Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Sick of myself Hero

Stjärnskottet Kristine Kujath Thorp: "Drömmen hade varit att få spela Jeanne d'Arc"

Fredrik Edström
Fredrik Edström | Intervju
12 augusti 2023
Fredrik Edström
Fredrik Edström | Intervju
12 augusti 2023

Sick of Myself-stjärnan i exklusiv Filmtopp-intervju

"Sick of Myself" lämnade ett så rejält avtryck att Filmtopp genast slängde sig på luren för att diskutera filmen med huvudrollsinnehavaren Kristine Kujath Thorp i en intervju. Det bjuds på drömroller, dragningen mot komplexa karaktärer och en del om svenska filmskatten.

Filmmediet besitter en otrolig styrka, det kan nog samtliga cineaster skriva under på. Film kan inspirera, motivera och förtrolla sina tittare, och andra kan provocera och ställa diaboliskt jobbiga frågor. Årets hittills bästa film, Sick of Myself, sållar sig rakryggat till den sist nämnda kategorin. Jag tokhyllade den svarta komedin i min recension (LÄS DEN HÄR) och riktade särskild eloge till filmens magnifikt lysande stjärna: huvudrollen Kristine Kujath Thorp. Skådespelaren nådde en mainstream-publik genom rollen Ninjababy och flexar nu musklerna i Sick of Myself. Jag blev golvad av hennes prestation, helt enkelt. 

Stjärnskottet Kristine Kujath Thorp: "Drömmen hade varit att få spela Jeanne d'Arc"
Kristine Kujath Thorp i "Sick of Myself".   Foto: Scandinavian Film Distribution

Faktum är att jag blev så inspirerad att jag kände mig tvungen att dela några ord med stjärnskottet. Undertecknad slängde sig på telefonen och fick kontakt med stjärnan för en kort intervju. Jag hade mängder med frågor och fullständigt skamlösa hyllningar till skådespelaren och nu kan du som Filmtopp-läsare ta del av den exklusiva intervjun.

Den inledande frågan kretsade, såklart, kring vad hon kände och tänkte när manuset till Sick of Myself landade på hennes bord:

– Jag blev väldigt hypad. Det gjorde ont och det var smärtsamt att läsa manuset, med tanke på hur cringe Signe (filmens huvudperson) är. Det var väldigt många känslor på samma gång. När jag pratat med folk som sett filmen beskriver alla en sorts rutten känsla. Man känner sig rätt usel, men även underhållen, man blir arg, förvirrad och får en lite skamsen känsla tror jag, eftersom man kanske kan känna igen en del "traits" hos sig själv, kompisar eller i samhället. Man känner liksom "fy fan, så ond mänskligheten kan vara", så det är många känslor samtidigt. 

Dras du till komplexa roller som väcker starka känslor?

– Absolut. Jag dras till karaktärer som kan vara svåra för publiken att förstå, som kanske inte ens förstår sig själva. Jag älskar när jag själv inte fattar hur karaktären fungerar i huvudet och varför de agerar som de gör. 

"Sick of Myself" är skriven, regisserad och klippt av en och samma person, Kristoffer Borgli. Givetvis var jag intresserad på Thorp och Borglis kreativa dynamik: 

– Han hade en extremt tydlig vision, han var ju helt marinerad i filmen. Men vi hade en lång test och provperiod, innan vi börjat filma, där vi prövade smink och kläder och där kunde vi komma med massor av förslag och improvisera. I det stadiet prövade vi oss fram och undersökte t.ex på vilket sätt Signe kliade på sin kropp, hur hon drack och liknande. Det var ett mycket öppet och tillåtande klimat, men när inspelningen drog igång var det betydligt mer styrt och inrutat.

Ninjababy
Kristine Kujath Thorp i Ninjababy (2021). Foto: TriArt

Nu skiftar samtalet fokus från "Sick of Myself" och riktar strålkastaren mot skådespelaren själv.

Har du någon speciell plan för din karriär? En check-lista med mål eller en specifik drömroll du hade velat landa?

– Nej, inte en "check lista" direkt utan jag önskar mest bara få fortsätta spela komplexa karaktärer i filmer som jag själv hade velat se. Men, om jag ändå ska drömma lite, trots att jag vet att det är helt omöjligt, så hade jag velat spela Jeanne d'Arc. Det är en dröm jag haft i huvudet länge, tänk att få spela en smått sinnessjuk, kvinnlig riddare. 

Givetvis passar jag även på dra kopplingar till vår blå/gula filmskatt. På frågan om skådespelaren har någon svensk favorit så överraskar hon mig, rejält:

– Självklart. När jag växte upp såg vi mycket svensk tv och svenska filmer, så jag känner mig som hemma. Men favoriten var ändå tv-serien Bert som jag älskade. Bert toppar min "svensk-lista".

Avslutningsvis återvänder vi till "Sick of Myself" och jag ber Kristine pitcha filmen för filmpubliken och locka folk till biograferna: 

 – Men jag som är så dålig på att pitcha, men jag försöker! Du ska se Sick of Myself för att det är en väldigt spännande studie i hur det är att vara människa. Filmen är ett galet paket av både obehagliga och behagliga händelser, som väcker olika saker hos olika människor. Så det slår väldigt olika vad du fåt ut av filmen, men någonting kommer du garanterat att få ut av den så du kommer inte lämnas oberörd. Så, se filmen och upptäck vad den säger just dig.

Dessa ord avslutar min intervju med norska stjärnan Kristine Kujath Thorp. "Sick of Myself" har dessvärre slutat gå på svenska biografer, men se till att se den när den landar som köp och hyrfilm på våra diverse streaming-tjänster. Den är värd din uppmärksamhet!

 

  

NÄSTA ARTIKEL