Intervju: Idris Elba (The Dark Tower)

Intervju: Matthew McConaughey om "The Dark Tower"

Filmtopp Admin
Uppdaterad 09 december 2019 kl. 13:17 | Publicerad 12 augusti 2017 kl. 18:00

På onsdag är det premiär för "The Dark Tower". Filmtopp har fått tre exklusiva intervjuer med filmens stjärnor, Matthew McConaughey & Idris Elba, samt upphovsmannen Stephen King. Först ut i vår intervjuserie är McConaughey. Del två släpps imorgon med King.

Matthew McConaughey i filmen "The Dark Tower"
Matthew McConaughey i filmen "The Dark Tower", som har biopremiär den 16/8. © 2016 CTMG, Inc. All Rights Reserved.

"Mannen i svart flydde över öknen och revolvermannen följer efter."

Året var 1978 när dessa ord inledde den episka berättelsen om Det mörka tornet, författad av en ung man vid namn Stephen King.

King skulle fortsätta med sitt skrivande och bli en av de mest populära och bäst säljande författare i historien. En modern Charles Dickens, och de två karaktärerna –  den ena klädd i svart, den andra dragandes med en revolver – skulle utvecklas till de centrala figurerna i bokserien Det mörka tornet, ett livsverk som innehåller både böcker, noveller, serietidningar och nu, för första gången, en långfilm.

Mannen i svart gestaltats på bioduken av den Oscarsvinnande skådespelaren Matthew McConaughey. ”Jag spelar en trollkarl som kan byta skepnad", inleder McConaughey intervjun och berättar om karaktären han spelar, även kallad Walter.

”Han kan resa till olika platser i tiden och påverka olika objekt. Han kan röra till människors psyke med sina ord och rörelser. Han har några kraftfulla krafter, och det är riktigt kul att leka med dessa.”

Mannen i svart är filmens primära antagonist tillika den onda fienden till berättelsens hjälte, "revolvermannen", spelad av Idris Elba. Paret utkämpar en uråldrig kamp mellan det goda och onda, stridandes om ödet för det mörka tornet, en högresande byggnad som håller ihop vårt universum.

Mannen i svart tillhör den mörka sidan, medan revolvermannen Roland strider för den ljusa sidan. ”Walter har en värdig motståndare och det är Roland, revolvermannen”,  forsätter McConaughey, som vann en Oscar för Bästa manliga huvudroll med sin insats i "Dallas Buyers Club" från 2014.

Filmens huvudkaraktärer har ett komplicerat förhållande till varandra. ”Å ena sida har Walter haft revolvermannen gåendes i cirklar i årtionden, likt en hamster i sitt hjul. Å andra sidan vill han ha det där mötet mellan det goda och det onda. Han vill ha sitt uppgörande när allt brakar samman.”

Matthew McConaughey står ansikte mot ansikte mot Idris Elba i "The Dark Tower"
Matthew McConaughey och Idris Elba © 2016 CTMG, Inc. All Rights Reserved.

"Mannen i svart ser inte sig själv som ond"

Även om Walter representerad den onda kraften, förklarar McConaughey att han, likt de flesta ”bad Guys” att de inte ser sig själv som ond.

”Hur ond Walter än är, tog jag aldrig honom för en person som tror att han är skurken i dramat. Jag tog honom för en person som ser sig själv som en upplysningens man, som tänker att han måste påskynda processen med det oundvikliga.”

Själva processen, som Walter hoppas på, innebär att det mörka tornet – som är världens knytpunkt för tid och rum –  störtas, och att en efterföljande förödelse sker av det multidimensionella universumet. När allt detta har skett kommer den onda härskaren Crimson King att styra kaoset. Och Walter kommer att vara hans högra hand.

Trots sina onda avsikter har Walter många sidor som McConaughey har vidareutvecklat med filmens regissör, Nikolaj Arcel. ”Stephen King gav mig mycket med sina böcker. De och manuset gav mig en bra grund att stå på, men sedan kommer utmaningen att göra själva rollen, och då tar fantasin över.”

