Peter Dalle och Vanna Rosenberg om Tills solen går upp

Peter Dalle och Vanna Rosenberg om Tills solen går upp

Eric Diedrichs
23 december 2021 kl. 15:12

Ett samtal om drömmar

Efter ett år i väntrummet är det dags för ”Tills solen går upp” att nå biograferna. Den 25 december är det dags för Peter Dalles julsaga att nå det svenska folket. Eric Diedrichs har pratat med regissören och hans huvudrollsinnehavare Vanna Rosenberg om filmens centrala teman – drömmar.

Den rådande pandemin har ställt till det en hel del för den inhemska och den internationella filmindustrin. Peter Dalle tillhör en av de regissörer som har fått ha en ängels tålamod med att vänta på publikens bemötande. Hans nya film Tills solen går upp skulle först ha haft premiär 2020, men nu ett år senare är det äntligen dags.

– Vi skulle haft premiär för ett år sedan och så blev det snöpligt ingenting. Det känns som att vi inte har gjort den här filmen, men så fick vi äntligen visa den i går. Jag är lite slut om jag ska tala för mig själv, säger Peter.

Vanna Rosenberg instämmer i kollegans ord och beskriver det som en ”chockartad upplevelse att se en film som nästan inte trodde existerade”.

Tills solen går upp handlar om börsmäklaren Peder (Mikael Persbrandt), som får tag i en magisk bok som låter honom styra sina drömmar. Det blir en portal till en magisk värld där han inleder en affär med sin före detta flamma, Hanna, som spelas av Vanna. De behöver bara sova samtidigt så sköter han resten – för man är väl inte otrogen om man ligger med varandra i drömmarnas värld?

Skulle starta om på nytt

– Filmen var klar i november och sedan dess har den legat i en kartong, svarar Peter när jag frågar om de har pillat vidare med filmen sedan premiärdatumets framflyttande. Han förklarar vidare att det har varit svårt att gå vidare med andra projekt med vetskapen om att Tills solen går upp har legat och väntat.

– När jag berättade att filmen skulle få premiär, säger Vanna, sa min syster ”ja, just det jag trodde det hade varit redan". Vi gjorde intervjuer för filmen för exakt ett år sedan, på dagen.

Genomsnittsmänniskan drömmer bort ungefär 25 år av sina liv, vad skulle i göra om ni kunde styra era drömmar?

– Det är ungefär som att jag skulle få frågan om vad jag skulle göra om jag vann en miljon. Jag tror att jag skulle drömma om att starta om på något sätt, lära mig något nytt och se vad en annan värld skulle bringa, säger Vanna efter en tids funderande.

– Jag såg ett program om forskning kring åldrandet där de hade en teori om att man inte bara skulle kunna stoppa celldelningen utan också kunna bli yngre, men inte yngre än 30 år. En 80-årig oljemiljonär från Texas, som pumpat in pengar i forskningen, fick frågan om vad han skulle göra om han blev 30 igen. Exakt samma sak, svarade han, pumpa upp olja och träffa massor med snygga tjejer. Vad fantasilöst, du har ju redan gjort det! Kan du inte lära dig spela piano eller nåt? Nä, som ett barn i en karusell ville han åka en gång till, berättar Dalle.

"Kan knappt prata om det utan att börja gråta"

TIll solen går upp
Foto: Nordisk Film.

Vi diskuterar frågan vidare och landar i att drömmarna nog gör sig bäst som drömmar, att människan är i ett behov av just den här pausknappen.

– Vårt behov av eskapism är oändligt, säger Peter. Det finns historier om judarna i koncentrationsläger som där alla sparade en liten bit av det bröd man så väl behövde för att överleva, för att ge till den i baracken som kunde berätta den bästa historien. Bara för att kunna drömma sig bort i några timmar innan man somnade i någon orolig slummer. Om vi inte hade de här drömmarna och dagdrömmarna skulle vi inte orka leva,

Men du som ändå har skrivit och regisserat den här filmen, hur mycket av en drömmare är du?

– Jag är en stor dagdrömmare, eller har varit i alla fall. Men i och med tilltagande ålder faller mycket av det där bort eftersom det inte är realistiskt längre. Åldern är en påminnelse om att ta tag i sitt liv och det ansvar man har över sitt liv. Ska man då gå till det här jobbet man inte trivs med, eller ska man vara kvar i äktenskapet man inte trivs med? Det är frågor som tas upp i filmen. Har ni någonsin haft drömmar som upplevs som verkliga och där ni känner er vakna?

– Jag har varit med om det en gång, det var en mycket märkvärdig upplevelse som jag är glad över att få ha varit med om. Jag förlorade en närstående i unga år och som jag inte ens kunde se framför mig, men som jag en natt, för tre år sedan, fick träffa, möta och sörja. Det gjorde så starkt avtryck på mig så att jag knappt kan prata om det utan att börja gråta, säger Vanna.

Utöver "Tills solen går upp" är Vanna Rosenberg aktuell med "Kvarteret Skatans" återförening som finns att se på SVT Play. Att det skulle bli fler avsnitt är långt ifrån otänkbart.

– Vid en återförening som denna när man inser vilken ynnest det är att få göra det man gör tillsammans, det skapar en bra grogrund för ett fortsatt förenande av krafter. Det är absolut inte otänkbart att det kommer, bara det finns sådana som du önskar en fortsättning så är det också vår önskan att få bringa det tillbaka.

Med det tackar vi Vanna Rosenberg och Peter Dalle för pratstunden. "Tills solen går upp" har biopremiär den 25 december.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL