Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Simpsons.

Simpsons-ikonen om nya filmen och seriens arv

Filmtopp
David Lindahl | Intervju
07 juli 2021
Filmtopp
David Lindahl | Intervju
07 juli 2021

"Jag gick på Harvard, men Tom Hiddleston är otroligt smart."

Producenten Al Jean har varit en av hjärnorna bakom Simpsons sedan tidigt 90-tal. Filmtopp fick en pratstund med den stora Simpsons-ikonen inför den nya kortfilmen "The Good, the Bart, and the Loki" som nu finns att streama på Disney+.

Få har nog hört talas om hans namn, men alla har någon gång sett hans verk. Al Jean är en av de största namnen bakom kultfenomenet The Simpsons och har varit en del av den knasiga serien sedan han fick en plats bland originalmanusförfattarna 1989. Samma år som serien grundades. Inför den tredje säsongen fick Jean och hans kollega Mike Reiss hedersuppdraget som "showrunners", alltså att bli de drivande producenterna bakom serien.

Under säsong tre och fyra ledde duon The Simpsons mot internationell framgång. Efter det valde Jean att prova lite andra projekt under några år, men samtidigt var vägen tillbaka till den galna familjen oundviklig. När det var dags för den tionde säsongen av The Simpsons återvände han och nu sedan den trettonde säsongen är han showrunner. Han håller i taktpinnen.

Varför tror du att The Simpsons fortfarande är en så otroligt populär, relevant och helt enkelt tidlös serie?

– Därför att i grund och botten är det en serie om en familj. Var du än befinner dig i världen så kommer du från en familj, och alla familjer har sina problem, vilket då i sin tur gör att vi har saker att berätta om. Sedan arbetar såklart alltid alla involverade i serien så hårt för att det ska bli bra. Allt från manusförfattare och producenter till animatörer. Dessutom har vi fått grönt ljus för två säsonger till, alltså 33 och 34, vilket är fantastiskt. Serien är ju liksom medelålders nu, berättar Al Jean för oss.

När Disney 2019 köpte upp Marvel hamnade också USA:s populäraste tv-familj under mushusets styre, vilket såklart öppnade upp många nya dörrar för serien.

– För ungefär sex månader sedan fick vi en förfrågan om vi kunde göra en ny kortfilm för Disney+. Vi hade redan gjort Star Wars-kortfilmen The Force Awakens From its Nap och såg att Loki-serien skulle släppas till sommaren 2021. När det sedan stod klart att vi faktiskt skulle få låna Tom Hiddleston var det självklart att köra, säger Al Jean.

"Du kan aldrig vara säker på att en film kommer tas emot väl."

The Simpsons.
The Good, the Bart and the Loki. Foto: Disney.

"The Good, the Bart, and the Loki" är en kortfilm gjord specifikt för Disney+ och utforskar vad som skulle hända om kaosguden Loki och busfröet Bart skulle slå sina påsar ihop och samarbeta. 

– Att få göra detta med Disney var fantastiskt. Jag läste mycket Marvel som liten och att få se alla superhjältar komma till liv under Disney, och att vi nu kan slå ihop Simpsons med det är jättekul, säger Al Jean.

Tom Hiddleston lånade ut sin röst till kortfilmen och inspelningen skedde enligt Al Jean över zoom eftersom Hiddleston befann sig i London och kunde inte resa till USA.

 – Tom Hiddleston är så rolig. Jag menar, jag gick på Harvard som ung, men han är en så otroligt smart kille. När jag skojade med honom att jag föredrog när Loki styrde Asgaard, höll han med och skojade om att Loki gillar kultur mer än vad Thor gör. Underbart svar på en fråga jag bara spontant ställde, säger Al Jean.

Kan du berätta något för oss om den kommande uppföljaren till Simpsons-filmen?

– Vi har pratat om att göra den. Men sen är ju filmmarknaden så stor och det är inte så många fönster öppna just nu för att släppa en film och du kan aldrig vara säker på om den kommer att tas emot väl. Vi vill helt enkelt vänta tills vi är säkra på att vi kan göra något som vi gjorde med den första. Dessutom är så otroligt mycket redan gjort kring Simpsons så det är viktigt att det blir en bra bioupplevelse. Än så länge är vi bara i förstadiet, säger Al Jean. 

Jag vet att du säkert har fått dessa frågor tusen gånger, men har du någon favoritscen eller avsnitt i The Simpsons och någon favoritkaraktär?

– Jag älskar att skriva manus för Lisa, så hon är min favorit. Men avsnitt är nog svårt att svara på, där finns så många. Jag gillar när Anne Hathaway var med eller när Homer blir ond. Samtidigt är detta kul också, att få göra något som kan nå ut till så många som faktiskt prenumererar på Disney+. Det är såklart fortfarande en barndomsdröm att ens få göra detta.

VI tackar Al Jean för pratstunden och önskar honom lycka till med sina framtida projekt. Nya kortfilmen "The Good, The Bart and the Loki" hittar du på Disney+.

NÄSTA ARTIKEL