några skolor som bara lär studenter att visa känslor. Här måste vi känna dem på riktigt och ibland innebär det att man måste gräva fram sina mest privata och pinsamma minnen. Det viktigaste jag har fått lära mig är: ”It’s not pretend, it’s make believe” och “If it’s true it can’t be too much”. Alla känslor måste vara äkta.

Är det något specifikt genreskådespel som du brinner extra för?

- Jag gillar komedi och drama men det skulle vara jätteroligt att göra en actionfilm med special effekter och sådant någon dag. Röstskådespeleri är också något jag skulle vilja jobba med.

Nu när TV-serier har blivit stort, är drömmen att jobba med långfilm eller med TV?

- Jag skulle hellre jobba med olika roller i olika långfilmer men drömmen är att få vilket roll som helst, var som helst.

Vilken är din största utmaning med skådespeleriet?

- Kanske att lyssna på min ”scene partner” och höra vad de säger på riktigt, som om det vore första gången jag hörde det och inte få det att verka planerat i förväg. Jag blir nervös emellanåt och sen glömmer jag att andas rätt. Mina stora skådespelarförebilder är Meryl Streep och Cate Blanchett eftersom de är så äkta. Även om du ser deras filmer på ljudlöst så väcker de känslor. Deras hårda arbete är inspirerande och jag lär mig något nytt varje gång jag ser dem agera.

Kan du tipsa våra läsare om någon modern finsk film eller filmskapare?

- Definitivt ”Leijonasydän” (Lejonhjärta). Dome Karukoski, Aki Kaurismäki och Klaus Härö är filmskapare att följa. De finska aktörerna Jasper Pääkkönen och Peter Franzen ska nu vara med i TV-serien ”The Vikings” vilket är jättekul!

Med det tackar vi på Filmtopp.se Meri Lindblad för pratstunden. Härnäst kommer vi att intervjua musikern och kompositören Ale Möller som nu skriver musik till Kay Pollacks nya film Så ock på jorden.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL