Karen Pirie-stjärnan om polisrollen: ”Kände mig som en detektiv”

Karen Pirie-stjärnan om polisrollen: ”Kände mig som en detektiv”

Nine Selander
27 augusti 2023 kl. 14:00

Lauren Lyle svarar på Filmtopps frågor

Den brittiska "Karen Pirie"-serien med Lauren Lyle i spetsen har setts miljontals gånger världen över. I en exklusiv intervju med Filmtopps Nine Selander har huvudrollsinnehavaren Lauren Lyle berättat om hur det var att spela in första säsongen.

Den brittiska succéserien Karen Pirie baseras på Val McDermids böcker om en ung detektiv, som får ansvara över ett gammalt fall som återigen blivit aktuellt. Händelserna äger rum i Fife i Skottland och består av tre avsnitt.

Karen Pirie
Foto: BritBox

Lauren Lyle (känd från bland annat Outlander 2017–2022) spelar den unga detektiven Karen Pirie. När Filmtopps Nine Selander möter upp Lauren digitalt för en zoomintervju sitter hon i ett ljust rum, klädd i vit skjorta. Hon är fräsch och har lite – om alls något – smink på sig, precis som detektiven Karen Pirie.

Vi börjar från början, hur var castingprocessen?

– Den var väldigt konstigt eftersom den tog plats under coronapandemins andra stora nedstängningar i Storbritannien. Jag gjorde fortfarande Outlander och hade fullt upp med det och jag fick ett samtal från min agent som undrade över min tidtabell.

Lauren berättar att hon skickade in self tapes strax före julen 2021 och kände att hon kunde passa väldigt bra i rollen som den skotska detektiven. Hon minns när hon läste manuset för första gången:

– Jag tyckte att det var briljant. Det handlar om en cool detektiv, manuset var jätteroligt men också mörkt. Jag älskar hur det kommenterar dagens samhälle väldigt mycket.

Karen Pirie
Foto: BritBox

Castingprocessen fortsatte och Lauren fick göra mer förarbete kring rollen som Karen. Inför hennes callback lärde hon sig dialoger tillsammans med sina vänner så att hon kunde scenerna som rinnande vatten.

– Jag ville vara så bra att de ringde nästa dag. För det var vad som hände med Outlander.

Men de ringde inte nästa dag utan hon fick vänta tills sent nästa vecka hon fick samtalet om att hon fått rollen.

– Jag flippade ur, säger Lauren med ett leende och minns att det ändå var väldigt konstigt eftersom hon inte träffade någon personligen fram tills repetitionerna.

Lauren blir Karen: ”jag kände mig som en verklig detektiv”

Efter att ha diskuterat om castingprocessen diskuterade vi själva arbetet att porträttera en ung, tuff detektiv.     

Hur förberedde du dig inför rollen?

– Jag lyssnade på ljudböckerna så att jag kunde göra annat samtidigt, som att promenera och liknande. Jag gjorde en stor tidslinje där jag bröt ner manusen.

Karen Pirie
Foto: BritBox.

En annan teknik som Lauren använde sig av var att dekorera en vägg hemma så att den skulle se ut som en av seriens utredningsväggar, men med delar av manus och karaktärer istället för ett brottsfall.

– Jag hade något som påminde om ett fall på min vägg där jag hade brutit ner alla karaktärer, eftersom jag inte hade träffat alla ännu.  

Hon färgkodade väggen och använde den under tiden som de spelade in serien. Det hjälpte henne att minnas saker som vem som hade dött och vem hon litade på i den scen de spelade in just den dagen.

– Det gjorde att jag kunde referera till den varje gång vi spelade in eftersom man inte alltid spelar in i kronologisk ordning. Så jag kände mig som en verklig detektiv.

Eftersom Lauren är från västra delen av Skottland medan Karen är från östra sidan så var hon tvungen att slipa på sin dialekt. Hon åkte upp till Fife, där serien utspelas, för att kunna höra och härma rätt uttal.

– Men jag visste inte vad jag skulle fråga folk så jag frågade hela tiden vad klockan var. Allt jag lärde mig av det var att säga kvart i två. Men jag gick längs kusten, lyssnade på folk och fick se karaktärens hemmiljöer, skrattar Lauren.

Karen Pirie Lauren Lyle Fife
Lauren åkte till Fife för att förbereda sig inför rollen. Foto: BritBox.

Karen Pirie – en ny slags detektiv

Vilka egenskaper i Karen tilltalade dig mest?

– Jag älskar att hon inte är din typiska detektiv som går igenom en skilsmässa samtidigt som hen har ett alkoholproblem och hatar sitt jobb. Jag älskar att hon älskar sitt jobb och verkligen vill vara bra på det.

Lauren pratar snabbt och förklarar att Karen endast bryr sig om att göra det rätta:

– Och om det betyder att hon måste bryta regler och göra folk arga, så gör hon det.

Hon tar en kort paus, tittar bort och säger:

– Jag gillar att hon inte menar att vara rolig men hon är väldigt sarkastisk och rolig.

Karen Pirie Lauren Lyle
Till Karen Piries svaga sidor hör att hon inte lyssnar. Foto: BritBox.

Vad har Karen för svaga sidor?

– Att hon inte lyssnar. Hon lyssnar på offren och de som behöver det. Men inte på reglerna.

Lauren pratar om Karens karaktärskurva och hur mycket Karen tror på sig själv. Att karaktären inte trodde att hon skulle klara av det nya jobbet som hon får i serien, att sin manliga detektivkollega skulle passa bättre även om hon jobbat lika hårt som honom.

– Jag gillar att vi får se hennes självförtroende växa.

Vad vi vet om säsong två av Karen Pirie

Redan tidigare i år har det bekräftats att det kommer att komma en säsong två av Karen Pirie. När jag frågar Lauren om det skiner hon upp och förklarar:

– Den är baserad på andra boken, men kommer att vara annorlunda. I boken åker hon aldrig till Toscana, men jag skrev till manusförfattaren att jag inte gör den andra säsongen om vi inte åker dit.

Men hon blir snabbt allvarlig och säger:

– Men det kanske blir på annan plats. Det är inte helt klart vad som händer.

Karen Pirie Lauren Lyle Chris Jenks
Säsong två av Karen Pirie kommer handla om ett helt annat fall. Foto: BritBox.

Det är också en del annat som kommer att bli annorlunda i själva berättelsen. 

– Karaktären Bel introduceras i andra boken men vi introducerade henne redan i första säsongen av serien. Så saker kommer att förändras. Jag ser fram emot det. Den skrivs för tillfället så det finns inte mycket mer jag kan säga.

– Jag håller på att läsa boken just nu och pratar med alla dem om det. Jag är peppad.

I september släpps "Karen Pirie" exklusivt på BritBox.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL