Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kyle Chandler i Friday Night Lights

Kyle Chandler om techjättarna: "Saker händer som du inte har en aning om"

  • Paramount+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
14 maj 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
14 maj 2022

Spelar Silicon Valley-pampen Bill Gurley

Kyle Chandler är aktuell på Paramount+ i en dramaserie om Uber. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med Emmyvinnande stjärnan som allt fler får upp ögonen för.

Även om han inte har fått det där riktigt stora genombrottet har Kyle Chandler gång på gång visat att han är en av sin generations bästa skådespelare. Han har övertygat i produktioner som Friday Night Lights, Manchester by the Sea, Bloodline, Carol och First Man. Nu är han aktuell med den nya serien Super Pumped, en antologiserie vars första säsong tacklar vad som skedde bakom kulisserna när transportjätten Uber slog sig in på marknaden med hjälp av den hänsynslöse grundaren Travis Kalanick.

Super Pumped
Uma Thurman, Joseph Gordon-Levitt och Kyle Chandler. Foto: Showtime.

I serien, som är skapad av Billions-kreatörerna Brian Koppelman och David Levien, spelar han mot stjärnor som Joseph Gordon-Levitt och Uma Thurman i rollen som Bill Gurley – en av Silicon Valleys största namn och investerare.

– Den här mannen är fortfarande vid liv, vilket också är en börda jag pratar om honom som karaktär. Men genom mina förberedelser har jag fått en känsla för vem han har varit, även moraliskt. Inte bara genom samtalen jag har haft med människor som har känt honom, allt jag läst och lyssnat på, utan också hur han sköter sina företag och rykte i branschen. Med det som utgångspunkt och när man ställer honom mot Travis Kalanick är skillnaderna rätt uppenbara. Om Travis gjorde dessa saker för att han var okunnig, girig eller en sociopat, vet jag inte, men min karaktär frågor sig alltid varför: "Du har en jättebra idé, var gick det fel för dig?". Många av scenerna där Travis kommer in genom dörren är som öppningen i en västernfilm. Det tredimensionella schacket mellan oss var så himla kul att spela in.

Sanningen var chockerande

Kyle Chandler i Friday Night Lights
Kyle Chandler i "Friday Night Lights". Foto: NBC.

Under arbetet med Super Pumped och förberedelserna inför inspelningen, har Kyle Chandler fått upp ögonen för den enorma makten techbolagen besitter.

– Det är märkligt, man kommer till en viss punkt i livet när man först inser att man är äldre än alla idrottsmän. Sedan kommer man till en punkt när man inser att man är äldre än de som verkligen styr landet. Det är ganska läskigt. Bill Gurley och Travis Kalanick är varsin sida av myntet. Jag är ingen techkille, men när jag läste boken som serien grundas på, chockerades jag över hur lite jag visste, även om jag använder dessa produkter hela tiden. Jag visste ingenting. Tack och lov kommer en som Mike Isaac och gräver fram sanningen med sin journalistik.

Kan du utveckla lite mer, vad var det du inte kände till och vad var det du fick upp ögonen för?

– Tanken på hur våra liv har ändrats och håller på att förändras borde ifrågasättas. Varje vecka borde det sändas ett tvåtimmars TV-program detta diskuteras, så att vi verkligen förstår vad fan det är som sker. Saker händer, som du inte har någon aning om, bortom vår kontroll och det händer bland människor som du inte har någon som helst aning om vilka de är. Ofta väldigt unga människor, som inte är uppvuxna i den värld som du själv känner till. Idéerna om moral, vad som är bra eller inte, vad som är rätt eller fel, till och med skillnaden på vad som är viktigt när det kommer till integritet är så stor. Mike Isaacs bok tvingar fram ens nyfikenhet, man ser världen annorlunda. Ekokammare på internet, hur vi dirigeras till olika tankar och föreställningar. I det här fallet lyssnade dessa killar av folks privata samtal och de tyckte att det var helt okej. Om de kunde göra det för flera år sedan, vem vet vad som händer i dag? Jag hoppas att serien får folk att bli nyfikna och våga ifrågasätta vad som sker.

Med det tackar vi Kyle Chandler för pratstunden. Den första säsongen av "Super Pumped" finns nu att streama på Paramount+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL