Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju: Woody Harrelson (Apornas planet: Striden)

Intervju: Woody Harrelson (Apornas planet: Striden)

Axel Diedrichs | Intervju
16 november 2017
Axel Diedrichs | Intervju
16 november 2017

Woody Harrelson spelar skurk i storfilmen "Apornas planet: Striden"

Woody Harrelson i Apornas planet

Skådespelaren Woody Harrelson har tagit stora kliv i karriären. Från att göra mindre filmer, som Natural Born Killers och Kingpin, till att medverka i flera franchiser, så som Hungerspelen och Now You See Me, har han etsat sig fast på den stora scenen. Att han har en av de mest bärande rollerna i Matt Reeves mastodontfilm Apornas planet: Striden kommer därför inte som någon överraskning. Woody Harrelson är en av vår tids mest intressanta skådespelare. 

Vad tyckte du mest om med att spela in Apornas planet: Striden?

Det jag tyckte allra mest om med att spela in Apornas planet var att lära känna Andy Serkis. Jag tycker att han är en exceptionell skådespelare, en av de bästa jag jobbat med, med de mest uttrycksfulla ögon jag någonsin sett. Han kunde bokstavligt talat inte säga något i en scen och ändå vara så kraftfull. Och han är en fantastisk kille. Vi hade massa kul ihop, när vi bara hängde, drack lite vin, hade det skoj. Det var fantastiskt.

Varifrån hämtade du inspiration till din karaktär? Jag kom att tänka lite på Colonel Kurtz i Apocalyspe Now?

Eftersom det finns så mycket i den här berättelsen som påminner om Kurtz, ville jag inte göra några Brando-liknande saker; snarare motsatsen. Jag tror att den filmen [Apocalypse Now] inspirerade idén till karaktären.

Hur viktigt är det för skurken i filmen att inte se sig själv som skurken? Din karaktär är motiverad av vad han anser är rimlig logik. 

Jag tror att varje gång du spelar en karaktär måste du hitta mänskligheten i den, det som får honom i rörelse. Man måste sympatisera med vad som är hans filosofi. I det här fallet måste jag tro på att översten gör saker på rätt vis. Eller åtminstone tror han att han gör rätt i att utrota aporna. Det är ibland svårt att se det. Du kan enkelt se på det ur ett annat perspektiv - att den här killen bara är ond.

Woody Harrelson i Apornas planet

Hur upplevde du att arbeta med skådespelare som bar CGI-dräkter? Behövde du tid på att vänja dig? 

Det tar lite tid att vänja sig vid fånga rörelse-grejen. De har på sig gråa dräkter och ser rätt roliga ut, och sen alla dessa prickar på deras ansikten. De har en kamera ungefär en fot ifrån deras ansikte som pekar på dem. Det är lite märkligt först. Jag hade aldrig upplevt något sånt innan för jag hade aldrig jobbat med att fånga rörelser. Men efter ett tag vänjer du dig. Det blir vardag.

När regissören Matt Reeves först kontaktade dig, sade han att han skulle försöka göra en episk krigsfilm? 

När jag först pratade med Matt Reeves, regissören, var jag väldigt mån om att bli en del av detta och lista ut hur jag skulle hitta min plats i det. Jag tycker att Matt Reeves är en fantastisk regissör med enormt fokus och en jättebra blick men jag hade ingen aning om att det skulle bli på den här episka skalan. Det är en riktigt stor film, och den återkopplar till gamla stora episka krigsfilmer eller westernfilmer.

Förutom att arbeta med Andy, var det något annat speciellt ögonblick som kommer att stanna hos dig som ett riktigt fint minne av den här filmen? 

Första gången du träffar min karaktär – det är första gången han har kontakt med Caesar – det är riktigt häftigt. Det är mycket datoranimering i gång,  men när du ser det på skärmen är det ett riktigt speciellt ögonblick. Matt Reeves blick är enastående. Jag vet inte hur han pusslar ihop alla dessa bitar men han föreställer sig mycket eftersom vi gör de här sakerna med green screens i bakgrunden och så dessa människor som senare ska se ut som apor. När han lägger ihop allt är det fantastiskt.

27 november kommer "Apornas planet: Striden" ut på DVD och Blu-ray!