Regissören Arcel instämmer och berättar att Walter har ett intressant sett att se världen, ”Det är med en viss glädje, även om det är på fel sida av det ljusa och mörka spektrumet”, berättar han. ”Jag hade väldigt roligt med karaktären och Matthew och jag la till några lager, som samtidigt speglar bokens framställning av hur Walter pratar och rör sig på”.

"Det finns många sätt att vara ond på…"

McConaughey fyller i, ”När jag läste om den svarta mannen verkade han inte ordagrant vara djävulen, men han är inte långt ifrån. Och det finns inget roligare att få göra en tolkning av honom, djävulen själv.”

Han forsätter, ”Det finns många olika sätt att vara ond på, att döda människor och tortera dem. Det kan gå fort, ske genom massförödelse eller genom andra långsamma och plågsamma sätt. Det finns många roliga vägar mannen i svart levererar sin ondska och som jag sa 'han tror att han är en upplysningens man'." 

McConaughey la mycket vikt på att tänka ut sin karaktärs skapelse och tog inspiration från flera håll, bland annat från karaktären Alex DeLarge, gestaltad av Malcolm McDowell i Stanley Kubricks kultförklarade mästerverk "A Clockwork Orange".

”Jag föreställer mig nästan Walter som en tecknad figur, någon som är helt overklig och inte från denna värld.”

McConaughey lyssnade också mycket på de som var involverade i filmproduktionen. ”Alla involverade som var besatta av boken, från producenterna till finansiärerna. Jag fick en hel del bra informationen vad som gjorde att just de älskade berättelsen.”

Enligt McConaughey är något av det starkaste med filmen, som blandar element från flera olika böcker i bokserien för att skapa en fortsättning på berättelsen, hur den kombinerar det det ordinära med det extraordinära, det naturliga med det övernaturliga.

”Om du ser till mina tidigare roller har jag aldrig någonsin gjort något som liknar detta,” berättar McConaughey, som har fått stort erkännande för sina prestationer i titlar som Dazed and Confused, Amistad, The Lincoln Lawyer, Killer Joe, Mud och True Detective.

LÄS OCKSÅ: De 7 bästa Stephen King-filmerna

Berättelsen utspelas i två parallella universum

”Det mest utomvärldsliga jag tidigare har gjort måste i så fall vara Interstellar, men den är likväl en helt annan genre än denna. Så jag såg fram emot att göra denna rollen och ha utomvärldsligt kul. När jag dessutom fick höra hur hur gärna Nikolaj ville göra The Dark Tower samt hur entusiastisk han var över just historiens utomvärldslighet tänkte jag bara: Jag är med!

Själva berättelsen utspela i två parallella universum, vårt egna (som främst är inspelad i New York) och ”Mid-World” (som spelades in i Sydafrika).

”Walter och några få andra har förmågan att resa snabbt, mellan dessa världar eller universum, genom portaler,” förklarar McConaughey.

Utöver Walter och Roland kan även den 14-åriga jack (spelad av Tom Taylor) också resa genom dessa portaler. I sina drömmar får följer olika ledtrådar som leder honom till Mid-World. Där letar han efter Roland, som under lång tid har uppenbarat sig för honom i hans undermedvetna.

”Medan Roland och Walter har stridit i århundraden är Jack helt ny i intrigen. Han representerar vad människan går igenom och likt filmens publik upplever han allt för första gången. Pojken blir därför både Roland och Walters hemliga vapen mot varandra.”

Historien innefattar en viss komplexitet och flera dolda lager. McConaughey är glad över att vara involverad och hoppas att The Dark Tower blir startskottet för en framgångsrik franchise. Det finns rikt med material att bygga fler filmer på. Och upphovsmannen själv, Stephen King, har varit nära involverad i produktionen.

”Jag tyckte att The Dark Tower var originell”, avslutar McConaughey, som hade en dialog genom mejl med Stephen King under skapandet av filmen. ”Jag gillade idén om att vara med från början i en film som skulle kunna bli en filmserie. Att få möjligheten till att bygga en karaktär på mitt vis och kunna vidareutveckla den i flera filmer. Jag hoppas att det är så det blir”.

"The Dark Tower" har sverigepremiär den 16:e augusti.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL